Cum se îngrijeşte încălţămintea

De Libertatea pentru femei, pe

Cu câteva produse adecvate şi îngrijiri regulate, încălţămintea poate rămâne frumoasă şi confortabilă multă vreme.
Trebuie să cureţi încălţămintea în fiecare seară sau măcar o dată pe săptămână dacă o porţi în fiecare zi. Ideal, această operaţie trebuie s-o faci cum ajungi acasă. Şterge-o mai întâi cu un tifon umed, foarte bine stors, ca să îndepărtezi noroiul şi apoi cu o cârpă moale, uscată.
Las-o să se usuce. Când s-a uscat, poţi să aplici produsul protector care i se potriveşte cel mai bine. Încălţămintea cu feţe de lac sau piele lăcuită se curăţă doar cu o cârpă uscată, moale. Nu folosi niciodată apa caldă şi săpunul! Dacă vrei să cureţi o pată, oţetul face minuni!

Produse de îngrijire

– Produsele pe bază de ceară de albine oferă o protecţie foarte bună, timp îndelungat. întinde un strat mai gros şi apoi freacă pentru a îndepărta excedentul. Ai în vedere faptul că grăsimile pe care cerurile le conţin pot închide culoarea pielii. Aşadar, aceste produse nu sunt foarte indicate pentru încălţămintea de culoare deschisă.
– Spray-urile pe bază de polimeri sau de silicon nu modifică aspectul pielii, dar efectul lor este de mai scurtă durată. Se pulverizează pur şi simplu pe suprafaţa încălţămintei. Repetă operaţia ori de câte ori încălţămintea s-a udat, având însă grijă să o usuci foarte bine înainte, ca să nu favorizezi acumularea unor reziduuri neplăcute ca aspect. Aceste spray-uri sunt, de obicei, bune şi pentru încălţămintea din piele întoarsă, năbuc sau goretex (membrană unisens care lasă corpul să respire, dar nu lasă frigul şi umezeala să pătrundă).
– Uleiurile pentru întreţinerea pielii sunt foarte bune pentru încălţămintea cusută, fiindcă impermeabilizează toate îmbinările, inclusiv acelea dintre feţe şi tălpi. Sunt recomandate în special pentru pielea mai groasă. Atenţie! Evită să le aplici pe încălţămintea lipită, ca nu cumva vreunul din componente să dizolve adezivul şi să te trezeşti cu pantofii dezlipiţi!
– Bureţii cu silicon impermeabilizează foarte bine, dar, din păcate, usucă pielea.
Trebuie să aplici siliconul la fiecare două săptămâni sau chiar mai des dacă încălţămintea s-a udat între timp. Întinde un strat subţire de silicon şi lasă-l să se zvânte la temperatura camerei.

Înainte s-o aşezi în cutii…

– Curăţă bine încălţămintea;
– Du-o la reparat;
– Schimbă-i branţurile, dacă este necesar;
– Hidratează pielea cu o cremă pe bază de ceară de albine sau cu un ulei adecvat;
– Pune la loc şireturile (dacă e cazul);
– Aşaz-o pe şanuri sau umple-o cu ghemotoace de hârtie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!