Ora de iarnă 2017. Când și cum se schimbă ora

De Amelia Matei, pe Ultimul update Luni, 11 septembrie 2017, 12:29
Începând cu ultima duminică din octombrie, vom dormi mai mult cu 60 de minute, odată cu schimbarea oficială a orei. Trecerea la ora de iarnă 2017 se va face în noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie, astfel încât ora 4:00 a dimineții de 29 octombrie devine ora 3:00.

Duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

De ce se schimbă ora iarna

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932. Pe atunci ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie și în prima duminică a lunii octombrie.

Dacă te-ai întrebat de ce se schimbă ora înainte şi înapoi, află că motivul nu îi vizează pe cei care au probleme cu trezitul de dimineaţă, ci se bazează pe raţiuni economice.

Spre exemplu, în Statele Unite se face o economie de un procent, în special în consumul casnic, la fel şi în Brazilia, în Noua Zeelandă s-a constatat că trecerea la ora de vara aduce o scădere chiar cu 3,5% a consumului energetic. Studii făcute în SUA şi Marea Britanie au relevat şi un alt beneficiu al orei de vara: scăderea numărului de accidente rutiere cu aproximativ un procent.

De asemenea, mulţi operatori din turism spun că o oră în plus de lumină seara impulsionează turismul şi aduce un plus de venituri şi altor domenii conexe industriei ospitalităţii: în vânzări, transporturi sau în organizarea de festivaluri sau evenimente.

Ora de iarnă 2017. Când se schimbă ora în următorii ani

Trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, în următorii trei ani, se va face în zilele următoare

– în 2018 la 25 martie (ora de vară) și 28 octombrie (ora de iarnă);

– în 2019 la 31 martie (ora de vară) și 27 octombrie (ora de iarnă);

– în 2020 la 29 martie (ora de vară) și 25 octombrie (ora de iarnă).

Citește și – Cum îți afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă

Citește și – De ce se trece de la ora de vară la ora de iarnă

Foto – 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!