Persoanele cu aspect tânăr trăiesc mai mult

De Erika Chivu pe

Dacă pari mai tânără decât eşti, cei din jur au încă un motiv să te invidieze. Nu numai că araţi mai bine, dar probabil că vei trăi mai mult şi mai bine decât ceilalţi.
O echipă de cercetători danezi, în frunte cu profesorul Kaare Christensen, a descoperit că vârsta aparentă a unei persoane este un indiciu privind starea sa de sănătate.

La studiu, care a început în 2001, au participat 913 perechi de gemeni în vârstă de peste 70 de ani. Trei grupuri de persoane au spus ce vârsta le-ar da fiecăruia, privindu-le fotografiile. Timp de şapte ani, subiecţii au fost monitorizaţi pentru a se măsura rata de supravieţuire.
 
Cercetătorii au putut spune cu siguranţă că există o legătură între vârsta aparentă şi rata de supravieţuire, chiar dacă s-a ţinut cont de vârsta cronologică, sex şi mediul în care a trăit fiecare subiect.

Cu cât a fost mai mare diferenţa dintre vârstele aparente ale gemenilor cu atât au crescut şansele ca cel ce părea mai bătrân să moară primul.

„Explicaţia este uşoara: cei care au avut o viaţă mai grea mor primii, iar greutăţile prin care au trecut li se citesc pe faţă” a spus profesorul Christensen, care sugerează că fişa medicală ar trebui să conţină şi o fotografie, aceasta fiind la fel de relevantă pentru speranţa de viaţa ca orice analiză medicală.

Vârsta aparentă este legată şi de starea sănătăţii. Cei care par mai tineri decât sunt nu numai că vor trăi mai mult, dar se vor bucura şi de o sănătate mai bună.

Cercetătorii danezi au analizat şi influenţa cromozomilor asupra logevităţii. Telomerii, extremităţile cromozomilor, care îi protejează pe aceştia împotriva inflamaţiilor şi a altor procese legate de îmbătrânire este în strânsă legătură cu vârsta biologică şi starea de sănătate.

Dar şi cu vârsta aparentă, spun doctorii. Dintre subiecţii studiului, cei care păreau mai tineri aveau telomerii mai lungi.

Însă danezii spun că analiza telomerilor este complicată şi scumpă, aşa că, în loc să ceri această analiză, mai bine te bazezi pe aprecierea celorlalţi.

Dacă ţi se spune des că ai chip de copil sau cei din jur te cred mai tânără cu câţiva ani, probabil că vei avea o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă decât alte persoane. Acest lucru se aplică, bineînţeles, celor care nu au suferit operaţii estetice.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro