Adrian Sitaru şi Dragoş Bucur au câştigat la Berlinale

De Nicoleta Galeteanu pe

Regizorul Adrian Sitaru şi actorul Dragoş Bucur sunt primii dintre favoriţii români premiaţi la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. Premiat cu trofeul…
… „Shooting Stars” („Stele în devenire”), Dragoş Bucur este unul dintre cei zece tineri actori europeni care au primit această distincţie.  
 
În palmaresul cinematografiei româneşti, este pentru a treia oară când un actor român primeşte o astfel de distincţie, după ce în în 2007 actriţa Maria Popistaşu a adus primul trofeu „Shooting Stars”, iar un an mai târziu acelaşi premiu îi este decernat actriţei Anamaria Marinca.
 
La rândul său, regizorul Adrian Sitaru a fost distins cu premiul DAAD (premiul serviciului german de schimb academic/ German Academic Exchange Service) – pentru filmul „Colivia, film nominalizat în secţiunea scurtmetrajelor din cadrul Berlinale Shorts. Premiul constă într-o bursă de trei luni la Berlin.
 
Pelicula „Colivia” spune povestea unui copil care găseşte pe stradă o vrabie bolnavă şi se luptă să îşi convingă părinţii să accepte pasărea. Din distribuţia filmului fac parte Adrian Titieni şi Clara Vodă.
 
La Berlinale Shorts a mai fost selecţionat Paul Negoescu, cu scurtmetrajul „Derby”. În total, au fost selectate 25 de filme din 15 ţări, ele concurând pentru Ursul de Aur, o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film din 2010 şi un grant DAAD.

De asemenea, România este reprezentată la Berlin şi de de două lungmetraje. Avem aşadar şanse şi la Ursul de Aur, prin prezenţa regizorului Florin Şerban cu al său film „Eu când vreau să fluier, fluier”, precum şi cu lungmetrajul „Portretul luptătorului la tinereţe”, în regia lui Constantin Popescu.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro