Legea anti-avort din România, dată exemplu în SUA

De Unica.ro, pe
Înverșunarea cu care mai multe state din SUA se luptă pentru interzicerea avorturilor, i-a făcut pe americani să-și amintească de dezastru provocat în România de o lege similară. 

Statul Alabama a adoptat o lege care interzice cu desâvârșire avortul, chiar și atunci când este vorba despre o sarcină apărută după un incest sau viol, atâta vreme cât nu este pusă în pericol viața mamei. În timp ce femeile nu vor fi puse sub acuzare, medicii care ar risca să facă totuși o întrerupere de sarcină ar putea fi condamnați la pedeapsa cu închisoare începând cu 10 ani, până la 99 dacă procedura ajunge până la capăt.

Măsuri asemănătoare, dar nu la fel de dure, au fost adoptate și în alte state americane, cum ar fi Georgia, unde femeile nu vor mai putea să facă avort dacă încep să se audă bătăile fătului, sau Missouri, în cazul sarcinilor de peste 8 săptămâni.

Pe lângă acestea, alte state câteva state americane încearcă să interzică avorturile, spre nemulțumirea democraților și a unei mari părți a societății americane.

Legea anti-avort din România, dată exemplu în SUA

Parlamentarii statelor care adoptă astfel de legi nu trebuie să facă un exercițiu de imaginație pentru a vedea consecințele acestora, ci să răsfoiască istoria tumultoasă a României comuniste, în care mii de femei și-au pierdut viața în încercarea de a încălca legea impusă de Nicolae Ceaușescu, conform unei sugestii făcută de publicația Foreign Policy, informează Mediafax.

Coșmarul româncelor a început în 1966, atunci când șeful statului Republicii Socialiste România a interzis avortul și mijloacele de contracepție pentru a impulsiona creșterea natalității. Chiar dacă în următorul an numărul nou-născuților a crescut la 3,7%, până în 1989 aproximativ 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor făcute în condiții mizere, dublându-se astfel mortalitatea maternă.

O altă consecință extrem de gravă a acestei legi a fost plasarea a mii de copii născuți în acele vremuri la orfelinatele de stat, unde condițiile de trai erau inumane. În 1989, când a căzut regimul comunist, aproximativ 170.000 de copii trăiau bolnavi, înfometați și abuzați în astfel de instituții românești.

Au existat, de asemenea, copii născuți după mai multe încercări ale mamelor de a întrerupe sarcina. Unii au avut norocul de a nu rămâne mutilați pe viață, alții nu.

Odată cu Revoluția din ’89, România a permis avorturile, chiar dacă au mai existat voci care și-au exprimat dezaprobarea. În America, acest drept există din 1973.

Autorul volumului „Romania’s Abandoned Children/ Copiii abandonaţi ai României”, Charles Nelson, este de părere că ceea ce s-a întâmplat în România ar trebui să fie un exemplu a ceea ce se poate întâmpla atunci când statul vrea să controleze drepturile asupra reproducerii umane.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!