Utilajele au avantaje și dezavantaje, atât la închiriere, cât și la cumpărare. Iată care sunt acestea!

De Unica.ro, pe

Domeniul construcțiilor este unul dintre domeniile de activitate care funcționează cel mai bine în țara noastră. Cu toate că, criza economică care a început în anul 2008 a lovit foarte intens și țara noastră, cererea tot mai mare pentru achiziționarea locuințelor, birourilor, halelor de producție, etc, a făcut ca sectorul construcțiilor să își revină și să se dezvolte într-un ritm extrem de alert.

Această situație este îmbucurătoare din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru că s-au creat locuri de muncă. În al doilea rând, dezvoltarea sectorului construcțiilor a contribuit și contribuie la îmbunătățirea modului în care se prezintă economia din țara noastră.

Nu în ultimul rând, satisfacerea cererilor venite din partea clienților este un alt motiv pentru care este îmbucurător modul în care arată sectorul construcțiilor din țara noastră.

Pentru ca o construcție să fie realizată la parametri calitativi ridicați este necesară utilizarea celor mai performante utilaje de construcții

Calitatea construcțiilor din țara noastră depinde de mai multe aspecte, pregătirea profesională a oamenilor care lucrează în cadrul acestui domeniu de activitate, materialele utilizate dar și calitatea utilajelor sunt doar câteva dintre cele mai importante aspecte care influențează calitatea construcțiilor.

În ceea ce privește utilajele utilizate în realizarea diverselor activități necesare realizării construcției trebuie ținut cont că există două posibilităși și anume:

 1. Achiziționarea utilajelor.
 2. Închirierea utilajelor.

Exista avantaje si dezavantaje, atat pentru inchiriere, cat si pentru cumparare, ceea ce face ca decizia privind achiziționarea sau închirierea utilajelor necesare în domeniul construcțiilor să fie o decizie destul de dificil de luat. Pentru că o astfel de decizie poate avea un impact financiar foarte mare asupra firmei este necesară analizarea strictă atât a avantajelor cât și ale dezavantajelor oferite de către cele două opțiuni avute la îndemână. Doar după realizarea unei analize trebuie luată decizia care oferă cele mai multe beneficii. Este clar că orice decizie am lua vor exista și dezavantaje însă este foarte important ca avantajele avute să fie mai multe și mai importante decât dezavantajele de care inevitabil nu vom scăpa.

Avantajele oferite de către achiziționarea utilajelor de construcții

Mulți antreprenori iau decizia de a achiziționa utilajele de construcții care vor fi utilizate în realizarea planurilor. Această decizie are la bază avantajele oferite de către achiziționarea utilajelor de construcții care urmează să fie utilizate în desfășurarea activităților necesare realizării construcțiilor. Acestea sunt următoarele:

 • Durată de utilizare foarte mare. Acest avantaj este oferit de către achiziționarea unor utilaje noi. Având în vedere că nu sunt rulate este normal ca durata de utilizare a acestora să fie foarte mare. O astfel de achiziție devine rentabilă în momentul în care utilajele sunt utilizate zilnic pentru o perioadă foarte lungă de timp.
 • Posibilitatea de a putea utiliza utilajul la orice oră din zi sau din noapte fără a fi necesară apelarea la serviciul de închirieri.
 • Posibilitatea de a putea avea modelul de utilaj necesar. Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii oferit de către achiziționarea utilajelor de construcții. Există o varietate foarte mare de utilaje pentru construcții ceea ce face ca fiecare cerință să poată fi îndeplinită. Spre deosebire de serviciul de închiriere utilaje, achiziționarea utilajului oferă posibilitatea de a putea achiziționa modelul de utilaj care răspunde cel mai bine nevoilor avute. O astfel de situație poate să scadă considerabil prețul care trebuie plătit pentru utilizarea unui utilaj de construcții.
 • Răspundere totală asupra utilajelor de construcții.
 • Posibilitatea de a putea achiziționa utilajele cu ajutorul fondurilor europene. Persoanele care doresc să pornească o afacere în domeniul construcțiilor au posibilitatea de a putea achiziționa utilajele necesare prin intermediul fondurilor europene nerambursabile. Este adevărat că nu orice antreprenor poate beneficia de această facilitate însă este un avantaj care nu poate fi ignorat.

Dezavantajele oferite de către achiziționarea utilajelor de construcții

Printre cele mai importante dezavantaje cauzate de către achiziționarea utilajelor de construcții sunt următoarele:

 • Efort financiar foarte mare. Este cunoscut faptul că prețurile care trebuie plătite pentru achiziționarea utilajelor de construcții este foarte mare. Acest aspect poate pune o presiune foarte mare asupra bugetului firmei.
 • Necesitatea întreținerii acestora.
 • Plata taxelor necesare deținerii unor utilaje de construcții.
 • Necesitatea unor locuri de depozitare pe tot parcursul anului.

Avantajele oferite de către închirierea utilajelor de construcții

Antreprenorii care optează pentru închirierea utilajelor de construcții beneficiază de următoarele avantaje:

 • Investirea unei sume de bani mai mică în comparație cu banii care trebuie investiți pentru achiziționarea acestora.
 • Posibilitatea de a putea utiliza utilaje a căror preț de achiziție este foarte mare.
 • Posibilitatea de a putea testa utilajul pentru a putea stabili daca este sau nu rentabilă achiziționarea acestuia.
 • Nu este necesară plata taxelor sau întreținerea acestora.
 • Posibilitatea de a putea închiria un număr mare de utilaje fără ca efortul financiar să nu fie mare.

Dezavantajele oferite de către închirierea utilajelor necesare în domeniul construcțiilor

Cele mai importante dezavantaje oferite de către contractarea serviciului de închiriere utilaje de construcții sunt următoarele:

 • Costurile sunt foarte mari în cazul în care utilajul este utilizat pentru o perioadă lungă de timp.
 • Posibilitatea de a putea închiria un utilaj care să nu ofere cel mai bun randament. Sau chiar să se strice.
 • Posibilitatea de a nu găsi disponibil nici un utilaj pentru închiriere.

Ca în oricare alt proces de achiziții și în ceea ce privește procesul de achiziționare sau închiriere utilaje pentru construcții există atât avantaje cât și dezavantaje. Acestea trebuie să fie foarte bine analizate și puse în balanță pentru a putea face alegerea care să ofere toate beneficiile necesare pentru ca activitatea firmei să se poată desfășura în cele mai bune condiții.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!