Vineri începe TIFF 2010

De Nicoleta Galeteanu pe

O săptămână bogată în filme de excepţie, programe şi evenimente speciale, precum şi muzică bună te aşteaptă, începând cu 28 mai, în Cluj, pentru că începe…
Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2010 (TIFF).

În acest an TIFF-ul a pregătit o ediţie de anvergură pentru publicul său, mai surprinzătoare şi mai bogată decât cea din 2009, anunţă organizatorii.

Cu 40 de lungmetraje mai mult faţă de anul trecut, cinefilii se vor putea „desfăta” cu nu mai puţin de 240 de producţii selectate, adunate din 47 de ţări, pe cât de variate, pe atât de interesante.

Un program special este organizat în Piaţa Unirii din Cluj, care va deveni un cinematograf imens unde se vor proiecta filme care au făcut furori la alte festivaluri de gen.

Soul Kitchen”, cel mai nou film al lui Fatih Akin, „Crazy Heart, pelicula care i-a adus Oscarul lui Jeff Bridges, filmul „Eu când vreau să fluier, fluier în regia lui Florin Şerban sau „Baarìa” – pentru care Giuseppe Tornatore a fost nominalizat la Globul de Aur în 2010 – sunt doar câteva dintre filmele care vor putea fi vizionate sub cerul liber.

De asemenea, şi în rândul invitaţilor speciali se remarcă o prezenţă consistentă, după cum spun organizatorii. Amplul eveniment va reuni peste 400 de specialişti ai genului din ţară şi străinătate, printre care regizorul Wim Wenders, preşedintele Academiei Europene de Film.

Cine va câştiga marele premiu la TIFF 2010

Cea de-a noua competiţie a Festivalului se anunţă şi ea extrem de spectaculoasă.

Pentru a doua oară în istoria TIFF, două filme româneşti se află în concurs – „Felicia înainte de toate, în regia lui Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, şi „Medalia de onoare, regizat de Călin Netzer.

Din competiţia de 12 filme fac parte comediile „Reverse (R. Borys Lankosz, 2009), câştigător al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Varşovia, filmul sârbesc „Devil’s Town” (R. Vladimir Paskaljevic, 2009), premiat la Palm Springs şi Trieste, precum şi „A Rational Solution” (R. Jorgen Bergmark, Suedia, 2009), o tragicomedie despre relaţii de cuplu.

Producţii care au reuşit să propună noi viziuni asupra cinematografului sunt fi „Mundane History (R. Anocha Suwichakornpong), primul film tailandez din istoria Competiţiei TIFF, „Last Conversation (R. Noud Heerkens, Olanda, 2009), „Altiplano” (R. Peter Brosens şi Jessica Hope Woodworth, Belgia, 2009), un manifest anti-globalizare nominalizat la Cannes, precum şi „Nothing Personal (R. Urszula Antoniak, Irlanda-Olanda, 2009), câştigător a şase premii la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Locarno.

Spaniolul Daniel Sanchez Arevalo, prezent în competiţia TIFF 2007 cu unul dintre filmele preferate ale publicului de la Cluj – „Albastruînchisaproapenegru/ Azuloscurocasinegro”, revine la TIFF 2010 cu „Gordos (Spania, 2009), spectaculoasa comedie neagră prezentată la Festivalul de la Veneţia şi distinsă cu Premiul Goya pentru „Cel mai bun actor într-un rol secundar (Raul Arevalo).

Remarcabilul studiu de personaj „Bel Age (R. Laurent Perreau, 2009) şi drama selecţionată în competiţia Festivalului de la Rotterdam „R (R. Tobias Lindholm, Michael Noer, Danemarca, 2010), având în prim plan destinul unui proaspăt condamnat la închisoare, sunt alte două producţii care se luptă pentru Trofeul Transilvania.

Tudor Giurgiu, directorul festivalului, garantează că în acest an festivalul va reuşi să copleşească publicul. Prin urmare, alege să faci şi tu un drum scurt la Cluj, între 28 mai şi 6 iunie.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro