Vorbeşte despre sex cu copilul tău

De Stela Moisescu pe

La grădiniţă sau la şcoală copilul tău va învăţa lucruri noi, nu doar de la profesori, ci şi de la colegi. Aşa că te poţi trezi că ai ratat prima discuţie cu el despre sex…
Ideal ar fi ca tu să fii cea care îi explică micuţului despre „locul de unde vin copiii”. Nu ai vrea ca un alt copil să-i povestească o versiune mai puţin reuşită, născocită de părinţii lui.

E necesar să-i dai copilului tău din ce în ce mai multe amănunte legate de sex, pe măsură ce înaintează în vârstă. Multe studii arată că părinţii care vorbesc deschis despre sexualitate cu copilul lor reduc riscul ca acesta să facă sex neprotejat sau să-şi înceapă viaţa sexuală la o vârstă fragedă.

La vârsta de 4 ani

Atunci când îl înveţi care sunt părţile corpului nu exclude zona intimă. Explică-i care este diferenţa dintre anatomia bărbatului şi cea a femeii. De asemenea, spune-i că zona genitală este privată şi nu este „frumos” să fie descoperită în public sau atinsă. E necesar să-i explici toate aceste aspecte.

Chiar de la naştere avem instincte sexuale, iar copilul tău poate începe să se joace cu alţi copii într-un mod sexual, fără să realizeze unde greşeşte.

La vârsta de 5, 6 ani

În momentul în care copilul tău este lăsat singur la televizor sau la grădiniţă el va primi informaţii independent de voinţa ta. De aceea, înainte să-l „arunci” într-un mediu străin, este indicat să-i faci un mic instructaj. La vârsta de 5, 6 anişori, îi poţi povesti câte ceva despre procreere, atât la animale, cât şi la oameni.

Spune-i ca l-ai ţinut în burtică timp de nouă luni şi aşa s-a născut. Dacă te întreabă cum a ajuns acolo, îi poţi menţiona de exemplu, că atunci când mama şi tata îşi doresc un bebeluş, îl primesc pur şi simplu.

La vârsta de 7, 8 ani

Deja vede la televizor şi la şcoală cum arată adulţii. Aşa că este vremea să-i dezvălui schimbările care au loc în corpul uman în perioada pubertăţii şi nu numai. Este indicat să-i spui prin ce transformări o să treacă şi el în acea perioadă, pentru a nu fi surprins de acestea. Povesteşte-i despre părul pubian, îngroşarea vocii şi menstruaţie.

La vârsta de 10, 11 ani

La această vârstă copiii au deja acces la informaţii de pe internet, chit că le sustrag de la calculatorul personal sau de la alt copil cu acces la internet. Este indicat să-i explici cum se produce actul sexual şi cum rămâne o femeie însărcinată, înainte să vadă imagini cu conţinut explicit pe calculatorul colegului de bancă.

La vârsta de 12 ani

Relaţiile sexuale debutează uneori chiar şi de la  12 sau 13 ani. De aceea este vital să-i explici, până la această vârstă, totul despre bolile cu transmitere sexuală, sarcinile nedorite, dar şi metodele de protecţie care pot fi folosite după caz.

Nu uita, în tot acest drum al cunoaşterii sexuale, să-i dezvălui copilului tău cât de importante sunt sentimentele care leagă doi oameni şi valorile morale.

Spune-i care este farmecul fluturaşilor în stomac, a ţinutului de mână şi a primului sărut. Explică-i faptul că are nevoie de maturitate, atât fizică cât şi psihică, pentru a se bucura de un debut fericit al vieţii sale sexuale.

Răspunde sincer tuturor întrebărilor pe care le pune, indiferent cât de incomod ar fi subiectul. Ţine cont de faptul că el deja ştie câte ceva despre acel subiect, dar a apelat la tine pentru a afla detaliile… 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro