Căsnicia deschisă, povestită de protagonişti

De Stela Moisescu pe

Într-o societate în care rata divorţului este în creştere, iar infidelitatea reprezintă una dintre principalele cauze ale sale, este căsnicia deschisă o soluţie?
Mulţi văd monogamia ca pe o tradiţie ce încorsetează familia, iar căsnicia în care relaţiile sexuale cu alţi parteneri sunt permise, ca pe o revelaţie, una ce ar putea dicta o nouă tendinţă: aceea de consolidare a relaţiei de cuplu!

Iată cum văd adepţii căsniciei deschise acest aranjament marital, cu avantajele şi dezavantajele sale.

De ce au ales unele cupluri căsnicia deschisă

Doctorul Louanne Cole Weston consideră că cei implicaţi în căsnicii deschise preferă să mărturisească partenerului de viaţă crudul adevăr, decât să se mulţumească cu o relaţie în care simt că nu primesc totul.

Cei implicaţi în căsnicii deschise par să deţină artă unui compromis utopic. Nu ar concepe să rupă legătura emoţională ce s-a creat în cuplu, pentru nişte aventuri sexuale ocazionale. Pe de altă parte, nu concep nici să se priveze de clipe de pasiune şi exaltare, pe care nu le pot obţine de la partenerul de viaţă. Aşa că o mică parte alege calea onestă…

Odată ce au mărturisit că vor să aibă relaţii sexuale în afara căsătoriei, iar celălalt îşi dă acordul, nu se mai poate vorbi de infidelitate, cel puţin nu una sinonimă cu păcatul.   

Povestea lui Jenny Block, autoarea cărţii „Open: Love, Sex, and Life in an Open Marriage” a împânzit canalele de presă. Ea nu s-a sfiit să recunoască faptul că face parte dintr-o căsnicie deschisă. În viziunea ei căsnicia deschisă nu reprezintă nimic mai mult decât una din multe forme în care negociem sentimentele şi sexualitatea în viaţa de cuplu.

Până să aibă curajul să negocieze liber cu soţul ei, Jenny, care are orientarea bisexuală, a avut o aventură cu altă femeie. Ea a fost mai apoi cuprinsă de remuşcări şi i-a mărturisit soţului ei adevărul. Au reuşit să treacă peste acest impas, stabilind să aibă o căsnicie deschisă.

„Pur şi simplu ne-am dat seama că nu e în beneficiul căsniciei noastre să ne posedăm unul altuia sexualitatea”, precizează Jenny Block.

Întrebată dacă nu îi este teamă că ea sau soţul ei s-ar putea îndrăgosti de unul dintre partenerii lor de sex, ea răspunde că într-o căsnicie deschisă riscul acesta scade chiar!

Nu există vreo fantezie neîndeplinită şi nici nevoia de a te furişa în braţele altcuiva, care îţi poate deveni astfel confident, explică Jenny. Ea susţine că nu sexul în afara căsătoriei este factorul ce distruge o căsnicie, ci faptul că te ascunzi şi minţi, lucru care te îndepărtează de partener, arată yourtango.com.

Chris, un alt adept al căsniciei deschise, susţine că avantajele acestui stil de viaţă întrec dezavantajele evidente: „Lucrul extraordinar este că în sfârşit sunt liber să fiu eu însumi. Înainte, când încercam să mă încadrez în şablonul monogamiei, simţeam că mă mint.”

Cât de comună este căsnicia deschisă

Specialiştii afirmă că numărul celor implicaţi într-o relaţie deschisă- fie ea concubinaj sau căsnicie- este foarte mic, în jur de 4% dintre adulţi au un astfel de aranjament. Psihologul Steve Brody estimează un procent mai mic de 1%, pe baza celor 30 de ani de consiliere, în care a întâlnit foarte puţine cazuri.

Jenny Block mărturiseşte că face sex cu femei sau bărbaţi ocazional, dar cu care nu petrece mai mult de o noapte, cel mult două. Astfel, ea a ajuns să considere că mulţi trăiesc după regulile căsniciei deschise pentru că îşi satisfac fanteziile sexuale în afara căsătoriei, cu marea diferenţă că nu le aduc asta la cunoştinţă partenerului de viaţă.

Adepţii căsniciilor deschise admit şi ei că acest stil de viaţă ridică mai multe probleme.

Ei nu trăiesc doar în lapte şi miere, căci au de înfruntat prejudecăţile celorlalţi, iar uneori, chiar şi pe ale lor.

De exemplu, soţul lui Jenny Block nu ştie încă câte detalii vrea să afle despre aventurile soţiei lui. „Atunci când fac sex cu o altă femeie, el ascultă cu interes toate detaliile picante, dar când e vorba de un bărbat preferă să nu îl pun în temă.” În general soţul ei vrea să ştie când şi cu cine se petrece aventura. Totuşi Jenny îi răspunde cu ezitare, atunci când el o întreabă ceva anume. „E greu să îmi dai seama dacă el chiar vrea să audă răspunsul respectiv.” Astfel, s-a întâmplat ca Jenny să îl rănească cu prea multă sinceritate, dar şi ascunzându-i detalii, care au ieşit mai apoi la suprafaţă.   

Cât despre prejudecăţile altora, Jenny a primit multe critici. „Cineva mi-a spus că am nevoie ca alţii să mă găsească atrăgătoare din punct de vedere sexual, pentru a fi împlinită şi că speră ca, într-o zi, să am succes pe alt plan, pentru a trece peste această fază.” O altă persoană a acuzat-o că ar fi de fapt lesbiană în negare, care nu vrea să renunţe la confortul unei căsnicii, în timp ce altcineva i-a mărturisit că se teme pentru relaţia ei de vreme ce are nevoie de asemenea „artificii sexuale” pentru a fi fericită.

Cum răspunde Jenny afirmaţiilor de acest gen? „Fiecare părere în parte spune mai multe despre emiţător, decât despre mine.”

Chris admite şi el că uneori partenera de viaţă devine nesigură, moment în care „încerc să-i reamintesc că interesul meu pentru ea este la fel de mare”. Dar şi el a avut sentimente de gelozie, atunci când simţea că nu i se mai acordă la fel de multă atenţie. Cherie, partenera lui Chris, precizează că una dintre cele mai mari probleme ale căsniciei deschise este distribuirea timpului şi energiei în mod echitabil, arată webmd.com.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro