Viața în colectivitate: cum să-ți ajuți copilul să combată bolile

.

Viața în colectivitate a unui copil preșcolar nu este una lipsită de stres din punctul de vedere al bolilor. Și, deși să se îmbolnăvească poate face parte din cotidianul unui copil care merge la creșă ori grădiniță, este posibil să limitezi apariția multor neplăceri de acest tip. Pentru a-i asigura bunăstarea individuală, este recomandat să aplici unele măsuri de prevenție, dar și să îi oferi copilului mijloacele cu care să lupte singur cu aceste boli.

Limitează răspândirea microbilor

Răcelile, toxiinfecțiile alimentare sau chiar păduchii se numără printre neplăcerile cu care se poate confrunta copilul în colectivitate. Bolile, indiferent de gravitatea lor, sunt o sursă de stres pentru organism. Colectivitatea favorizează răspândirea microbilor, care trec de la un copil la altul pe cale respiratorie (tuse, strănut, vorbit), fie prin intermediul mâinilor. Pentru a reduce acest fenomen poți face următoarele:

  • Învață copilul regulile de igienă de bază. De exemplu, acesta trebuie să știe să tușească sau să strănute în pliul cotului și să se spele regulat și corect pe mâini, inclusiv după ce folosește toaleta și înainte de a se așeza la masă. 
  • O altă metodă simplă de a preveni mai multe boli grave ale copilăriei, precum cele contagioase, este vaccinarea. Datorită vaccinurilor, sistemul imunitar se pregătește să recunoască și să combată diverse virusuri. Atunci când îi va întâlni din nou, îi va fi mai ușor să îi neutralizeze. Unele seruri, precum vaccinul varicelic, cel contra rubeolei, rujeolei și oreionului, cel antipneumococic etc., se administrează la anumite vârste ale copilului. Altele, precum vaccinul antigripal, se administrează regulat, o dată pe an. Îl vei proteja astfel pe cel mic, dar și pe cei din jur.

Pune-i în farfurie alimente ce susțin sistemul imunitar

Alimentația este foarte importantă pentru a limita infecțiile și a combate virusurile. În primii ani de viață, copiii răcesc frecvent, deoarece sistemul lor imunitar este în dezvoltare. Deci dieta trebuie să includă vitamine, minerale și alți compuși esențiali sistemului imunitar:

  • Probioticele sunt campioni în ceea ce privește rezistența la virusuri și stimularea sistemului imunitar. Mucoasa intestinală, prin bacteriile bune care o populează, acționează ca o barieră naturală împotriva germenilor. Include în alimentația celui mic produsele lactate, precum iaurtul, brânza de vaci și chefirul, varză murată, banane și praz, dar și suplimente alimentare cu probiotice. 
  • Vitamina C apără de germeni și oferă energie. Ajută la înmulțirea celulelor albe din sânge și stimulează producția de interferon, o moleculă care susține sistemul imunitar. Alege citrice, kiwi și fructe roșii, dar și varză și fructe și legume de culoare portocalie (morcov, dovleac), fenicul și spanac.
  • Vitamina D este un alt compus util, care stimulează producția de celule albe, necesare în lupta cu infecțiile. O găsești sub formă de suplimente, dar și în anumite alimente, precum pește gras (sardine, hering), unt și organe, ca de exemplu ficatul de vițel sau de pasăre. 
  • Fierul susține rezistența la virusuri și îl găsești în proteinele animale și vegetale. În cazul unui deficit de fier, corpul își încetinește funcțiile, devine mai obosit și există riscul de răceli și alte infecții. Include-i în alimentație carne roșie, de două ori pe săptămână, carne albă, similar, și ouă, care sunt și surse de seleniu și ai căror aminoacizi sunt esențiali pentru creșterea și repararea țesuturilor. Adaugă ardei, praz, cartofi și leguminoase.

Specialiștii spun că viața în colectivitate poate fi utilă copiilor, pentru că îi ajută să își dezvolte sistemul imunitar, dar și să descopere multe lucruri și să-și facă prieteni. Nu vei putea întotdeauna să previi răcelile și alte boli, mai ales că sistemul imunitar este încă fragil înainte de vârsta de șase ani. Însă câteva reguli de igienă și prevenție îți vor permite, fără îndoială, să reduci frecvența afecțiunilor. 

Sursa foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat împreună cu Besmax

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton