Cele mai noi cărţi româneşti

De Nicoleta Galeteanu pe

Luna martie umple din nou rafturile cu titluri „grele” şi apariţii editoriale de prim rang pentru toţi cei cu drag de slovă. În prag de primăvară, editurile au scos de sub tipar noi volume interesante…
… ale unor prozatori de cursă lungă, dar şi la început de drum, care vin să îndreptăţească speranţele celor cu gusturi alese pentru lectură, să trezească apetitul pentru aventură, suspans sau nostalgie.

Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din BucureştiScriitoarea Doina Rusti continuă proiectul prozei sale integratoare („Fantoma din moară”, „Lizoanca la 11 ani”), cu cel mai nou roman al său, „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti„, lansată la editura Polirom.
 
Sun forma unei proiecţii „fantasmatice”, volumul prezintă mai multe poveşti de dragoste ale unor tineri din zilele noastre, care migrează într-o altă poveste de dragoste. O cămaşa în carouri, un papagal ucigaş, un câine zăpăcit devin pretexte pentru o serie de spectaculoase călătorii în timp.

Naşterea. Istorii trăite
   
Naşterea. Istorii trăite, un alt volum „cald” lansat în martie, coordonat de Mihaelei Miroiu şi Otilia Dragomir, se adresează cu precădere celor care se gândesc să dea naştere unei noi vieţi.

Cartea este o poveste cuprinzătoare despre douăzeci de femei, de vârste şi profesii diferite, care mărturisesc momentele zguduitoare în care şi-au adus pe lume copiii.  
 
Sunt redate momente de fericire, dar şi orori ale maternităţii româneşti, clipe de agonie şi extaz, până la naştere.

Volumul se găseşte începând din această lună în colecţia Ego-Grafii, de la Polirom.

Prigoana

 
După 50 de ani de la sentinţA dată în „procesul intelectualilor”, editura Vremea rememorează vremurile pline de teroare trăite de personalităţi de seamă roamaneşti, sub regimul P.C.R.

Cartea „Prigoana este o ediţie revizuită a primului volum apărut în în 1996 sub acelaşi titlu şi vine cu o adăugire impresionantă a documentelor despre proces, furnizate de CNSAS (Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii).

Constantin Noica, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Nicolae Steinhardt şi alţii sunt anchetaţi şi aduşi în faţa terorii justiţiei comuniste, pe motiv de trădare a ţării, într-un proces marcat de abuz, nedreptate şi minciună.  
    
Documentele din acest volum dezvăluie împrejurările în care s-a desfăşurat ancheta, precum şi neconcordanţele dintre cele declarate de inculpaţi şi cele consemnate. (preţ: 49,05 lei)

Despre limită”

   
În colecţia „Ascultă şi învăţă” de la Humanitas, găseşti cea mai noua carte a lui Gabriel Liiceanu, sub formă de audiobook.  
 
Despre limită este un antagonism al primului titlu la care se gândise iniţial autorul – „Despre libertate” -, care rămâne însă, în ambele forme, la fel de explicit.   
 
Cartea vorbeşte despre lucrurile vagi – precum omul, Dumnezeu, libertatea -, la care „nu am putut ajunge decât pornind de la hotarele lumii şi ale libertăţii noastre”, explică scriitorul.
 
Vagul este ceea ce ramane dupa traversarea unui spaţiu populat cu limite. Limita îl închide pe om mai întâi în spaţiul precisului. Problema este cum să parcurgem apoi treptele precisului, pentru a ajunge la lucrurile vagi”…  

Audiobook-ul costă 90 lei.

„Omoară-mă!”

 
După „Fata din casa vagon” (2006), tânără scriitoare Ana Maria Sandu propune un alt titlu făţiş. „Omoară-mă! este cel mai recent român-confesiune al autoarei, o poveste sofisticată în care ficţiunea devine mai „reală” decât realitatea.
 
Ceea ce pare a fi începutul unei fulgerătoare istorii de amor, întâlnirea dintre Vali şi Ramona, alunecă într-un fel de film poliţist cu implicaţii terifiante: personajul principal este de fapt o sexagenară cu veleităţi de vampir, care îşi retraieşte pasiunile cu ajutorul tinerei sale chiriaşe.

Cum să uiţi o femeie

 
Autorul best-sellerului „Sunt o babă comunistă!” aduce în atenţie un roman de dragoste, de această dată.
 
Cum să uiţi o femeie este „jumătate de dragoste, jumătate despre dragoste”, spune Dan Lungu, un roman tulburător şi amuzant, deopotrivă.
 
Andi şi Marga se cunoscut într-o împrejurare ciudată şi locuiesc împreună de un an şi jumătate. Sunt tineri jurnalişti şi lucrează la acelaşi ziar dintr-un oraş de provincie. Deşi lucrurile între ei merg bine, într-o bună zi Marga dispare, lăsând un bilet de adio. Finalul poveştii nu este fericit, ci doar altfel.  
 
Volumul este lansat la Polirom la preţul de 34.95 lei.  

Zaira”

 
Un roman de inspiraţie autohtonă, „Zaira” şi-a cules deja laurii în Elveţia, acolo unde scrie Cătălin Dorian Florescu.
 
Povestea romanului este însăşi povestea renumitei papuşărese Zaira, o odisee captivanta şi o poveste de dragoste, împărţită între Europa şi America.
 
Zaira creşte pe o moşie din România anilor ’30 cu bunica şi vărul ei Zizi, cei care îi vor insufla pasiunea pentru teatru. Doar că războiul şi fascismul, apoi venirea comuniştilor schimbă dramatic soarta familiei. Singura iubire pătimaşă din viaţa ei eşuează, iar Zaira pleacă să îşi îndeplinească visul american pe continentul făgăduinţei.  
 
Abia la bătrâneţe, ea va avea curajul să se întoarcă în ţara natală.
 
44.95 lei este preţul romanului şi se găseşte la editura Polirom.

Viaţa unui om singur”

 
O carte îndelung aşteptată, volumul de memorii al regretatului cărturar Adrian Marino, „Viaţa unui om singur„, apare, după dorinţa autorului, la cinci ani după moartea sa.

O lucarare deja controversată, mărturiile vehemente ale scriitorului român ridică semne de întrebare privind atitudinea morală a personalităţilor culturale româneşti.  
 
Autorul rememorează şase decenii de existenţă – represiunea, deportarea în Bărăgan şi însingurarea de după 1989 -, un traseu captivant al unei vieţi de excepţie care se opreşte în 1999.  
 
Cartea este disponibilă la Polirom, pentru 44.95 lei.

Un psiholog în Agora”


Un psiholog în Agora” de Adrian Neculau este o lectură utilă pentru cei interesaţi de situaţia actuală a psihosociologiei în România. Volumul conţine analize psihosociologice, reflecţii asupra rolului psihologului în societate şivorbeşte despre interacţiunea dintre psiholog şi români. (29.95 lei, Polirom)  

Rendez-vous cu lumea”

   
Pishologului Aurora Liiceanu face o nouă confesiune cititorilor săi, prin aceeaşi fină „perdea” dintre antropologie şi literatură (vol. „Prin perdea”).

Rendez-vous cu lumea vorbeşte despre relaţiile dintre sexe, diferenţele culturale şi preconcepţiile oamenilor, văzute prin ochii unor personaje alese de autoare după naturaleţea, creativitatea şi inteligenţa socială prin care acestea se remarcă.

Nu sunt omise nici schimbările care se petrec sub ochii noştri în educaţia copiilor, aranjamentele relaţiilor de cuplu sau viaţa publică.
          
Rendez-vous cu lumea” costă 27.95 lei.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro