Cine are nevoie de entuziasm?

De Luisa Neag pe

Intr-o lume in care buletinele de stiri abunda in povesti sinistre, nu e de mirare ca entuziasmul e privit cu ochi critici. Cineva bucuros devine obositor pentru cei atat de ocupati cu ingrijorarea.
Dar de unde-ti incarci bateriile cu energie pentru o noua zi, cum faci ca proiectele tale sa nu ramana in stadiu de fantezii? Cei care au obtinut succesul stiu ca entuziasmul este motorul care pune in miscare totul.

De unde vine
 

Cuvantul „entuziasm” vine din greaca veche, si insemna, la origini, „a fi posedat de zei”. Pe vremea aceea, oamenii inca mai credeau ca au un scop divin si ca entitati supranaturale vegheaza pentru ca ei sa si-l indeplineasca. Daca asemenea credinte nu te mai sensibilizeaza acum, probabil ca ai observat, totusi, ca sunt unele lucruri pe care le faci cu mai multa usurinta decat pe altele.

Acele lucruri care te fac sa uiti cand trece timpul, si, dupa ce se termina, te lasa incarcata cu o energie cu care ii iei pe toti „pe sus” – entuziasmul! E starea care te face sa ai incredere ca totul va fi bine, ca viata e frumoasa si merita traita.

Unde gasim modelele de entuziasm?

In mijlocul celor care inca mai construiesc castele de nisip cu seriozitate – copiii. Priveste cata importanta dau fiecarui gest atunci cand se joaca, cat de multa energie gasesc pentru un lucru care nu are nicio finalitate, pentru ca nimeni nu le garanteaza ca a doua zi isi vor gasi castelul acolo unde l-au lasat. Toti creatorii de geniu si-au pastrat aceasta stare, nu degeaba spunea Brancusi ca „Atunci cand nu mai stim sa fim copii, suntem deja morti”.

Cum sa faci sa te molipsesti si tu cu aceasta imensa sursa de energie?

In primul rand, asculta-ti „glasul” interior, fara sa te intereseze ce cred ceilalti. Chiar daca ei iti spun toti in cor ca ceea ce iti doresti tu „nu se poate”, continua-ti drumul. Poate ca ar fi mai bine chiar sa nu le spui ce vrei sa faci – la final, vei vedea ca ai avut dreptate.

Tine-te la distanta de lucrurile care iti dau o stare proasta. Iar daca printre ele se numara – sa zicem – conflicte cu persoanele apropiate, incearca sa reformulezi situatia. Nimeni nu te obliga sa ai o anumita reactie si nu alta. Daca de azi inainte ai alege sa zambesti atunci cand obisnuiai sa te superi, sa razi in hohote atunci cand te-ai fi enervat? E clar, n-o sa reusesti din prima, dar cu putin antrenament… Mai ales ca deja stii dinainte cine te enerveaza si cine te bucura.

Oamenii plini de entuziasm sunt cei mai iubiti si mai populari. Chiar daca majoritatea stramba din nas cand vine vorba de gandire pozitiva si eforturi pentru autotransformare, nimeni nu poate sa reziste unui zambet sustinut. Gandeste-te, pe cine ai alege sa ai alaturi: o fiinta mai tot timpul imbufnata si critica, sau una care te incurajeaza si gaseste mereu motive ca sa se bucure de prezenta ta?

Foto: Northfoto

Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un registru național. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un registru național. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis