Mark Zuckerberg, în fața Senatului american: „Sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă”

De Oana Savin, pe
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a dat explicații în fața Senatului american în scandalul în care datele a 87 milioane de utilizatori au fost sustrase și folosite ilegal de compania britanică de consultanță Cambridge Analytica.

Potrivit legiuitorilor americani, Facebook nu ar fi luat suficiente măsuri pentru a proteja datele personale ale utilizatorilor săi.

Declarațiile lui Zuckerberg

Despre Facebook

Facebook este o companie idealistă şi optimistă. Mare parte din existenţa noastră ne-am concentrat pe latura benefică pe care conectarea oamenilor o poate avea. Pe măsură ce Facebook s-a dezvoltat, oameni de pretutindeni au primit un instrument nou şi puternic cu ajutorul căruia pot ţine legătura cu cei dragi, îşi pot face vocea auzită şi pot construi comunităţi şi afaceri. Recent, am văzut mişcarea #metoo şi „Marşul pentru vieţile noastre” au prins viaţă, în mare parte, pe Facebook. 

Şi peste 70 de milioane de afaceri mici folosesc în acest moment Facebook pentru a se dezvolta şi pentru a crea noi locuri de muncă. 

Dar este clar acum că nu am făcut suficient pentru a preveni ca acest instrument să fie folosit, de asemena, pentru a face rău. Mă refer aici la răspândirea de ştiri false, implicarea forţelor străine în alegeri, discursuri bazate pe ură, precum şi în ce priveşte şi confidenţialitatea datelor.

Nu am conştientizat responsabilitatea enormă pe care o avem și aceasta a fost o mare greșeală. A fost greșeala mea și îmi pare rău. Am început Facebook, o conduc și sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă aici.

Citește și: Instagram introduce o nouă funcție, după modelul Facebook

Relația cu utilizatorii

Acum trebuie să reevaluăm toate aspectele relaţiei noastre cu utilizatorii şi să ne asigurăm că ne ridicăm la nivelul responsabilităţii pe care o avem. Nu este suficient doar să ne asigurăm că punem oamenii în legătură, trebuie să ne asigurăm că aceste conexiuni sunt pozitive. 

Nu este suficient să oferim oamenilor o platformă pentru a-şi face vocea auzită, ci trebuie să ne asigurăm că oamenii nu se folosesc de această oportunitate pentru a face rău sau pentru a dezinforma. Nu este suficient să le dai oamenilor control asupra datelor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii care beneficiază de ele le protejează la rândul lor. 

Despre colectarea datelor a 87 milioane utilizatori

Vina Facebook este că a luat de bună promisiunea Cambridge Analytica, potrivit căreia datele utilizatorilor nu vor fi folosite, și că nu a verificat acest lucru.

 Vom avea grijă să protejăm mai bine mediul Facebook.

Citește și: Facebook modifică fundamental news feed-ul. Pe cine va afecta această schimbare

Despre ascultarea userilor în secret

Fiind întrebat dacă Facebook înregistrări audio obținute de la dispozitive mobile pentru a îmbogăți baza de date personale despre utilizatori, Zuckerberg a răspuns prompt: „NU

CEO-ul Facebook a explicat apoi că Facebook are acces audio atunci când utilizatorii înregistrează video-uri pe smartphone-uri prin Facebook. În alte situații, însă, nu are acces la microfon.

Zuckerberg a evitat însă să răspundă dacă Facebook colectează date despre utilizatori prin intermediul căutărilor pe care le fac aceștia pe Google. De altfel, CEO-ul Facebook s-a ferit să dea răspunsuri la întrebări delicate, spunând fie că nu știe sau nu are date suficiente la el pentru a răspunde și promițându-le senatorilor că îi va pune în contact cu echipa lui pentru răspunsuri mai concrete.

Despre ingerențele Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA

La audierile în Congresul SUA, Zuckerberg a spus și că Facebook lucrează cu echipa condusă de Robert Mueller în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, din anul 2016.

Da. Ştiu că lucrăm cu ei. Munca noastră cu procurorul special este confidenţială şi vreau să mă asigur că nu dezvălui ceva ce este confidenţial într-o şedinţă deschisă”, a afirmat şeful Facebook.

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!