Top 5 rezoluţii de Anul Nou pentru sănătatea ta

De Erika Chivu pe

Kilogramele în plus, fumatul, sedentarismul, E-urile şi stresul sunt cei mai mari duşmani ai sănătăţii. Iată care sunt cele mai frecvente rezoluţii „sănătoase” şi cum le poţi îndeplini.

1. Vreau să slăbesc

În rândul femeilor este cea mai frecventă rezoluţie în privinţa sănătăţii, chiar dacă noi ne gândim mai mult la aspect şi mai puţin la sănătate.


Cum reuşeşti:
Propune-ţi un scop cât mai exact şi un deadline. Nu ajunge să spui „În 2011 o să slăbesc”. Mai degrabă spune-ţi „Până la 1 Mai slăbesc cinci kilograme”. Totul e ca scopul fixat să fie realist, iar dieta urmată să se potrivească stilului tău de viaţă.

Află cele 7 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de o dietă!

2. Vreau să mă las de fumat

Această rezoluţie este prima în topul deciziilor masculine, însă apare şi pe lista multor femei. Şi pe bună dreptate. La nivel mondial, fumatul este cel mai important dintre factorii de deces care pot fi preveniţi.

Cum reuşeşti: Din nou, fii realistă. Nu te aştepta să te laşi din prima, iar dacă dai greş la prima încercare, ia-o de la capăt imediat. Pune la cale un plan de bătaie – cu ce înlocuieşti ţigările, ce faci când simţi nevoia să fumezi – şi nu porni la drum singură. Chiar dacă totul depinde de voinţa ta, poţi primi ajutor sub formă de medicamente sau tratamente naturiste.

Află la ce tratamente anti fumat poţi apela!

3. Vreau să fac sport în mod regulat

Nicio altă activitate cu care ai putea să-ţi ocupi timpul nu are atâtea beneficii ca mişcarea, deci nu e de mirare că mulţi oameni îşi propun să se apuce de sport la început de an.

Cum reuşeşti:
Din păcate, anul începe iarna, aşa că vremea urâtă va fi o scuză ca să nu faci mişcare. Dar mişcare poate înseamna şi o plimbare sau urcatul scărilor. Pentru început fii mai activă în viaţa de zi cu zi şi apoi poţi începe un program de antrenament la sala sau în aer liber, la primăvară. În tot acest timp ascultă-ţi corpul şi opreşte-te atunci când ai obosit.

4. Vreau să mănânc sănătos

 
Când ştirile abundă în avertismente privind efectele E-urilor, e normal ca toţi să ne dorim o dietă mai sănătoasă.

Cum reuşeşti: Nu te gândi la alimentele la care vei renunţa, ci la cele pe care le vei adăuga în dieta ta: fructe zemoase, salate bogate cu sos, fripturi delicioase la cuptor. Nu trebuie să renunţi la nicio grupă de alimente, ci doar la ce e procesat. Vei putea să te bucuri şi de dulciuri, atâta timp cât sunt făcute de tine, ceea ce înseamnă mai mult timp petrecut în bucătărie, împreună cu toată familia. Citeşte şi sfaturi pentru o alimentţie sănătoasă!

5. Vreau să scap de stres

Această rezoluţie apare pe listele tuturor, tineri sau bătrâni, fumători sau nefumători, slabi sau grăsuţi, pentru că toţi avem de furcă zilnic cu stresul. Şi totuşi, este rezoluţia pe care cei mai mulţi o neglijează.

Cum reuşeşti: Nu ajunge să spui că vrei să scapi de stres, ci trebuie să găseşti metode concrete de a-l alunga: îţi plănuieşti cu grijă fiecare zi, nu laşi nimic pentru ultimul moment, ceri ajutor de câte ori ai nevoie, spui „nu” atunci când e cazul etc. Identifică sursele de stres din viaţa ta şi caută metode precise de a le „neutraliza”.

Află cum să scapi de stres la locul de muncă!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro