Viitorul muncii este bazat pe experiențe personalizate

.

Modul în care oamenii munceau și se raportau la muncă înainte de pandemie a devenit istorie într-un timp foarte scurt. Acum, oamenii își prioritizează nevoile personale în raport cu munca, vor flexibilitate în program și în locul de unde își desfășoară activitatea și, mai mult decât orice, caută sens pentru munca lor. Cu alte cuvinte, locul de muncă nu mai este doar o sursă de venit, ci este o activitate care ocupă o bună parte din timp angajaților, deci trebuie să aducă beneficii satisfăcătoare.

Odată cu această transformare de paradigmă, s-a creat un efect în lanț, cu reverberații asupra spațiului de lucru. Indiferent dacă este vorba de modul de lucru remote, hibrid sau de la birou, spațiul de lucru are acum alt sens. Acesta trebuie să fie un conector pentru oameni, un centru care favorizează colaborarea și creativitatea, și trebuie să ofere suficient de multe beneficii și facilități astfel încât oamenii să îl prefere în dezavantajul biroului de acasă.

Lucrul de la birou susține evoluția mai rapidă în carieră

Biroul a devenit tot mai important în evoluția profesională a angajaților, iar relația cu managerii este din ce în ce mai importantă în decizia de a lucra mai multe zile de la birou. Peste 84% dintre angajații Gen Z consideră că evoluția în carieră este mai rapidă pentru cei care lucrează mai mult de la birou, comparativ cu cei care lucrează de acasă, potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul român, Liviu Tudor, în rândul a 1.247 de respondenți la nivel național. În același timp, aproape 82% dintre angajații de toate vârstele consideră relația cu managerii importantă sau foarte importantă atunci când iau decizia de a lucra mai multe zile de la birou.

Aproape 60% dintre angajații Gen Z au așteptarea ca managerii să susțină în mod eficient atât dezvoltarea profesională, cât și personală a oamenilor din echipă. Un procent similar se regăsește și la cei care vor să lucreze cel puțin 3 zile de la birou în acest an, potrivit sondajului.

Modul hibrid redefinește conceptul de muncă prin accentul pe experiență și flexibilitate

Specialiștii HR consideră că modul hibrid este cel care a redefinit cel mai mult conceptul de muncă. Chiar dacă trecerea la lucrul de acasă (remote) a adus cele mai multe schimbări pe piața muncii, modul în care se raportează acum oamenii la muncă și la spațiul de unde își desfășoară activitatea a fost influențat preponderent de modul hibrid. Practic, după ce au experimentat munca din confortul propriei case, oamenii și-au clarificat motivele pentru care s-ar întoarce la birou, iar acestea au în cea mai mare parte legătură cu facilitățile, dar mai ales cu experiența. Pentru că da, în acest nou context social centrat pe nevoile umane, munca hibridă aduce în discuții mai degrabă experiența, decât locul de unde angajații își îndeplinesc task-urile.

Foarte multe companii și-au dat seama că biroul viitorului este unul personalizat, cu focus pe colaborare, care să reproducă sau chiar să depășească confortul de acasă și care să stimuleze productivitatea și implicarea oamenilor din echipe. Această adaptare poate fi privită ca pe o evoluție corporativă mai amplă, care cuprinde strategii centrate pe angajat. În plus, marilor angajatori le este tot mai clar că schimbarea mobilierului cu unul ergonomic și ferestrele tot mai mari nu mai sunt de ajuns pentru a răspunde actualelor nevoi ale angajatului de azi și din viitor. Totodată, viitorul muncii implică medii de lucru care se adaptează la nevoile individuale, integrând sustenabilitatea și circularitatea, prin practici ecologice și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. Tocmai de aceea, companiile care pun pe primul loc nevoile angajaților vor să se asigure că le oferă acestora experiențe de muncă personalizate, atât prin prisma flexibilității programului și locului de unde își desfășoară activitatea, cât și prin spațiul de birou pe care li-l pun la dispoziție.

Sursă foto: pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton