5 mituri despre piraterie pe care să nu le mai crezi de-acum încolo

De Noizz, pe

Pirateria online e un fenomen complex despre care mulți își dau cu părerea, chiar dacă nu-l înțeleg pe deplin. În felul ăsta se nasc o groază de mituri pe care trebuie neapărat să le demontăm. Let’s begin, shall we?

Download-ul este ilegal

Nicio lege nu îți interzice să descarci chestii de pe net, chiar dacă sunt protejate prin dreptul de autor. Ilegal este upload-ul, pentru că așa le dai mai departe altora un material care nu-ți aparține. Articolul 139 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor spune așa:

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.”

Bun, deci data viitoare când iei un torrent, tot ce trebuie să faci este să nu rămâi la „seed” după descărcarea fișierului și ești în siguranță. Corect? Greșit. Așa ajungem la următorul mit.

Dacă nu stai la „seed”, nu uploadezi nimic, deci ești 100% safe

Tu poți să ștergi torrent-ul imediat după ce ți se descarcă fișierul, dar deja e prea târziu – tot ai uploadat. Asta pentru că download-ul și upload-ul se petrec simultan. Poți să te convingi singur de asta verificând statusul unui torrent în timp ce se descarcă. Pe lângă coloana „Down Speed” ai și una intitulată „Up Speed”, iar valoarea trecută acolo nu e zero.

Practic, torrenting-ul e ilegal prin definiție. Asta nu e valabil și pentru programele de tip peer-to-peer, cum sunt oDC sau DC++. Explic imediat, iar cu ocazia asta mai demontăm un mit.

E ilegal să folosești programe gen oDC sau DC++

Spre deosebire de uTorrent, programele de file sharing peer-to-peer delimitează clar download-ul de upload. Găsești un user care are fișierul pe care-l vrei, îl descarci și aia e. Problema e că nu poți descărca nimic decât după ce pui și tu la dispoziția altora niște fișiere. Pragul minim este de 500 MB. Dacă bagi la „Shared” materiale cu copyright care nu-ți aparțin, încalci legea. Dacă pui ceva făcut de tine (un filmuleț, să zicem), poți dormi liniștit.

Citește continuarea pe Noizz.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro