Ulei de lavandă – beneficii pentru sănătate si proprietăți

De Alina Serea pe
Cu un parfum calmant și revigorant, minunatul ulei de lavandă este benefic în orice casă datorită proprietăților sale terapeutice.

Lavanda este folosită încă din cele mai vechi timpuri, fiind considerată o plantă minune. Tot de atunci se folosește și ulei esențial de lavandă în numeroase scopuri. Util atât pentru relaxare, calmare și înlăturarea strestului și anxietății, uleiul de lavandă este folosit și în cosmetică, pentru piele și păr, fiind un puternic antiinflamator, cicatrizant și hidratant.

Ulei de lavandă pentru păr

Uleiul de lavandă este eficient în ameliorarea căderii părului și stimularea creșterii sale. Proprietățiile sale antiinflamatorii și antifungice, fac ca acestea să fie util pentru reducerea mătreții și pentru sănătatea scalpului. În plus, spre deosebire de alte remedii naturiste, acesta are și un miros plăcut.

Adaugă  o picătură de ulei de lavandă în șamponul tău la fiecare spălare. Acesta va regla sebumuul și va menține părul curat și plăcut la miros.  De asemenea, uleiul de lavandă favorizează circulația sângelui către foliculii de păr, stimulând creșterea părului.

Pentru părul uscat, poți combina ulei de lavandă cu ulei de cocos ușor încălzite. Aplicate pe păr acestea vor hidrata în profunzime.

Ulei de lavandă pentru piele

Uleiul de lavandă este apreciat foarte mult pentru efectele sale benefice pentru piele și frumusețe. Acesta hrănește și tonifică pielea datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Este un antiinflamator natural, ceea ce îl face adecvat pentru diferite afecțiuni ale pielii.
Ține acneea la distanță și contribuie la vindecarea arsurilor solare și altfel de arsuri minore, precum și a eczemelor.

Ulei de lavandă - Flori de lavandă în vază alături de un recipient cu lotiune

Uleiul de lavandă poate fi adăugat în crema de față sau de corp

Uleiul de lavandă are ]n conținutul său 20 de principii active, iar pielea va primi tratamentul de care are nevoie, iar toxinele înmagazinate de către pori vor fi eliminate.

Pentru piele uscată

Pentru hidratarrea pielii uscate uleiul de lavandă poate fi folosit simplu sau în combinație cu ulei de jojoba sau argan. Ba mai mult, acesta va face minunii împotriva pielii uscate dacă adaugi câteva picături în crema de față sau de corp.

Ce alte uleiuri sunt bune pentru piele:

Ulei de in – beneficii și proprietăți

Ulei de jojoba – beneficii și proprietăți

Împotriva acneei

Cu multiple proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, uleiul esențial de lavandă este nemaipomenit pentru eliberarea porilor și reducerea inflamațiilor provocate de acnee. Combină câteva picături de ulei de levănțică cu câteva picături de ulei de jojoba sau argan, pune amestecul pe o dischetă demachiantă și curăță bine fața.

Împotriva eczemelor 

Combinația de ulei de lavandă, ulei de arbore de ceai și ulei de cocos face minuni împotriva eczemelor. Acestea sunt caracterizate prin uscăciunea și deshumarea pielii și sunt foarte supărătoare. Combină câte 2 picături de ulei esențial de lavandă și 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai la 2 linguri de ulei de cocos și aplică amestecul pe zonele afectate. Combinația are efecte antispetice și antiinflamator, hrănește și protejează pielea.

Pentru arsuri solare 

Uleiul de lavandă calmează arsurile solare și alte arsuri ușoare și are rol antiseptic. Poate fi aplicat simplu sau în combinație cu ulei de cocos. (Citește și: Remedii pentru arsuri solare)

Află mai multe lucruri uimitoare despre lavanda și beneficiile ei

Ulei de lavandă pentru somn

Uleiul esențial de lavandă este folosit și în aromaterapie, având un efect puternic asupra sistemului nervos, fiind recomandat pentru insomnii şi apnee. În plus are acțiune sedativă și este un bun relaxant muscular.

Ulei esențial de lavandă și flori de lavandă pe un platou de lemn

Uleiul de lavandă, remediu pentru probleme de somn

Pentru un somn liniștit și odihnitor, poți pune 10-15 picături într-un difuzor de aromă pe care să-l lași pornit pe timpul nopții. De asemenea, poți pune câteva picături pe palme și apoi masează gâtul, brațele și labele picioarelor.

Pentru un efect relexant și mai puternic, poți adăuga uleiul de lavandă în apa cu care faci baie. Atenție, nu mai mult de 4-6 picături.

Mai mult, studiile au arătat că după administrarea internă a 2 picături de ulei de lavandă (diluat în ulei de măsline sau alt ulei vegetal) pe zi s-a observat o îmbunătațire semnificativă a calitătii și duratei somnului, a stării mentale și fizice

Ulei de lavandă pentru uz intern

Pentru uz intern se folosește doar uleiul de lavandă special destinat. Există și formule de ulei care nu sunt potrivite pentru a uz intern și este nevoie de multă precauție.

Administrat intern, uleiul de lavandă îmbunătăţeşte digestia, stimulând mobilitatea intestinală şi producţie de sucuri gastrice şi bilă, fiind astfel ideală în cazurile de indigestie, crampe stomacale, colici, flatulenţe, senzaţie de vomă şi diaree.

Un studiu realizat în anul 2012, în China, a concluzionat că uleiul esențial de lavanda ajută semnificativ corpul să produca cei mai puternici 3 antioxidanti interni: enzima glutation peroxidaza (GSH-Px), catalasa (CAT) și superoxid dismutaza (SOD).

Un studiu realizat pe un grup de 50 de persoane care sufereau de depresie a evidențiat faptul că un tratament zilnic cu 2 picături de ulei esențial de lavandă poate reduce depresia post-traumatica cu 32,7% și scade dramatic dereglările de somn și stările de nervozitate.

Ulei de lavandă – contraindicații

Ca orice alt ulei esențial și cel de lavandă are contraindicații. În primul rând, înainte de a-l folosi este bine să verificați dacă aveți sau nu reacții alergice la acest tip de ulei. Pentru a verifica acest lucru, puneți una, două picături de ulei pe încheietura mâinii și așteptați să vedeți dacă apare vreo reacție timp de 12 ore.

De asemenea, uleiul de lavandă și produsele ce conțin lavandă nu sunt recomandate persoanelor care urmează tratamente antidepresive sau sedative.

Nici în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează nu este indicată folosirea acestui tip de ulei fără aprobarea medicului.

Îți recomandăm și:

Ulei de masline – beneficii și curiozităti și lucruri pe care nu le știati despre ulei

Cum folosești ulei de masline pentru par

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro