Cum înlocuiești praful de copt! Cele mai bune ingrediente

De Adina Zamfir, pe

Una dintre cele mai bune invenții pentru patiserie, praful de copt face aluaturile mai pufoase și mai deliciose. Dar când îți lipsește din bucătărie și vrei să pregătești o prăjtură, iată cu ce poți să înlocuiești praful de copt.

Praful de copt are aproximativ același rol pe care îl are drojdia. De alfel, în unele rețete de aluaturi, poți să înlocuiești praful de copt cu drojdie. Dar aceasta nu este singura alternativă. Praful de copt mai poate fi înlocuit și cu bicarbonat de sodiu.

Ce este praful de copt

Praful de copt este ambalat în pliculețe de câte 7 sau 10 grame și se găsește în orice alimentară. El este folosit în aluaturile pentru prăjituri, biscuiți sau rulade pentru a le face mai aerate și pufoase.

Praful de copt este un ingredient granular, alb și fin, asemănător cu sarea. El conține o pulbere alcalină, o sare acidă și un amidon neutru. În contact cu ingredientele umede din aluaturi, componentele alcaline și acide se combină și provoacă o reacție chimică ce ajută aluatul să dospească, să devină mai pufos.

De aceea, praful de copt are un rol asemănător cu drojdia, dar se folosește în aluaturi mai fine, unde nu este indicată drojdia de bere.

Ce rol are praful de copt în patiserie

Praful de copt eliberează dioxid de carbon în interiorul aluatului, ceea ce duce la crearea unor bule de aer. Aceste bule de aer duc la creșterea aluatului și îl fac mai aerat și mai fin.

Praful de copt este recomandat în special pentru blaturile de tort, pentru prăjiturile cu foi, pentru rulade sau pandișpanuri pufoase și fine. Nu vom pune niciodată drojdie în chec sau în blatul de tort, mai ales că drojdia lasă și un miros specific.

În schimb, praful de copt face aluaturile mult mai fine decât drojdia și nu are niciun miros deosebit. De obicei, praful de copt se adaugă în făină, înainte de a adăuga ingredientele lichide.

Pe de altă parte, este bine să stingeți praful de copt înainte de a-l adăuga în aluaturi cu puțină zeamă de lămâie pentru a elimina un posibil gust înțepător. Puteți trece peste aceasă etapă dacă în lista ingredientelor folosite se regăsesc oțetul, zeama de lămâie, smântâna sau laptele.

Ce diferență este între praful de copt și bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul și praful de copt sunt principalii agenți de afânare și creștere din patiserie. Pentru multe gospodine, bicarbonatul și praful de copt sunt cam același lucru. Le folosesc la prăjituri și la biscuiții de casă, la blaturile pufoase de tort sau la cozonaci. Dar există o diferență între ele și trebuie să știi cum să le folosești corect.

Cum folosești bicarbonatul de sodiu

Dietă de slăbit cu bicarbonat de sodiu și lămâie

Deosebit de util în casă, se spune că orice gospodină trebuie să aibă mereu măcar un plic de bicarbonat în bucătărie. Se știe cât de bine curăță diverse pete de grăsime, se știe că poate calma durerile de stomac sau că albește dinții. Iar în aluaturile de prăjituri face minuni.

Când este amestecat cu un ingredient lichid și acid precum iaurtul, oțetul, zeama de lămâie sau laptele bătut, bicarbonatul face o reacție care provoacă bule de carbon. Acestea ajută aluatul să crească, îl fac mai pufos și mai afânat.

În multe rețete de aluaturi, poți să înlocuiești praful de copt cu bicarbonat, mai ales în rețetele cu prăjituri de foi. Măsura este o linguriță rasă de bicarbonat pentru un pliculeț de praf de copt.

Sfat: Reacția bicarbonatului este rapidă, durează puțin, astfel că imediat ce modelezi aluatul trebuie să întinzi foile și să le coci.

Cum folosești praful de copt

În esență, rolul prafului de copt este același: să ajute la creșterea aluatului. Dar praful de copt are o acțiune mai lentă decât a bicarbonatului. Trebuie să știi că praful de copt conține amidon și nu are nevoie de un acid ca să reacționeze. De aceea, el se amestecă de obicei cu făina și este folosit la dulciurile cu aluat pufos sau la fursecuri.

Pe de altă parte, trebuie să mai știi că praful de copt reacționează de două ori, prima dată în contact cu ingredientele lichide și, a doua oară, la căldură. De aceea, prăjiturile care se fac cu acest agent de creștere se pun în cuptorul încălzit în prealabil.

Sfat: Praful de copt poate înlocui bicarbonatul în orice rețetă, dar nu și invers! Și nu uita că prea mult praf de copt poate să dea un gust amărui aluatului, de aceea este bine să ții cont de rețetă. În general, se folosește o linguriță de praf de copt la 250 g de aluat cu tot cu grăsimi, ouă și celelalte ingrediente incluse.

Cu ce mai poți să înlocuiești praful de copt

Iată o serie de combinații care te pot ajuta să înlocuiești praful de copt, dacă acesta a expirat sau îți lipsește din casă atunci când vrei să coci o prăjitură sau un tort.

Pentru a înlocui o linguriță de praf de copt poți folosi:

  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu și 1 linguriță iaurt;  
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu și ½ linguriță zeamă de lămâie
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu și ½ linguriță de oțet
  • 2 albușuri de ou bătute spumă, recomandate pentru wafe, clătite și aluatul de biscuiți;
  • Apa minerală forte pentru checuri și clătite, în cantitate foarte mică, poate face aluatul mai pufos, dar nu va face minuni!
  • 1/2 linguriță de drojdie amestecată cu zahăr și 1 linguriță de lapte.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!