Cele mai comune infecții virale și ce trebuie să știi despre ele

Infecțiile virale sunt cele mai comune afecțiuni. Practic fiecare dintre noi face, anual, cel puțin o infecție virală. Cele mai multe dintre acestea trec de la sine, în câteva zile, unele dintre ele, aproape fără simptome sau cu manifestări ușoare, care se ameliorează rapid, cu medicație simptomatică. Există însă și infecții virale care ne pot ucide. Află câteva lucruri importante despre infecțiile virale și efectele lor.  

Virusul papiloma uman

Este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală. Majoritatea persoanelor active sexual sunt expuse și au fost infectate cu acest virus. Există multe tipuri de virus papiloma uman (HPV), unele dintre tulpini fiind responsabile pentru diferite forme de cancer (col uterin, anal, vulvar, laringian și bucal). Nu există nicio modalitate prin care infectia cu HPV să fie vindecată, cu excepția prevenției prin vaccinare, dacă imunizarea este făcută înainte de prima infecție cu HPV, ideal înainte de primul contact sexual. Este important de spus că prezervativele nu elimină riscul infectării cu HPV, infecția putând fi transmisă inclusiv prin microleziuni cutanate. 

Este posibil să nu existe simptome ale infecției sau simptomele pot să apară și să dispară, sau să se manifeste la ani de zile după infecție. Frecvent un semn al infecției cu HPV îl reprezintă  verucile, herpesul genital sau bucal, dar prezența acestora nu înseamnă neapărat și un risc de a face o formă de cancer.  

Răceala și gripa

Răceala este cea mai comună infecție virală, iar adulții perfect sănătoși pot avea două-patru infecții de acest tip, în fiecare an. Răceala comună este cauzată de virusuri foarte diferite, din familiile: adenovirus, coronavirus sau rinovirus. Infecțiile sunt ușoare, durează 5-10 zile și se vindecă fără complicație cu medicamente uzuale, pentru ameliorarea simptomelor. Acest tip de infecție virală se transmite foarte ușor de la om la om, prin aer sau prin atingerea suprafețelor contaminate cu secreții. Virusurile care provoacă răceala nu lasă imunitate decât pentru o foarte scurtă perioadă de timp, acesta fiind și motivul pentru care sunt recurente. 

Virusul gripal suferă anual mutații, iar infecția provocată, deși nu este foarte gravă, poate avea și forme severe, care duc la deces. Estimările arată că, anual, între 250.000 și jumătate de milion de oameni mor de gripă. Vaccinul gripal anual este cea mai sigură cale de evitare a infecției și garanția unor forme ușoare de boală, în cazul infecției. Tratamentul este simptomatic, cu excepția situațiilor în care boala se poate complica cu suprainfecții pulmonare.

Contextul pandemic din 2020-2021 și măsurile de protecție folosite (mască, igiena mâinilor și distanțare) au redus la un minim absolut cazurile de gripă sezonieră. Se poate spune, conform OMS, că, în acest sezon, nu au existat cazuri de gripă. 

Gastroenterita (gripa stomacală)

Este o infecție virală foarte frecventă și poate fi cauzată de mai multe tipuri diferite de virusuri. Simptomele infecțiilor virale sunt comune, astfel că nu se poate ști ce tip de virus cauzează boala, fără testare, iar acesta nu se face decât atunci când există simptome severe. 

Gastroenteritele provocate de norovirus sunt foarte contagioase şi sunt mai frecvente în lunile de iarnă. Norovirusul provoacă vărsături, diaree și crampe stomacale care pot dura între una și trei zile. O persoană infectată poate răspândi virusul înainte să aibă primele simptome și până la 8 săptămâni după ce starea de sănătate se ameliorează, ceea ce face ca focarele să se răspândească rapid și să fie greu de controlat.

La nivel mondial, rotavirusul este cea mai frecventă cauză de diaree la sugari și copii, iar formele de boală făcute de aceștia sunt extrem de severe. Infecția este mai frecventă iarna, primăvara și toamna. Există un vaccin pentru rotavirus, care a avut ca efect scăderea numărului de cazuri grave de rotavirus. Vaccinarea nu oferă imunitate deplină, dar copiii sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească de rotavirus și, dacă totuși se îmbolnăvesc, simptomele sunt ușoare. 

Infecțiile hepatice

Virusul hepatitei reprezintă cea mai frecventă cauză care duce la boli grave ale ficatului. Există cinci tipuri principale de virusuri care afectează celula hepatică. Acestea provoacă boli cronice, letale, ale ficatului, produc focare și au o răspândire epidemică. În special virusurile B și C sunt responsabile pentru bolile cronice și sunt cea mai frecventă cauză a cancerului hepatic. 

Virusurile hepatice se transmit prin alimente sau apă contaminată, dar și prin contactul cu fluidele corporale infectate (sânge, spermă) sau se pot transmite de la mamă la copil, la naștere. Infecțiile pot avea simptome sau nu, uneori acestea fiind confundate cu alte afecțiuni și ignorate, fapt ce favorizează transmiterea bolii. Există vaccin pentru hepatita B, iar imunizarea la naștere a copiilor a făcut ca incidența infecției să se reducă simțitor. 

Măsurile de igienă sunt metode simple și eficiente pentru a preveni toate tipurile de infecții virale. O altă măsură este vaccinarea preventivă, care poate oferi imunitate pe viață sau o bună protecție sezonieră. Este important de spus că, în toate cazurile de infecții virale (de la banala răceală, la infecția HPV, HIV și virusul hepatic B și C), acestea se transmit de la om la om. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Bioclinica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!