Când este Înălțarea Domnului în 2021. Ce tradiții se respectă

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 06 mai 2021, 17:36

Înălțarea Domnului la ceruri s-a petrecut la 40 de zile după Învierea Sa, în văzul tuturor locuitorilor din Ierusalim. Hristos s-a ridicat din morți și a umblat printre oameni, alături de apostolii Săi, pentru a le întări credința în miracolul învierii promis fiecărui suflet de creștin.

Înălțarea Domnului în 2021 se sărbătorește cu mare bucurie și luminare în ziua de 10 iunie, la 40 de zile de la Înviere, în joia din a patra săptămână după Paște. Până la Înălțare, creștinii obișnuiesc să se salute folosind expresia ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu formula ”Adevărat a înviat!”. După Înălțarea Domnului, mulți creștini folosesc expresiile ”Hristos s-a înălțat!” – ”Adevărat S-a înălțat!”

Învierea Domnului s-a petrecut în taină, în grota lângă care nu se mai afla nimeni după înmormântarea lui Iisus. Dar înălțarea Sa la cer s-a petrecut în văzul tuturor și a adus o mare bucurie celor care l-au urmat pe Iisus și au crezut în propovăduirea Sa.

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai frumoase sărbători creștinești, închinate vieții, credinței și luminii adevărate. Creștinii pun busuioc și frunze de pelin la ferestre în această zi, pentru ocrotirea casei, și merg la biserică să asiste la slujbă.

Drumul Domnului în cele 40 de zile de la Înviere

Iisus Hristos s-a sculat din mormânt și s-a arătat ucenicilor Săi, mironosițelor și mai multor locuitori din Ierusalim, înfăptuind miracole și învățându-i numeroase pilde pe care, poate, aceștia nu le-ar fi înțeles înainte de moartea Sa.

Însuși miracolul Învierii este cea mai mare dovadă a învățăturilor Sale și fundamentul creștinismului. Religia creștină are la bază învierea sufletului după moartea și ridicarea sa la cer, în Împărăția lui Dumnezeu. Iar Iisus a mai rămas câteva zile pe pământ, printre semenii Săi, pentru a le întări credința în promisiunea făcută de Dumnezeu Tatăl.

Conform scrierilor Biblice, după Înviere, Iisus s-a arătat în trupul său de muritor, dar era transfigurat. El putea apărea și dispărea din fața ucenicilor Săi. Chipul său era înconjurat de lumină și nu putea fi recunoscut decât de către cei care îl iubeau și care îl urmau cu tot sufletul.

El a apărut în mijlocul ucenicilor care se încuiaseră și stăteau feriți de iudeii și de soldații romani care îi prigoneau. El a mai apărut și în fața ucenicilor Săi care se chinuiseră o noapte întreagă să prindă pește pe mare, fără nicio izbândă. Iar Iisus le umple barca cu pește, când îi îndeamnă să se întoarcă pe mare și să mai încerce încă o dată.

Iisus s-a arătat Mariei Magdalena în grădină, i s-a arătat lui Petru și s-a arătat unor ucenici care plecau din Ierusalim și vorbeau despre marele miracol al Învierii Sale. Între acești ucenici și se afla un tânăr pe nume Cleopa care vorbea cu mare tristețe despre schingiuirea lui Iisus, dar și cu speranță despre Învierea Sa.

Când sunt Rusaliile 2021 și ce tradiții se respectă.

Înălțarea la cer. De ce este numită în popor Ispas

Când este Înălțarea Domnului în 2021. Ce tradiții se respectă

La 40 de zile de la Paști are loc Înălțarea Domnului la cer, sărbătoare mare cunoscută în popor sub numele de Ispas. Acest termen se pare că provine dintr-un cuvânt slavon ”spasu” sau ”supasu” (de unde vine și termenul ”spășit”) care era folosit în vechile scrieri bisericești pentru Mântuitorul Iisus Hristos.

Ispasul era săbătorit în veacurile mai vechi în aceeași zi cu Rusaliile și anume Pogorârea Sfântului Duh. Dar cu timpul biserica a făcut diferența dintre ziua Înălțării Domnului la cer și Rusaliile, care se sărbătoresc de fapt la 50 de zile de la Înviere. De la începutul secolului al V-lea, Înălțarea Domnului a fost clar hotărâtă în calendarul bisericesc la 40 de zile de la Paști.

Inălțarea Domnului și semnificațiile acestei sărbători

Învierea Domnului s-a petrecut fără martori, dar Înălțarea Sa la cer s-a petrecut în văzul tuturor ucenicilor Săi și a câtorva sute de locuitori din Ierusalim care l-au urmat. Ridicarea Sa la ceruri a însemnat transfigurarea completă a Mântuitorului și dovada că omul a fost creat pentru veșnicie și va trăi cu spiritul și cu sufletul în Împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă trupul său este pieritor.

După ce a petrecut mai multe zile cu ucenicii Săi, Iisus le-a adus aminte că a venit momentul despărțirii și a urcat pe Muntele Măslinilor, aflat pe atunci în afara cetății. Aici l-au urmat apostolii Săi, oameni simpli din Ierusalim și credincioși care nu s-au îndoit nicio clipă de misiunea Sa dumnezeiască.

Din Biblie, aflăm că Iisus a ridicat mâinile și i-a binecuvântat pe toți cei care îl urmau și apoi s-a înălțat într-un nor spre ceruri. Doi îngeri au stat la stânga și la dreapta Sa și le-au vorbit apostolilor despre a doua venire a lui Iisus pe pământ, pentru a le ușura durerea despărțirii.

Câteva secole mai târziu, multe icoane au fost pictate cu a doua venirea a lui Iisus, întărindu-le oamenilor credința că Iisus a rămas pe vecie alături de sufletele noastre și că ne veghează de la dreapta Tatălui.

Ziua Înălțării este sărbătorită în toată lumea creștină cu slujbe și ritualuri religioase deosebite după ce Împărăteasa Elena a ridicat o biserică pe Muntele Măslinilor, pe locul în care Iisus s-a despărțit de ucenicii Săi. Din nefericire, biserica aceasta ridicată probabil în secolul al III-lea după Hristos, nu a rezistat vremurilor schimbătoare și atacurilor la care a fost supus adesea Ierusalimul.

Înălțarea la cer și Ziua Eroilor

Când este Înălțarea Domnului în 2021. Ce tradiții se respectă

În România, Înălțarea Domnului este și prilejul cel mai bun pentru a sărbători Ziua Eroilor, hotărâtă de Sfântul Sinod încă din anul 1920. La orele prânzului, după slujba de Înălțare, în toate bisericile bat clopote în cinstea eroilor care și-au jertfit viața pe câmpul de luptă pentru apărarea țării. Preoții români se roagă pentru odihna sufletelor celor care s-au jertfit pentru binele suprem al poporului și pentru mântuirea lor prin viața veșnică.

Decizia de a sărbători Ziua Eroilor de Înălțare a fost consfințită, după Revoluție, de alte două hotărâri din anii 1999 și 2001 prin care această zi a fost declarată sărbătoare națională bisericească.

Obiceiuri din popor legate de Înălțare

Se crede că cine moare între Paști și Înălțarea Domnului va ajunge în Rai, în Împărăția lui Dumnezeu, oricare ar fi fost păcatele lui pe pământ.

De Înălțare sau Ispas, nu se dă nimic cu împrumut, mai ales sare.

Oamenii își închiau toate daravelile și afacerile înainte de Ispas, să fie cu sufletul împăcat la marea sărbătoare.

De Înălțare, se pun frunze de pelin și de busuioc pe la ferestre să fie casa păzită de rele.

Bărbații este bine să poarte frunze de nuc la brâu în această zi, să fie arătoși, falnici și puternici precum nucul.

Femeile împărțeau colaci calzi, păsat cu lapte (orez cu lapte în zilele noastre), un păhărel de rachiu și ceapă verde, să fie merinde pentru sufletele morților care se înalță la ceruri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!