TOP 5 lucruri fascinante despre broderie și mașina de brodat

De Unica.ro, pe

Dacă ai o mare pasiune pentru broderie, probabil te interesează să afli cât mai multe despre aceasta artă. De unde provine broderia? Cum a evoluat procesul de coasere și cum a apărut mașina de brodat?

Broderia este un hobby care face plăcere oamenilor din întreaga lume. Dacă și tu faci parte din această categorie, vei fi cu siguranță încântat de aceste fapte interesante puțin cunoscute despre pasiunea ta. Citește mai departe 5 lucruri uimitoare despre broderie și mașina de brodat:

1. Broderia este o artă antică

Istoricii nu știu exact când a apărut broderia pentru prima dată, dar există exemple foarte timpurii care datează din Egiptul antic, dinastia Zhou chineză și chiar epoca fierului în Europa de Nord. Mai mult decât atât, se crede că omul timpuriu a învățat să fabrice ace rudimentare din fildeș și os și, de asemenea, a învățat cum să facă fire rezistente și durabile din fibre vegetale sau blană de animale.

Omul antic a descoperit arta cusutului pentru a produce articole de îmbrăcăminte și a identificat că același tip de cusătură i-ar putea îmbunătăți și îmbogăți aspectul. Astfel, pe lângă anumite cusături speciale a introdus elemente decorative precum oase, pietre și mărgele.

O săpătură arheologică în Rusia a dezvăluit rămășițele unui Homo sapiens (se crede că ar fi fost în viață în jurul anului 30.000 î.Hr.). Pălăria, haina și cizmele sale au fost decorate cu rânduri paralele de mărgele de fildeș. 

2. Ascensiunea broderiei în Orientul Mijlociu

Broderia a fost la un moment dat o reprezentare a statutului unei persoane în societate. A câștigat popularitate și a fost apreciată în mod special de musulmanii bogați. În centrele înfloritoare precum Cairo, Damasc și Istanbul, practica broderiei a îmbunătățit pentru totdeauna rafinamentul articolelor textile.

3. Cea mai mare broderie din lume

Renumita tapiserie Bayeux este cea mai mare piesă brodată și se află la Muzeul Bretagne din Normandia, Franța. Tapiseria de la Bayeux este o pânză brodată de aproape 70 de metri lungime care descrie evenimentele care au dus la cucerirea normandă a Angliei de către William, Duce al Normandiei (mai târziu rege al Angliei) și luptele sale cu Harold al II-lea al Angliei, culminând cu Bătălia de la Hastings.

TOP 5 lucruri fascinante despre broderie și mașina de brodat
Sursa imagine: wikipedia.com

Tapiseria de la Bayeux este una dintre marile realizări ale Normandiei. Supraviețuirea, aproape imposibilă de-a lungul secolelor, este miraculoasă. Lungimea sa excepțională, armonia și prospețimea culorilor, manopera sa deosebită, toate acestea fac acest obiect extraordinar.

4. Apariția primei mașini de brodat

Producția de broderie la nivel industrial a început în jurul anilor 1800 și a avut ca punct de pornire războaiele de țesut. În anul 1828, francezul Josue Heilmann a dezvoltat o mașină de brodat manuală. Era o mașinărie imensă care putea face munca a patru oameni. 

Această mașină de brodat imensă ce avea să asigure tranziția de la munca manuală la așa zisă muncă “industrializată”, consta într-un cadru conceput pentru a ține materialul, un ansamblu de ace, dar și un mâner ce se folosea la mânuirea acestora. Astfel, în loc să se miște acul pe țesătură, țesătura se mișca pentru a întâlni acul, acest proces permițând pentru prima dată  cusături în direcții diferite.

Ca orice inovație, această mașină de brodat a fost percepută ca o amenințare de către cei care făceau broderie manuală, motiv pentru care Heilmann a reușit să vândă doar două unități în Elveția. Cu toate acestea, inovația sa a dat startul viitorului mașinilor de brodat. Compania Singer a creat o mașină de cusut cu mai multe capete în 1911 și a revoluționat producția de mașini de brodat. Din anii 1950, vânzările au crescut și au schimbat definitiv modul în care se produceau mașinile de brodat.

TOP 5 lucruri fascinante despre broderie și mașina de brodat

5. Broderia digitală la un click distanță

În ziua de azi, evoluția tehnologiei informatice a făcut posibil ca arta broderiei să apară pe orice tip de material, de la dantelă la lână sau piele, proces ce se poate realiza într-un timp foarte scurt comparativ cu brodarea manuală. Digitalizarea permite computerului să facă designul mult mai rapid și mai eficient decât ar putea fi făcut manual. Aceasta este tehnica folosită pentru a broda modele complexe și extrem de frumoase pe diferite tipuri de textile.

Primul software care a permis digitizarea broderiei a fost comercializat acum aproximativ treizeci de ani. Software-ul modern de digitizare este foarte ușor de utilizat, cu caracteristici complexe care amplifică acuratețea și eficiența broderiei. Software-ul de digitalizare a broderiei a făcut posibilă coaserea unor modele complicate, cu o precizie foarte mare. 

Computerele au schimbat felul în care facem multe lucrur în viață, inclusiv broderia. Noile mașini de brodat vin cu un software instalat care îți permite introducerea unui design, iar apoi mașina va crea modelul dorit pe țesătură.

Bine de știut este faptul că unele mașini de brodat îndeplinesc funcție dublă, atât cusut cât și brodat. Astfel, dacă vrei să te bucuri de ambele opțiuni și ești interesat/ă de ambele aspecte ale cusutului, atunci o mașină de brodat și cusut combinată este cea mai bună alegere.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!