Rupe lanțul! (povestea elefantului)

De Adina Radu, pe

Într-o zi, pe lângă circul venit în oraș, se plimba un bărbat admirând animalele din țarcuri. Nu a putut să nu observe uriașii elefanți în țarcul lor delimitat de câteva scânduri. Elefanții erau pironiți cu un lanț subțire, nu un lanț gros. Elefanții puteau scăpa în orice moment, dacă își doreau asta.

A observat că în apropierea țarcului se afla și unul dintre dresori așa că a mers la el și l-a întrebat de ce nu sunt elefanții mai bine legați, pentru că ar putea scăpa în orice moment. Dresorul i-a răspuns:

“Pe când erau mici, am folosit același tip de lanț și la vârsta aceea puteam să-i controlăm cu ajutorul acelui lanț. Pe măsură ce cresc, același lanț îi condiționează că nu pot scăpa. Ei cred că lanțul este suficient de puternic să-i oprească dacă vor încerca să scape.”

Bărbatul a rămas surprins. Aceste animale ar putea scăpa oricând și-ar dori, dar pentru că sunt convinse că nu pot, nici nu vor încerca.

Asemenea elefanților, oamenii trec prin viață convinși că nu pot realiza ceva doar pentru că au mai încercat o data și nu au reușit.

Eșecul face parte din procesul de învățare! Nu trebuie să renunțăm niciodată să încercăm.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!