Poveștile coronavirusului. Româncă din Italia: „Am primit mesajul pe care nu-mi doream să-l citesc niciodată”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 16 martie 2020, 13:11

Coronavirusul nu este numai despre calcule. Cifrele seci care par să crească necontentit arată doar partea matematică a acestei crize. Sub mantia statisticii se desfășoară, însă, dramele a milioane de oameni. Adela Mohanu, o româncă din Lombardia, Italia, a scris despre una dintre situații într-o postare emoționantă.

Italia pare pe marginea prăpastiei, având în vedere faptul că în peninsulă au fost constatate mai mult de jumătate din decesele înregistrate, în total, în China!

“Mă tot gândesc, de ieri încoace, dacă să scriu asta sau nu. Știți, suntem în Lombardia, regiunea cel mai lovită de epidemie. Am evitat totuși să notez experiențe personale, dacă ele nu sunt relevante pentru fenomen. În ultimele zile, nu am mai scris nici măcar cifrele contagiaților din Italia, pentru că ele devin irelevante în lipsa unei interpretări contextuale”, și-a început Adela relatarea.

Citeşte şi Exclusiv. Drama românilor izolați în Italia: “Suntem ca în pușcărie!”

Povestea devine dramatică: “Știam, de câteva zile, că vecinul nostru este internat pe Terapie Intensivă, cu coronavirus. Soția lui se află acasă, în carantină. Am vorbit doar de două ori în această perioadă, o dată strigând una la alta, ca să ne auzim – ea din garaj, eu pe trotuar – și altădată prin interfon. Părea optimistă, spera să treacă totul cât mai repede și viața să meargă mai departe”.

Din păcate, lupta cu acest virus nu este ușoară: “Ieri însă am primit mesajul pe care n-aș fi vrut să îl citesc niciodată. ‘Sunt vecina. Soțul meu ne-a lăsat. L-au dus deja la cimitir, dar eu nu am putut să merg, sunt tot în carantină’. El și-a trăit ultimele zile singur, pe un pat de spital, ea singură, închisă în casă. Fără să îl mai vadă măcar o dată înainte să fie îngropat. Fără să poată îmbrățișa pe nimeni. Fără să fie îmbrățișată, singură cu toată durerea ei. Am ieșit în stradă, să văd dacă e vreo urmă de doliu, măcar poarta să poată plânge alături de celelalte porți. Nimic. Niciun om, nicio floare”.

Mobilizarea României este fantastică

În final, Andreea felicită România pentru reacția pe care a avut-o împotriva coronavirusului. “Nu vreau să dau lecții, cred că toată lumea a înțeles deja dramatismul situației. Mobilizarea pe care o văd în România, cel puțin din partea societății civile, mi se pare fantastică. Răspunsul e mult peste nivelul de conștientizare din Italia, la începutul epidemiei. Singurul lucru pe care poate mi l-aș mai dori este să rămânem oameni și cu cei care ar fi putut lua virusul. Să-i mai întrebăm de sănătate”.

Citeşte şi O femeie cu coronavirus dezvăluie ce simți dacă ești infectat

Duminică, în Italia au murit 368 de oameni indectați cu teribilul virus. Aproape 25.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus, iar situația pare scăpată de sub control.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!