Greşeli frecvente făcute la sala de sport

De Erika Chivu, pe

Faci sport în mod regulat şi totuşi nu observi niciun rezultat? Ar putea fi vina ta dacă faci una dintre următoarele greşeli frecvent întâlnite la sportivii amatori.
cuNu ai un scop şi un plan concret

Mergi la sală în fiecare zi, iei toate aparatele la rând, te înscrii şi la aerobic, dar habar nu ai dacă ai progresat vreun pic, dacă ai câştigat masă musculară sau dacă ai scăpat de grăsime. Este ca şi cum ai pleca la drum fără să ştii unde mergi şi cum ajungi acolo. Sigur că orice fel de mişcare e mai bun decât nimic, dar trebuie să-ţi stabileşti un scop (vreau să ajung la 55 kg, vreau să dau jos 5 cm din talie) şi un plan, iar în funcţie de ele să-ţi faci un program al antrenamentelor. Cere sfatul antrenorilor din sală.

Repeţi aceleaşi exerciţii în fiecare zi

Este bine să repeţi aceleaşi exerciţii pentru a fi sigură că lucrezi mereu aceleaşi grupe musculare, însă, în timp, organismul se adaptează şi exerciţiile nu mai reprezintă un efort, deci devin inutile. Iar dacă vrei să slăbeşti lipsa schimbărilor te aduce într-o perioadă de platou, în care nu mai dai jos niciun gram, în ciuda eforturilor.

Pentru ca exerciţiile să fie mereu o provocare, nu trebuie neapărat să le schimbi periodic, ci doar să măreşti intenstitatea şi numărul reprizelor. Până la urmă ăsta e şi scopul: să capeţi rezistenţă la efort, deci să poţi face mai mult, în fiecare lună sau chiar în fiecare săptămână.

Uiţi să-ţi faci încălzirea

Poate că n-ai timp sau poate că eşti nerăbdătoare să treci la treabă. Aşa că sari peste încălzire. Chiar dacă, pe moment, ţi se pare o tactică bună, în timp este posibil să ai probleme. Fără o încălzire adecvată, creşte riscul accidentărilor, care te fac să stai „pe tuşă” o bună perioadă de timp. Timp în care poţi să pierzi tot ce ai obţinut până atunci.

Vrei prea mult dintr-o dată

Organismul tău are nvoie de timp ca să-şi revină după un antrenament. Dacă exersezi prea des poţi să te accidentezi sau să nu mai dai randamentul dorit. Nu e bine nici să faci antrenamente prea solicitante pentru forma ta fizică, chiar dacă eşti tentat să alergi pe bandă cu orele după ce ai mâncat o cutie de prăjituri. Din păcate, corpul nu funcţionează aşa. El are nevoie de consecvenţă şi de perseverenţă pentru a deveni mai puternic.

Alegi exerciţiile greşite

Din când în când apare câte un nou tip de exericiţiu care devine ultima modă în materie de fitness. Dar, aşa cum hainele la modă nu ţi se potrivesc neapărat, nici exerciţiile nu sunt pentru toata lumea.

Pentru a te antrena eficient trebuie să alegi un exerciţiu potrivit formei tale fizice şi scopului tău. Dacă vrei să slăbeşti nu are rost să insişti pe antrenamente de forţă doar pentru că aşa fac toţi băieţii care arată bine. Ei au alte scopuri şi alte planuri. Pentru slăbit, exerciţiile cardio sunt cele mai eficiente şi în plus, antrenamentul cel mai potrivit e cel care îţi face plăcere.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro