Vacanța cu copilul mic: cum să ai o călătorie liniștită cu mașina

Suntem în plin sezon al concediilor de vară. Iar dacă ai un copil mic, drumul cu mașina poate fi o provocare. Totuși, este suficient să iei în considerare câteva aspecte simple, dar importante, pentru a te bucura de o călătorie liniștită cu mașina, chiar dacă ai un copil mic: 

Siguranța, înainte de toate

Pentru ca cel mic să fie în siguranță pe tot parcursul călătoriei, scaunul auto trebuie să fie adaptat greutății și lungimii/ înălțimii lui. De la naștere și până în jurul vârstei de 4 ani, este nevoie de un scaun auto copii din grupa 0+/1, care să corespundă obligatoriu standardelor europene. Pentru a instala corect scaunul, trebuie să respecți instrucțiunile producătorului. Orice improvizație poate fi periculoasă, în cazul unui accident sau al unei frâne bruște. Scaunele auto cu sistem isofix sunt o alegere sigură. Nivelul de siguranță al acestui tip de scaune este confirmat regulat prin teste. Ele sunt mult mai ușor de utilizat și prezintă mai puține probabilități de a fi instalate incorect, așa cum se întâmplă cu scaunele fixate cu centurile mașinii. Însă, înainte de a cumpăra un astfel de scaun, asigură-te că poate fi instalat pe modelul tău de mașină. Nu în ultimul rând, pentru siguranță maximă, nu uita să blochezi ușile din spate în timpul călătoriei.

Vacanța cu copilul mic: cum să ai o călătorie liniștită cu mașina

Programează plecarea la ora lui de somn

Dacă drumul cu mașina va dura doar câteva ore, poate fi util să programezi plecarea la prânz, înainte ca micuțul să adoarmă. Acesta va dormi o bună parte din drum și nu va simți trecerea timpului. Eviți plânsetele, agitația, iar călătoria este mai plăcută pentru întreaga familie. 

Asigură-i tot confortul posibil

Copilul va rezista mai bine unei călătorii lungi, dacă este instalat confortabil. De exemplu, un suport pentru cap, moale și care previne transpirația poate face scaunul auto și mai confortabil. De asemenea, copilul trebuie să fie îmbrăcat cu materiale moi, lejere, fără nasturi pe spate și în țesături subțiri, pentru că în scaunul auto îi va fi cald. Înainte de a pleca la drum, verifică direcția din care bate aerul condiționat, pentru a nu ajunge la el un curent de aer prea rece. 

Ia cu tine “geanta de supraviețuire”

Depozitează într-o geantă pe care să o ai mereu la îndemână tot ceea ce crezi că îți este necesar pentru cel mic: jucăria preferată, scutece, șervețele umede, haine de schimb, gustări, apă etc.. 

Nu uita de sursele de distracție cum ar fi jucăriile, plușurile, cărțile colorate, dar, nu i le pune la dispoziție pe toate în același timp. Muzica este, de asemenea, o modalitate bună de a-l calma și a-l distra, așa că ia cu tine CD-urile preferate. 

Protejează-l de soare

Ferestrele mașinii nu blochează razele UV. Din acest motiv, dacă mergi prin zone cu soare puternic, nu uita de crema de protecție și de ochelari. Este util și un parasolar fixat pe geamul lateral și chiar unul pe lunetă, dacă scaunul lui este instalat cu spatele la sensul de mers. 

Fă pauze dese

Din motive de siguranță, este recomandat ca șoferul să facă o pauză la fiecare două ore de condus. Aceasta este o oportunitate de a-ți relaxa mușchii, a face câțiva pași, dar și de a te distra puțin cu cel mic, înainte de a pleca mai departe.

Ia în considerare răul de mașină

Pentru ca cel mic să nu treacă printr-un episod de rău de mașină, oferă-i o gustare ușoară înainte de a pleca la drum. Evită manevrele bruște, condu mașina cât mai lin și aerisește frecvent. Dacă știi deja că cel mic suferă de rău de mașină, cere sfatul medicului pediatru, care îți poate prescrie un remediu eficient, precum preparatele naturiste cu ghimbir. 

Păstrează-ți calmul. Este un sfat ușor de rostit, mai greu de pus în practică. Indiferent de vârsta lor, copiii mici sunt sensibili la tensiunile care pot apărea în momentul plecării sau pe drum și pot deveni stresați. Din acest motiv, tu, adultul trebuie să depui puțin efort pentru a preveni stările de nervozitate și anxietate, chiar dacă, în unele momente, nu merge totul așa cum a fost planificat. 

Sursa foto: Unsplash.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Adinish

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!