Află totul despre buric!

De Erika Chivu, pe

Nu există două persoane care să aibă buricul identic, nici măcar dacă sunt gemeni. Află şi alte lucruri despre buric, prima cicatrice a fiecăruia dintre noi.

Buricul, o cicatrice unică

Buricul, oricât de frumos ar fi el, nu este decât o cicatrice, prima cicatrice cu care ne alegem, şi nu îndeplineşte nicio funcţie. Imediat după naştere, cordonul ombilical este prins cu două cleme, iar între ele se taie. Partea care rămâne ataşată de burtica bebeluşului se usucă şi pică, lăsând cicatricea pe care noi o numim buric.

Toate mamiferele au buric, chiar dacă nu e aşa de vizibil ca la noi.
Felul cum va arăta buricul depinde de noroc, acest lucru nefiind condiţionat genetic. De aceea, aspectul buricului este folosit pentru a deosebi între ei gemenii identici, atunci când nu există nicio altă diferenţă.

Concav sau convex?

Aspectul buricului poate varia foarte mult ca formă, dimensiuni, adâncime etc. 90% dintre oameni au un buric concav, care se vede ca o mică gaură pe suprafaţa abdomenului. Restul persoanelor au un buric convex.

Nu se ştie de ce apare această diferenţă. Se ştie însă că nu depinde de felul cum este tăiat cordonul ombilical şi nici de felul cum se vindeca bontul ombilical. Chiar dacă unii bebeluşi fac hernie ombilicală, buricul lor revine la forma normală după vindecare, deci nu rămâne convex.

La femeile însărcinate, uterul apasă pe peretele abdominal, împingând buricul în afară. De obicei, el revine la normal după naştere.

Burice faimoase

Dacă acum 20 de ani buricul era tabu – în anii ’90 Shania Twain a fost blamată de comunitatea muzicală fiindcă purta topuri scurte la concerte şi în videoclipuri – astăzi nu mai este deplasat să-ţi arăţi buricul, cel puţin nu în societăţile vestice.

La popularitatea buricului a contribuit şi belly dance-ul, care pune accent pe aspectul buricului – cele convexe nu sunt considerate atrăgătoare.

În 2005, o revistă de muzică a stabilit că buricul Madonnei este cel mai sexy atu fizic al unui artist, mai sexy decât picioarele Tinei Turner sau gleznele lui Courtney Love. Un alt buric celebru este cel al Karolinei Kurkova. De fapt, topmodelul nu are buric, ci doar o mică zonă concavă în locul lui.

Ea a suferit o intervenţie chirurgicală pe când era bebeluş şi buricul i-a fost îndepărtat. Defectul este vizibil doar pe podium fiindcă imaginile din reviste sunt în general retuşate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!