Dragoste si rivalitate

De Unica.ro, pe

Cand ambitiile, orgoliile si dorinta de putere transforma relatia intr-un spatiu al rivalitatilor …
Dragoste si rivalitateCand ambitiile, orgoliile si dorinta de putere transforma relatia intr-un spatiu al rivalitatilor, cat mai rezista iubirea?

La inceputuri, pe vremea cand pe Pamant existau trei sexe (barbatul, femeia si inca unul – si barbat, si femeie), oamenii erau inzestrati cu puteri uimitoare. Simtindu-se amenintat de ei, Zeus i-a taiat in doua. De atunci, fiecare jumatate cauta sa se alipeasca celei de care a fost taiata. Iar dorul care face ca franturile sa tanjeasca una dupa alta poarta numele de Eros. Asa spune o legenda – un faimos mit al lui Platon. Odata reunite, ele ar trebui sa-si gaseasca linistea. Dar ar putea trai intr-o stare conflictuala? Unde s-ar ajunge daca ar incerca sa-si arate una alteia suprematia? In niciun caz la puterea care l-a speriat pe Zeus.

O SINGURA DIRECTIE
O relatie de cuplu inseamna munca si investitie: doi oameni formeaza o echipa care actioneaza in scopuri comune. Este un fel de „contract” pe termen lung intre doua persoane, dar, uneori, clauzele stipulate in el se uita, iar telul comun si unitatea sunt neglijate in schimbul unei competitii cu celalalt: in loc ca noi doi sa fim mai buni, mai puternici, eu caut sa fiu mai sus decat tine, mai implinita profesional. Realizarile tale ma ambitioneaza sa-ti demonstrez ca sunt mai buna decat tine si ca nu raman mai prejos. „Intr-o competitie, obiectivul este sa castigi, ceea ce inseamna ca exista si un perdant”, spune Lynn Kennedy in „Love Is Not A Competitive Sport”. Iar daca in relatie este nevoie ca unul sa piarda pentru ca celalalt sa castige, exista o fisura. „E o situatie de genul: eu impotriva ta. Ceea ce vreau eu este cel mai important. Si vreau sa castig. Ceea ce inseamna ca nu este suficient loc pentru amandoi”, subliniaza Kennedy.

„TRAIESC O COMPETITIE PE CARE NU O DORESC”
Dragoste si rivalitateCand am cunoscut-o pe Cristina, relatia pe care o avea parea cel mai sigur lucru din viata ei. Ea si Vlad erau o echipa si, in orice faceau, se sfatuiau. Dupa o relatie de sapte ani, se pregateau de nunta. Ziua aceea a fost cea mai frumoasa din viata ei. A urmat un nou pas: s-au mutat in alt oras. Atunci au aparut probleme pe care inainte nu le banuiau. El a devenit rece si absent, si ea simte acum ca nu e sustinuta si ca el nu vede cu ochi buni eforturile ei de a se realiza. „Uneori, am impresia ca e o competitie: cine castiga mai multi bani, cine are mai multi prieteni, cine iese mai mult, cine-i cel mai sef. Daca eu am un succes, il vad ca nu se bucura pentru mine, ci incearca sa-mi arate ca poate mai mult. (…) Pentru orice idee as avea, este cel mai dur si necrutator critic. Uneori, simt ca sentimentele dispar, o chestiune pe care n-am luat-o in calcul”, mi-a povestit Cristina in urma cu cateva zile.

TEXT: Adina Branciulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!