De ce au barbații mărul lui Adam

De Adina Radu, pe

Atât femeile cât și bărbații au mărul lui Adam, doar că bărbații au un măr ceva mai proeminent. Medical vorbind mărului lui Adam i se spune proeminența larigiană sau cartilaj tiroid și este așezat chiar deasupra glandei tiroide.

Citește și Ce înseamnă daca ai alunițe pe buze

De ce mărul lui Adam este mai proeminent la bărbați?

Pâna la pubertate, cartilajul tiroid este la fel pentru ambele sexe. La pubertate însă, datorită testosteronului băieții observă o creștere a mărului lui Adam și îngroșarea vocii. Cele două sunt observații sunt strict legate, deoarece laringele se mărește la băieți și împinge acest cartilaj.

Principala funcție a laringelui este cea de vorbire deoarece conține corzile vocale. Un laringe mai mare, întâlnit de obicei la bărbați, va face ca vocea unui bărbat să fie mai groasă, baritonală. Un laringe mai mic va face ca femeile să aibă voci mai subțiri.

Un măr al lui Adam prezent la femei nu are nicio implicație legată de sănătate, iar lipsa unui măr a lui Adam la bărbați nu îi face mai puțin bărbați.

De ce i se spune mărul lui Adam

Totul a pornit de la povestea din Biblie conform căreia Adam a mușcat din fructul oprit și o bucată din acesta a rămas în gât. Forma rotundă “ca de măr” a acestei proeminențe i-a adus acest nume.

Sursa foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!