Toxoplasmoza şi femeile însărcinate

.

Deşi toxoplasmoza se poate transmite de la pisică la om, nu trebuie neapărat să renunţi la animăluţul tău, dacă ştii cum să ai grijă de el şi cum să te protejezi.
Pentru că aţi discutat atât pe forum, cât şi în comunitatea Unica, despre toxoplasmoză şi posibilitatea transmiterii de la pisică la femeia însărcinată, ne-am gândit să vă lămurim noi, cu ajutorul unui specialist.

Dr. Cornel Simion, medic veterinar la clinica Tazy Vet, ne-a spus că o gravidă nu trebuie să renunţe la pisică însă trebuie să gestioneze corect situaţia, adică să aibă grijă de sănătatea animăluţului.

Deşi pisica este singura gazdă finală a Toxoplasma gondii, parazitul care produce toxoplasmoza, pot fi infectate, ca gazde intermediare, toate animalele cu sânge cald. Asta înseamnă că pisicuţa ta poate să ia parazitul dacă se hrăneşte cu pradă contaminată (păsări, şoareci), dacă îi dai carne crudă, lapte nefiert, apa murdară şi dacă intră în contact cu o altă pisică bolnavă.

În intestinul pisicii, parazitul produce oochisturi microscopice, care sunt eliminate prin fecale timp de câteva zile şi chiar până la trei săptămâni.  Oochisturile devin infecţioase la 24 de ore de la excreţie şi, în anumite condiţii, pot să supravieţuiască în pământ, în nisip sau în gunoi, mai mult de un an.

Chiar dacă oochisturile nu pot fi văzute cu ochiul liber, uneori îţi poţi da seama că pisica e bolnavă.

„La tineretul felin simptomatologia e acută cu febră, respiraţie dificilă, icter şi uneori deces. La adulte, ca simptomatologie întâlnim cel mai frecvent diaree, vomă, ataxie (mers fără un echilibru sigur), convulsii, afecţiuni retiniene, anemie, avorturi”, ne explică dr. veterinar Cornel Simion.

Dacă observi aceste simptome la pisicuţa ta sau dacă vrei să fii sigură că e sănătoasă, poţi cere veterinarului un examen coproparazitologic. Este analiza de bază pentru diagnosticarea toxoplasmozei.
 
Acest examen trebuie repetat periodic, atâta timp cât există în casă o gravidă sau un bebeluş. De asemenea, dr. Simion recomandă deparazitări periodice, pentru mai multă siguranţă.

„Aproape toate parazitozele felinelor se pot transmite şi oamenilor”, ne-a mai spus veterianarul, „iar felinele sunt foarte receptive la parazitoze”. De aceea, o pisicuţă poate să facă toxoplasmoză, chiar dacă nu iese din apartament.

Carnea crudă, laptele nefiert, apa murdară sunt surse frecvente de infecţie, dacă fac parte din alimentaţia pisicii. Ca să-i protejezi sănătatea hrăneşte-o numai cu mâncare specială pentru pisici sau cu alimente bine fierte şi dă-i aceeaşi apă pe care o bei şi tu.
 
La fel de bine se pot infecta şi oamenii dacă beau apa contaminată sau consumă carne insuficient preparată, legume şi fructe nespălate, lapte nefiert.

Dr. Simion, de la Tazy Vet, ne-a spus că a cunoscut proprietari de pisici care aveau toxoplasmoză, în timp ce felina era sănătoasă tun. De aceea, prima recomandare a veterinarului este ca gravida să fie ea însăşi cu analizele la zi.

Bineînţeles, că o femeie însărcinată nu are voie să bea apa din surse nesigure (fântână), să mănânce carne crudă sau gătită „în sânge”, să bea lapte „crud” sau brânză făcută din lapte nepasteurizat.

Legumele şi fructele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate, iar după spălare nu trebuie să se mai atingă de carnea crudă sau de suprafeţe pe care a fost carne crudă. O posibilă sursă de infecţie este solul, aşa că gravidele care se ocupă de grădinărit trebuie neapărat să poarte mănuşi şi să se spele pe mâini după.

La fel se procedează dacă te ocupi de litiera pisicii, deşi ar fi mai bine să laşi această sarcină în grija altcuiva. Litiera trebuie golită zilnic.

Din păcate, oochisturile de Toxoplasma gondii pot ajunge şi pe blana pisicii. De aceea este foarte important să te speli bine pe mâini de câte ori o atingi. Daca iei de pe blăniţa ei ouăle parazitului, apoi duci mâna la gură, nas sau ochi, deja s-a produs contaminarea. Bineînţeles că pisica nu are ce să caute pe masă, în dulapul cu vase, pe prosopul de bucătărie, etc.

Dr. Cornel Simion ne mai recomandă ca, după naşterea bebeluşului, să nu lăsăm pisica în camera lui, mai ales dacă felina are un păr foarte lung, care pluteşte în aer. „Insist pe deparazitări periodice ale pisicii şi controale regulate atât timp cât convieţuieşte cu copilul în acelaşi apartament şi, dacă pisicii i se găsesc, la un momendat, paraziţi, trebuie făcute examene copro periodice şi copilului”, mai spune veterinarul.

La adulţii sănătoşi, toxoplasmoza este o boală uşoară, care, uneori, trece neobservată. În schimb este riscantă în timpul sarcinii pentru că poate afecta fătul, ducând la pierderea sarcinii, moartea copilului după naştere, malformaţii sau chiar paralizie cerebrală.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton