5 proprietăți extraordinare ale vinului

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 13 septembrie 2021, 15:18

Dacă unele persoane preferă să consume vin doar la ocazii speciale, în unele regiuni ale Europei acesta este consumat cu regularitate și chiar a devenit subiectul principal al unui fenomen denumit paradoxul franțuzesc. În regiunile din Franța unde producția și consumul de vin sunt foarte ridicate au fost înregistrate și cele mai puține probleme de sănătate cu inima, în ciuda faptului că dieta alimentară a locuitorilor nu este cu nimic mai diferită față de a celor care stau în alte regiuni, cu o singură excepție, vinul roșu. Studiile arată că un consum moderat poate aduce beneficii organismului, datorită proprietăților pe care un vin de calitate le are.

5 proprietăți extraordinare ale vinului:

  1. Îmbunătățește sănătatea inimii

Datorită compușilor activi din vin, printre care polifenolii, quercetina și resveratrolul, acesta are un rol extrem de important în protejarea inimii în fața problemelor cardiace. Mai multe studii au reușit să arate cum vinul, într-o cantitate moderată, împiedică depozitarea grăsimilor pe pereții arteriali, în timp ce un studiu publicat în Journal of Molecule Medicine a arătat că un consum echilibrat de vin roșu reduce semnificativ rata de mortalitate provocată de ateroscleroză. Problemele cu tensiunea arterială și colesterolul sunt de altfel mai reduse în cazul celor care consumă un pahar de vin roșu, o dată la câteva zile.

  1. Ajută la reglarea nivelului de colesterol din organism

Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition, vinul roșu are două efecte asupra colesterolului. În primul rând, ajută la ridicarea nivelului de colesterol bun, HDL, cu până la 11 procente, în timp ce profesorii de la Curtin University, din Australia au reușit să demonstreze că același tip de vin reușește să reducă nivelul de colesterol rău, LDL, cu până la 8%, în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză.

  1. Contracarează radicalii liberi

Acumularea radicalilor liberi în organism joacă un rol extrem de important în dezvoltarea bolilor degenerative, precum cancerul sau bolile autoimune, artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare și cele neurodegenerative. Antioxidanții din vinul roșu reușesc să contracareze, eliminând acești radicali liberi care opresc organismul să se mai repare singur. Antioxidanții ajută la creșterea sistemului imunitar și la blocarea dezvoltării unor probleme serioase de sănătate.

  1. Ajută în lupta cu diabetul

Cercetătorii de la University of Massachusetts Amherst au descoperit faptul că vinul roșu reușește să încetinească transferul de glucoză prin intestinul subțire și către sistemul circulator din organism. Astfel, acest lucru previne creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, problemă regăsită la pacienții cu diabet de tip 2. Datorită nivelului mare de antioxidanți din compoziție, vinul roșu este extrem de eficient în blocarea enzimelor care sunt responsabile pentru absorbția rapidă a glucozei.

  1. Este util în lupta pentru limitarea kilogramelor în plus

Un studiu realizat la Purdue University a scos la lumină faptul că vinul roșu poate fi foarte util în lupta cu obezitatea. Piceatannolul, un compus regăsit în struguri, în fructe de pădure și în fructul pasiunii are abilitatea de a opri dezvoltarea celulelor de grăsime, prin blocarea activității insulinei de a activa genele care produc mai apoi formarea de grăsime.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: stockfour

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!