Cum se interpretează rezultatele testului Papanicolau

De Erika Chivu, pe

De când primeşti rezultatul unui test Papanicolau şi până când ajungi la medic pentru explicaţii pot trece câteva zile. Ca să scapi de griji în această perioadă…
… iată cum se interpretează rezultatul şi când e cazul să-ţi faci griji.

Raportarea rezultatului la testul Papanicolau se face astăzi în sistemul Bethesda, care permite o mai mare acurateţe în identificarea modificărilor benigne sau maligne.

Acceptabilitatea specimentului – această categorie menţioneaza dacă sunt îndeplinite criteriile necesare pentru ca proba să poată fi analizată (un anumit număr de celule recoltate, prezenţa sau absenţa sângelui şi mucusului, etc.)
NILM (frotiu negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne) – dacă acest rezultat este bifat înseamnă că nu există anomalii ale celulelor colului uterin (care apar în leziunile premaligne sau maligne).

Cum se interpretează rezultatele testului PapanicolauTot în această categorie sunt semnalate modificările non-neoplazice (benigne) dar anormale: prezenţa unor microorganisme (Candida, virus herpetic, etc.) sau prezenţa unei inflamaţii. Dacă s-a bifat vreuna din aceste variante, va trebui să mergi la ginecolog pentru a primi un diagnostic precis şi un tratament. Probabil că va trebui să repeţi testul Papanicolau pentru că anumite infecţii pot ascunde modificările maligne.

Celule endometriale la femei peste 40 de ani – prezenţa acestor celule poate fi semnul unei afecţiuni endometriale şi dacă ai peste 40 de ani e posibil să fie necesare de investigaţii suplimentare. Adresează-te ginecologului!
Anomalii ale celulelor epiteliale – aceasta este categoria în care se semnalează modificările premaligne şi maligne, însă chiar dacă este bifat un anumit element nu înseamna că ai cancer.

Anomalii ale celulelor scuamoase

 
– ASC-US (celule scuamoase atipice cu semnificaţie nedeterminată)
– modificările sunt mai mari decât în cazul unei inflamaţii, dar nu îndeajuns de evidente pentru a fi încadrate precis într-o grupă de leziuni intraepiteliale. În funcţie de istoricul personal, vârstă şi alţi factori, medicul tău îţi poate recomanda să ţii situaţia sub observaţie prin repetarea Papanicolau, să faci o analiză pentru depistarea HPV sau o colposcopie.

– ASC-H (celule scuamoase atipice care nu pot exclude o leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt)
– există celule atipice care sugerează prezenţa unei leziuni de grad înalt, dar ele nu îndeplinesc toate criteriile pentru a fi considerate leziuni de grad înalt şi trecute în următoarea categorie. Cel mai probabil, medicul îţi va recomanda o colposcopie cu biopsie pentru a stabili despre ce este vorba.

Citeşte în pagina următoare ce înseamnă LSIL, HSIL sau NOS!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!