Cele mai ciudate 5 ciorbe tradiţionale româneşti. Care îţi place?

De Diana Zagrean pe

Rețetă moldovenească: Dresală (Sârbușcă)

Cele mai ciudate 5 ciorbe tradiţionale româneşti. Care îţi place?


Reţeta face parte din proiectul „Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu mai multe bloguri culinare şi pensiuni agroturistice din România, precum şi un cunoscut brand producător de făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Rețeta „Dresală” provine din Moldova, zona Piatra Neamț. În zona Iași se pregătește un preparat asemănător, cu numele Sârbușcă, dar care conține, în plus, păstăi și mazăre.

Ingrediente:

1,5-2 kg cartofi
2-3 morcovi mari
2-3 cepe mari
1-2 ardei grași (optional)
300-500 g smântână
3 linguri de ulei
2 oua
1-2 litri lapte bătut (cel mai bun e laptele acru facut în casă, chisleag-ul)
apă
1 legatură leuștean
fidea (opțional)
sare, piper

Mod de preparare

Se curață cartofii și se taie cuburi. Se curăță morcovii și se dau prin răzătoare, cepele se curăță și se taie cubulețe sau peștișori iar ardeii se taie cubulețe mici.
Într-o oală mare se călesc, în ulei , ceapa și morcovii.Cand acestea s-au inmuiat ușor, se adaugă ardeii grași și cartofii tăiați cubulețe.
Se mai lasă 2-3 minute, timp in care se învârtește oala pentru a nu se prinde și se adaugă apă cât să le cuprindă cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasă mai subțire, se adaugă mai multă apă.
Când cartofii sunt fierți se adaugă fideaua, nu foarte multă, și se mai lasă oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecă cele doua ouă cu smântâna și laptele bătut și se adaugă peste zeama de legume. Se toacă mărunt o legatură de leuștean și se presară deasupra (leușteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare).
Dresala se servește rece sau foarte puțin încălzită, cu ceapă, și, cel mai bine, merge cu ceapă verde sau roșie.

Secretul bucătarului

Rețeta de dresală este simplă și nu conține cantități exacte de ingrediente; daca ne place o ciorbă mai groasă, se folosesc mai mulți cartofi, daca ne place mai clară, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final să fie pe placul nostru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4 5