De ce fug bărbaţii de relaţii

De Stela Moisescu, pe

De ce fug bărbaţii de angajamente, sentimente şi de relaţii? Dragostea produce un comportament obsesiv-compulsiv. O spun atât specialiştii, cât şi… păţiţii!
O relaţie între doi  oameni declanşează schimbări fizice, emoţionale şi hormonale care ne pot face să simţim că pierdem controlul.

Cazuri clasice în care bărbaţii se sperie şi fug de relaţii

La un suc, de vorbă cu fetele, inevitabil apar poveştile despre cupluri. Aşa am aflat şi eu povestea Alinei, o tânără care a rămas şocată când a fost părăsită de iubitul ei, deşi relaţia lor mergea perfect pe toate planurile. Motivul despărţirii? El i-a spus că relaţia este extraordinară, aşa că ar fi momentul unui pas înainte… pe care el nu este pregătit să îl facă! Aşa că preferă să aleagă despărţirea.

Iată un exemplu fin de autosabotaj pe care bărbaţii îl fac atunci când se sperie de… fericire. Am aflat despre Alina în contextul în care cea care povestea se temea să nu păţească şi ea acelaşi lucru. De ce?

Ioana îmi spune că iubitul ei nu i-a făcut în cei aproape doi ani de relaţie vreo declaraţie de iubire. „Te iubesc” sunt două cuvinte tabu pentru el. Dar într-o seară, după ce ea i-a gătit o cină romantică, iubitul Ioanei îşi sprijină capul în palme şi îi spune pe un ton deznădăjduit că ea ar putea fi soţia ideală. „După care a început să vocifereze că el nu ştie ce să facă, pentru că nu este pregătit să facă un asemenea pas, dar ştie că nu va mai întâlni pe cineva ca mine. M-a pufnit râsul şi i-am zis să stea liniştit, că nu ne căsătorim.” Este bine că iubitul prietenei mele s-a redresat repede şi a conchis că nu ştie ce l-a apucat. Noi fetele ştim prea bine ce l-a apucat… frica de angajamente!

O altă prietenă face corelaţia cu subiectul şi ne povesteşte cum a dezamăgit-o iubitul într-o dimineaţă când, aflată „la ananghie”, cu chiuveta de la baie inundată, îl sună pe acesta să-i ceară un sfat. Doar, doar ce îi povesteşte faza, iar el îi spune ofensat că nu are cum să ajungă la ea acasă. Până la urmă, nu e casa lui, nu e problema lui, spune el… după aproape doi ani de mers la ea acasă, atunci când nu sunt probleme de instalaţie sanitară, evident! Dacă stai să te gândeşti că fata doar voia să afle cum se folosesc soluţiile pentru desfundat ţevi.

Chiar şi atunci când un bărbat dezvăluie în mod romantic că se implică cu adevărat în relaţie şi spune că i-ar plăcea să te vadă şi pe tine mai implicată, nu e cazul să îl iei în serios. Loredana a făcut acest lucru după 4 luni de relaţie, zicând că merită o şansă alesul ei. Iată că, după ce a început să-i ofere mai multă atenţie, el s-a schimbat până ce au inversat rolurile.

Ei se gândesc primii la ceva serios!

Mă refer la toţi aceşti bărbaţi care se sperie şi fug. Se sperie cu un motiv şi fug de ceva, mai exact de propriile intenţii. Se gândesc la lucruri serioase, precum căsătoria, mai repede decât o facem noi şi se sperie la ideea că noi am fi deja cu gândul acolo. Cu greu îi convingi că se înşală! Şi fii pe fază să nu pici în extrema opusă, cea în care el deduce că nu te-ai implicat aşa mult în relaţie atunci.

Aşadar, parcă stăm pe un butoi cu pulbere gata să explodeze. De aici şi asocierea cu comportamentul obsesiv-compulsiv. Într-o relaţie fericită partenerul de cuplu devine un drog de care avem nevoie. Nu toată lumea face faţă cu brio senzaţiei de dor. Unora li se pare sufocant pentru că realizează faptul că depind acum de altă persoană. Brusc, nu mai asociezi fericirea cu propria persoană, ci în raport cu partenerul de cuplu, lucru care sperie pe multă lume.

Gândul că nu a mai întâlnit până acum pe cineva ca tine îl face să acţioneze simultan în două direcţii: să se bucure că te-a găsit şi să se sperie că depinde de tine. Ajunge să confunde fericirea unei relaţii cu starea de vulnerabilitate, moment în care chiar şi pe cel mai puternic bărbat îl vor trece fiori de teamă.

Foto:
Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!