Cele mai de succes colaborări muzicale din toate timpurile

De Nicoleta Galeteanu, pe

Colaborarea dintre Jay-Z şi Kanye West pentru realizarea albumului „Watch The Throne”, livrat de curând publicului nerăbdător, este considerată una dintre cele mai reuşite…
…din ultimii ani, apreciază criticii cunoscători.

Doi dintre greii hip-hop-ului şi-au unit forţele, sau mai degrabă talentul, pentru a da lovitura împreună în topurile muzicale, ceea ce le-a dus practic de două ori mai mult succes, având în vedere că nu toate colaborările sunt inspirate, chiar dacă artiştii se bucură de succes pe plan individual.

Iată-le însă pe cele mai bune din toate timpurile.

Ella Fitzgerald şi Louis Armstrong

După numeroase colaborări neoficiale, cei doi giganţi ai jazzului au lansat în 1956 un album de legendă pentru iubitorii genului.

Tonalitatea înaltă şi suavă a artistei şi vocea joasă şi caldă a lui Armstrong nu prevestea decât o colaborare spectaculoasă, aşa cum a şi fost primul album în duet, „Ella şi Louis”.

Au urmat apoi alte două albume, „Ella and Louis Again” şi „Porgy and Bess”, compilaţie care a ajuns pe lista „Grammy Hall of Fame” din 2001.

David Bowie şi Queen

„Under Pressure” a fost hitul rock al anului 1981, care a vorbit cel mai bine despre colaborarea dintre David Bowie şi celebra trupă Queen.

Lirica îi aparţine cu siguranţă cântăreţului englez, cât despre linia de bas a piesei, nu se ştie cine a compus-o. Mulţi cred că este o improvizaţie de moment a basistului John Deacon de la Quuen.

Eric Clapton şi B.B. King

Visând să cânte cel puţin o dată alături de idolul său, visul lui Eric Clapton avea să devină realitate în 1967. După 30 de ani, cei doi colaborează la piesa „Rock Me Baby”, inclusă pe albumul „Deuces Wild”, urmând ca abia în 2000 cei doi mari  chitarişti ai muzicii să se reîntâlnească pentru realizarea albumului „Riding with the King”, premiat cu Grammy, considerat cel mai bun album de blues clasic.

The Traveling Wilburys

Deşi puţini îşi amintesc de acest grup muzical, din componenţa acestei trupe efemere au făcut parte nume importante ale muzicii, ca Bob Dylan, Tom Petty, Roy Orbison, George Harrison şi Jeff Lynne.  

Cum s-au întâlnit aceşti artişti, americani şi britanici deopotrivă? Absolut accidental.  

În 1988, aceştia au lansat melodia „Handle with Clare”, extrem de apreciat, urmând apoi un întreg album, „The Travelint Wilburys Vol. 1”.

Kanye West şi Bon Iver

În 2007, când Kanye West era în plin turneu sold-out, cu hitul „Gold Digger”, Justin Vernon – cunoscut ca Bon Iver făcea furori cu „For Emma, Forever Ago”, care practic l-a lansat în topurile internaţionale.

Trei ani mai târziu, Vernon contribuie la „Lost in the World” inclusă pe discul „My Beautiful Dark Twisted Fantasy” al lui
Kanye, cu care dau lovitura în 2010. Colaborarea nu avea să fie decât una de succes, după ce „Monster” a făcut ravagii înainte.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!