Cum slăbeşti în funcţie de tipul siluetei tale

De Lumea Femeilor, pe Ultimul update Luni, 17 aprilie 2017, 14:21

De ce te îngraşi mai mult pe şolduri sau în partea superioară? Fiecare femeie are propria sa morfologie. Prin urmare, avem conformaţii diferite, nu ne îngrăşăm la fel şi nici nu slăbim prin aceleaşi metode.
Iată care sunt tipurile de siluete, cu hibele lor şi cum procedăm ca să slăbim efficient.

Cura de slăbire pentru silueta ginoidă

Morfologia ginoidă, cunoscută şi sub denumirea de silueta în triunghi, e feminină prin excelenţă. Caracteristici: umerii înguşti şi mai lată în partea de jos (coapse şi fese generoase). Reprezentantă celebră: Jennifer Lopez. Acest tip de siluetă devine inestetic atunci când te îngraşi cu câteva kilograme peste limita normală.
Problema ta…
…e mai ales hormonală. Aşa a decis mama-natură: menite să aibă copii şi să-i alăpteze, femeile au tendinţa biologică să stocheze rezerve de grăsimi la nivelul membrelor inferioare. Această tendinţă hormonală generează în plus şi retenţia de apă, responsabilă de formarea celulitei. Prin urmare, hibele tale sunt: te îngraşi mai ales de la talie în jos şi ai celulită. Ca să slăbeşti în zonele cu pricina, trebuie să respecţi două categorii de reguli: de alimentaţie şi de mişcare.
5 reguli de alimentaţie
• Consumă sare puţină: sodiul accentuează retenţia de apă.
• Mizează pe proteine. Acestea înlocuiesc grăsimea din musculatură şi drenează. Consumă la fiecare masă ouă, carne degresată, peşte, lactate degresate.
• Hidratează-te. Bea minimum 1,5 litri de lichid pe zi.
• Preferă fructele în locul legumelor. Bogate în săruri minerale, legumele consumate în exces favorizează retenţia de apă. Prin urmare, ronţăie mai mult fructe.
• Limitează zahărul. Cele mai bune pentru tine sunt glucidele lente: pâine, paste, cereale, legume uscate.
5 reguli ca să fii în formă
• Alege mişcarea în apă: tonifică partea de jos a corpului. Mersul pe bicicletă sau cu rolele acţionează asupra şoldurilor şi feselor.
• Mizează pe drenajul limfatic. Oşedinţă pe lună la un cabinet specializat (acum există şi la noi) te ajută să scapi de celulită.
• Fereşte-te de apa fierbinte. Dimineaţa şi seara, trece-ţi un jet de apă rece pe picioare, începând de la tălpi şi mergând spre fese.
• Fă-ţi gomaj şi hidratează-ţi picioarele. Termină cu un masaj de la călcâie spre coapse.
• Ai grijă de circulaţia sanguină. Nu sta jos mult timp, evită încălţămintea strâmtă sau cu tocuri.

Dieta ideală pentru silueta androidă

Femeile care se înscriu în categoria androidă au corpul masiv în partea superioară, adică umeri foarte laţi, talia foarte puţin marcată şi abdomenul mare. De la buric în jos, în schimb, trupul se subţiază: şoldurile sunt înguste, iar picioarele sunt fine. Reprezentantă celebră: Stephanie de Monaco. Dacă acest tip de siluetă, tipic masculină (cunoscut şi sub denumirea de triunghi inversat) te complexează şi îţi creează greutăţi cu vestimentaţia, iată sfaturile noastre pentru tine.
Problema ta…
…e generată de un stil de viaţă defectuos: mănânci prost; te laşi în voia stresului şi a emoţiilor; eşti sedentară. Rezultat: un abdomen mare. Iată ce ai de făcut pentru a slăbi.
5 reguli de alimentaţie
• Mănâncă liniştit. Mâncarea înghiţită rapid produce balonări. Mestecă bine fiecare îmbucătură şi nu bea apă în timpul mesei.
• Prepară-ţi mâncarea în casă. Produsele industriale sunt pline de zahăr şi grăsimi ascunse, care se depun pe abdomen.
• Alege alimentele potrivite, adică: legume fierte, carne slabă, peşte, cereale complete, fructe, apa plată.
• Mănâncă puţin la cină. Adoptă structura piramidală: ia un mic dejun consistent, la prânz mănâncă suficient, ia o mică gustare după-amiază, iar seara consumă ceva uşor şi mai puţin.
• Mizează pe fibre. Legume fierte în aburi şi supele.
5 reguli ca să fii în formă
• Relaxează-te. Grăsimea de pe burtă e cauzată, în parte, de o circulaţie sanguină blocată între membrele inferioare şi superioare. Vinovat: stresul. Fă yoga.
• Fă zilnic un exerciţiu de respirat: prinde cu mâinile partea de jos a abdomenului, inspiră adânc pe nas, apoi expiră.
• Fă abdomene în fiecare zi.
• Practică palper rouler (tehnică anticelulită): prinde pielea între degetul mare şi arătător şi, fără să-i dai drumul, o rulezi între degete, de la coapse spre şolduri. La fel faci şi cu pielea de pe burtă. Apoi, mângâie-ţi burta uşor, în sensul acelor de ceasornic, cu degetele răsfirate.
• Înoată, dansează, fă ciclism.

Dieta ideală pentru Silueta monoformă

În tipul de morfologie monoformă intră siluetele dreptunghiulare (umerii, talia şi bazinul urmează aceeaşi linie), clepsidră şi în opt. Foarte adesea, femeile cu această siluetă longilină au sâni şi fese plate. Femeile ce se încadrează în această categorie sunt mai avantajate, deoarece, când se îngraşă, se rotunjesc peste tot: sâni şi burtă, coapse şi fese. Îngrijorarea lor este de înţeles: câteva kilograme în plus se văd imediat. Iată ce ai de făcut pentru a-ţi subţia silueta.
Problema ta…
…este că te îngraşi peste tot. Desigur, aceasta este consecinţa unor proaste obiceiuri alimentare (hrană grasă şi dulce, ciugulit permanent), lipsa activităţii fizice (nu practici nici un sport, muncă sedentară), o delăsare progresivă şi kilogramele luate după numeroasele diete repetate. Pentru a-ţi regăsi silueta zveltă, este necesar să-ţi revizuieşti alimentaţia, să te mişti mai mult şi să te împaci cu trupul tău.
5 reguli de alimentaţie
• Redu cantitatea de grăsimi şi de zaharuri. Pentru a diminua aportul caloric, consumă în cantităţi mici alimentele care conţin cele mai multe grăsimi (unt, margarină, smântână, ulei etc.) şi zaharuri (prăjituri, produse de patiserie, bomboane etc.).
• Mizează pe proteine. Fără să exagerezi, consumă carne, peşte şi ouă (desigur, preparate la grătar sau fierte): aceste alimente asigură proteinele necesare pentru dezvoltarea şi întreţinerea musculaturii.
• Rezistă ciugulitului între mesele principale. Mâncatul între mese favorizează stocarea. Pentru a evita aceste tentaţii, mănâncă de 4-5 ori pe zi suficiente proteine şi zaharuri lente (pâine, paste, cereale etc.) care dau senzaţia de saţietate. De asemenea, bea multă apă.
• Consumă fructe şi legume. Acestea conţin mai puţine calorii, sunt bogate în fibre, apă, săruri minerale şi vitamine. Rezultatul: te simţi sătulă, fără să fii în pericol de a te îngrăşa. Mai mult, ele asigură nutrimentele bune pentru sănătatea ta.
• Nu te înfometa. Răbdare şi iar răbdare! Iată de ce ai nevoie dacă vrei să-ţi refaci silueta. Dacă te înfometezi, e firesc să slăbeşti. Numai că rişti să clachezi şi să mănânci din nou ce şi cât nu trebuie. Deci, nu te grăbi şi fixează-ţi obiective rezonabile.
5 reguli ca să fii în formă
• Mizează pe sporturile de rezistenţă. Practicate într-o manieră mai puţin intensivă, dar în mod regulat şi pe o durată de cel puţin 40 de minute, nataţia, ciclismul şi mersul pe jos obligă organismul să apeleze la rezervele de grăsime şi să le consume.
• Oferă-ţi şedinţe de masaj la un cabinet specializat. Efectuat pe ansamblul corpului, masajul ajută la eliminarea toxinelor, reface circulaţia sanguină şi înlătură celulita.
• Încearcă o activitate prin care să te exprimi cu ajutorul corpului. Pentru a-ţi reface imaginea, apucă-te de dans sau de teatru. Aceste activităţi te ajută să-ţi cunoşti corpul şi să-l accepţi.
• Fă mai multă mişcare. Sedentarismul este, în parte, responsabil de kilogramele în plus. Încearcă să mergi cât mai mult pe jos sau cu bicicleta, du-te la piscină cu copiii, îngrijeşte-ţi grădina, bricolează, fă orice, numai nu sta în faţa televizorului sau a calculatorului!
• Masează-te. Ca să ajungi să-ţi placă de corpul tău, îngrijeşte-l. De două ori pe săptămână, fă un gomaj corporal, după care aplică o cremă hidratantă. Zilnic, masează-ţi zonele suspecte de celulită.

Silueta perfectă

În funcţie de relaţia dintre mărimea bustului, a taliei şi a şoldurilor, sunt diferenţiate trei tipuri de conformaţii ale corpului: ginoidă, cunoscută şi ca silueta- triunghi (umeri înguşti, şolduri mari), androidă sau triunghi întors (umerii mai mari decât şoldurile) şi monoformă sau dreptunghi (mărimea bustului, a taliei şi a şoldurilor este aproximativ egală). În ultima categorie intră şi silueta în formă de opt, considerată a fi silueta perfectă: umerii rotunjiţi, la fel şi şoldurile, talia foarte subţire, aşa cum este de Monica Bellucci.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!