Fumatul ucide un român la fiecare 16 minute

De Erika Chivu pe

Consideri că fumatul este o plăcere? Citeşte cu atenţie aceste cifre înainte de a decide dacă să-ţi mai aprinzi o ţigară sau nu. 33.000 de romani mor anual din cauza…
fumatului, ceea ce înseamnă un nou deces la fiecare 16 minute. 70% dintre aceste persoane au între 35 şi 69 de ani. În lume, fumatul ucide o persoană la fiecare opt secunde.

Aceste date alarmante vin din cele mai recente studii efectuate la nivel mondial şi european.

Conform Eurobarometer Report, studiu al Comisiei Europene, 25% din decesele provocate de cancer sunt asociate cu fumatul. Din totalul deceselor înregistrate anual la nivel european, 15% sunt provocate de fumat, obicei care nu provoacă doar cancer pulmonar ci este un factor de risc şi în bolile cardiace, de exemplu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până la sfârşitul secolului XXI, un miliard de oameni vor muri din cauza tutunului.

Prof. Dr. Miron Bogdan, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie ne avertizează că, în România, incidenţa cancerului provocat de fumat creşte îngrijorător.

Deşi ar vrea să renunţe la fumat, oamenii nu reuşesc întotdeauna singuri.

Mulţi fumători sunt la cea de-a doua tentativă de renunţare la fumat şi, în lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapucă, pierzându-şi total încrederea că vor reuşi vreodată să renunţe la această dependenţă„, mai spune Prof. Miron Bogdan.

Medicul ne atrage atenţia că ţigările nu dau doar o dependenţă psiho-comportamentală, ci şi una biologică, motiv pentru care voinţa nu este întotdeauna de ajuns în lupta cu fumatul.

Majoritatea fumătorilor au nevoie de ajutorul unui medic pentru a scăpa de dependenţă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro