Enterocolita: ce este şi cum o previi

De Lumea Femeilor pe

Una dintre urmările neplăcute ale căldurii este enterocolita, o boală care atacă, pe nepregătite, la orice vârstă

A venit vara, e cald, e soare, dar toate acestea au şi un mare dezavantaj: alimentele se alterează mai uşor din cauza căldurii.

Una dintre cele mai neplăcute urmări pe care le poate avea consumul de alimente alterate este declanşarea enterocolitei. Ce este enterocolita, care sunt factorii care o produc şi cum ne putem trata dacă suntem afectaţi? Răspunsul îţi este oferit în rândurile următoare.

O afecţiune a sistemului digestiv

Enterocolita este o boală conta­gioasă deoarece este produsă de streptococii şi stafilococii introduşi în intestin odată cu alimentele contaminate. Este o boală frecventă, putând fi întâlnită la orice vârstă.

Enterocolita poate avea cauze chimice, infecţioase sau fizice. Chimic, enterocolita se poate produce prin consum de uleiuri volatile, mercur, toxinele unor ciuperci, dar, foarte important, şi prin medicamente: abuz de anti
„Este adevărat că vara consumul de cafea este mai periculos?” Maria Stănescu -Bucureşti

Alături de alcool şi nicotină, cofeina face parte dintre cele mai folosite droguri legale. Aproape 97% din populaţia lumii consumă zilnic cofeină sub o formă sau alta.

Cercetătorii au stabilit că 100 mg de cofeină -conţinute într-o singură ceaşcă de cafea -modifică funcţiile organismului, în special ale sistemului nervos.
Consumul excesiv de cafea nu este sănătos în nici un anotimp, dar vara este mai periculos, mai biotice sau laxative.

Uneori, enterocolita poate să apară ca urmare a unor factori fizici: alimente vechi, alterate sau băuturi fermentate.

Trebuie spus că boala debutează brusc, la scurt timp după consumul unor alimente alterate. Cum alterarea alimentelor este cauzată adesea de păstrarea lor la temperaturi prea ridicate, vara este anotimpul în care se înreg­istrează cele mai multe cazuri de enterocolită.

Cum poate fi tratată enterocolita

Primele simptome sunt : cefaleea, lipsa poftei de mâncare, greaţa. Dacă nu se intervine medicamentos, apar durerile abdominale (chiar colici), balonări sau vărsături. Unul din simptomele cele mai neplăcute şi mai periculoase (putând duce la deshidratare) este diareea explozivă (5-10-20 scaune pe zi).

Dacă nici în acest stadiu nu se intervine medical, apar febra şi frisoanele, iar în cazurile mai grave acestea sunt asociate cu transpiraţia, scăderea pulsului, cianoză. Bolnavul prezintă sete, ameţeli, greţuri, pielea se usucă.

Semnele fizice ale bolii sunt:

-tegumente palide;
-limbă roşiatică, uscată;
-abdomen retractat sau balonat şi sensibil.
Tratamentul bolii se poate face fie dietetic, fie medicamentos.
Tratamentul dietetic : în primele două zile se va administra hrană lichidă (pentru hidratarea bolnavului), constând în: ceai fără zahăr sau zeamă de orez. Ulterior, dieta se îmbogăţeşte cu supă de zarzavat strecurată, orez fiert, carne slabă la grătar sau fiartă, ou fiert moale. Se poate mânca brânză de vaci, dar este interzis laptele.

Alimente interzise: laptele, conservele, zarzavaturile uscate, leguminoasele, mezelurile.

După 8-10 zile se pot introduce laptele şi mezelurile, dar numai dacă există certitudinea că sunt foarte proaspete.
Tratamentul medicamentos este alcătuit din sulfamide (salazopirină 4-6g/zi, timp de 2-3 zile). În cazurile în care nu apar ameliorări se pot administra antibiotice (tetraciclină 2g/zi, cloramfenicol 2-3 g/zi).

Evită alimentele uşor alterabile!

Pentru a preveni declanşarea enterocolitei, evită să mănânci următoarele alimente atunci când afară este foarte cald: maioneză, peşte, carne tocată, sosuri, pateuri, preparate din ouă şi din lapte, prăjituri cu cremă.
De asemenea, nu consuma în lunile de vară alimentepregătite cu o zi înainte, decât dacă au fost păstrate la frigider (în acest caz, le poţi mânca până la 24 de ore de la pregătire).

Foto: Shutterstock

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv