Pro şi contra legalizării prostituţiei în România

De Nicoleta Galeteanu pe

Cea mai veche meserie din lume ar putea fi legalizată. Dar nu ca să ieşim din criză cu bugetul. Iniţiativa stă în alte explicaţii, mai mult sau puţin coerente.
Deputatul Silviu Prigoană, care s-a grăbit deja să depună proiectul de lege, ne asigură că acest lucru îi va proteja pe cei care practică meseria, în timp ce consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu crede că aceasta va reprima o posibilă „revoluţie de catifea”, provocată de oameni frustraţi…

Ca să putem analiza problema dintr-o perspectivă mai largă, am cerut mai multe păreri, din partea politică, a Bisericii, precum şi din partea vedetelor. Iată ce ne-au răspuns.

Biserica Ortodoxă: „O ofensă adusă femeii”

Reacţia Bisericii nu este greu de intuit în această chestiune, dar contraargumentele nu sunt doar de ordin moral.

Părintele Valerian Nica ne explică de ce măsura nu aşa avantajoasă, cum o vede Silviu Prigoană, de exemplu.

„În Olanda, ţară care a legalizat prostituţia, s-a înregistrat o creştere majoră a traficului de fiinţe umane. În prezent se află chiar pe o poziţie fruntaşă la acest capitol, astfel că această iniţiativă nu a făcut decât să stimuleze această practică”, spune preotul citând o statistică a UE.

În opinia sa, măsura urmăreşte doar avantajele financiare, pentru că meseria se va practica oricum, indiferent dacă societatea acceptă acest lucru sau nu.

Fireşte, contraargumentul Bisericii priveşte şi preceptele morale, spune acesta, arătând că legalizarea meseriei „va afecta demnitatea umană şi, cu precădere, cea a femeii. Este cea mai mare ofensă adusă femeii”, semnalează reprezentantul Bisericii.

„Chiar dacă este o meserie practicată din vechi timpuri, nu trebuie privită ca pe un lucru moral. Orice reglementare legislativă trebuie să aibă un principiu etic. Ce ar fi atunci să legalizăm şi drogurile?”, se întreabă retoric preotul.

Daniel Buzdugan: „O măsură revoltătoare”

Şi Daniel Buzdugan împărtăşeşte atitudinea Bisericii şi se declară total împotriva acestei măsuri, despre care spune că este „revoltătoare şi reprezintă o bătaie de joc la adresa oamenilor care s-au obişnuit să înghită”.

„Probabil că asta este noua ordine mondială: după ce am legalizat etnobotanicele, trebuie să curvăsărim poporul. Pentru că oamenii dacă au mintea tulbure şi sunt inspitiţi cu acest gen de plăceri, este evident că pot fi manipulaţi mult mai uşor”, explică realizatorul de la Radio Zu.

În plus, legalizarea prostituţiei nu ar face altceva decât să încurajeze tinerele, aflate în căutarea unui loc de muncă, către această meserie ce presupune un câştig rapid, adaugă el.

Contrar politicienilor, Daniel Buzdugan vede necesar rolul Bisericii în această problemă, considerând că implicarea instituţiei este absolut necesară într-o societate ortodoxă.

Cât priveşte previziunile făcute de Sebastian Lăzăroiu pentru 2019 – când se prognozează că rata bărbaţilor căsătoriţi va fi mai mare decât cea a femeilor disponibile -, moderatorul se arată sceptic, în contextul în care sfârşitul lumii este anunţat să se întâmple în 2012.

Citeşte şi alte păreri pe pagina următoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2