O femeie din Iași a încercat să nască acasă, dar a fost la un pas de moarte. Medicii vor să facă plângere penală

De Oana Dinu, pe Ultimul update Joi, 16 august 2018, 18:32
O femeie din Iași a vrut să nască acasă, dar atât ea, cât și fătul, au fost la un pas de moarte. Medicii intenționează să-i facă plângere penală.

Femeia în vârstă de 31 de ani, care a născut prima oară prin cezariană, a ajuns la spital după ce s-a chinuit să aducă pe lume cel de-al doilea copil acasă, asistată de o persoană care nu are cunoștințe medicale de specialitate, conform Agerpres.

Medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iași au fost revoltați de neglijența femeii și vor să depună o plângere penală împotriva ei, cazul urmând să fie analizat la nivel de societate profesională naţională. Aceștia își doresc să nu mai existe astfel de situații în viitor, care să pună în pericol viața mamelor și a bebelușilor lor.

„Pacienta, din Iaşi, cu sarcină la termen, supravegheată pe parcursul sarcinii de un medic specialist, cu o naştere anterioară prin operaţie cezariană în 2016, sarcină de 42 de săptămâni, dar cu circulară dublă de cordon ombilical, s-a prezentat în jurul orei 19.30 – 20.00 în Triajul Maternităţii Cuza Vodă acuzând dilataţie completă şi capul fetal blocat la strâmtoarea superioară, cu suferinţă fetală acută. Pacienta a declarat debutul travaliului la domiciliu, în jurul orei 14:30, fiind monitorizată de la ora 15.30 la domiciliu de o doulă, adică persoană care nu are cunoştinţe medicale şi nici experienţă în asistarea unei naşteri şi care ajută doar psihologic o naştere naturală. Pacienta nu a vrut să precizeze identitatea acestei persoane. Monitorizarea a fost efectuată declarativ prin monitorizarea bătăilor de cord fetal şi tuşeu vaginal. Ea declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial”, a declarat pentru sursa citată medicul Mircea Onofriescu, șeful secţiei de obstetrică şi ginecologie din cadrul Spitalului Cuza Vodă.

Acesta a precizat că, deși a ajuns la spital în aceste condiții, femeia dorește să plece, deși a fost anunțată de pericolele la care se spune și de problemele pe care le poate avea copilul dacă nu rămâne sub supraveghere medicală:

„Pacienta nu doreşte să ne comunice datele personale ale doulei, pentru a putea să evităm alte situaţii de o gravitate extremă. Mai mult, doreşte externarea din spital, deşi starea ei şi a copilului nu este corespunzătoare. Ea prezintă şi semne de depresie postpartum şi nu înţelege gravele complicaţii care pot apărea la nivelul vaginului şi perineului sau care pot afecta copilul. El poate avea probleme neurologice şi trebuie monitorizat în continuare”, a declarat Onofriescu.

Actul medical la domiciliu este o faptă foarte gravă, mai ales atunci când gravida a născut anterior prin cezariană, a declarat medicul, menționând că în ultima lună două paciente au murit pentru că și-au asumat riscul de a naște natural având deja o operație de cezariană.

Citește și: 

Este atât de frumoasă încât nu are voie să iasă singură din casă. Cum arată tânăra

Medicamentul ce va putea vindeca mai multe tipuri de cancer a trecut cu succes testele de laborator

Sursă foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!