TOP 3 cauze ale parodontozei

Ultimul update Vineri, 06 mai 2022, 16:04

Cu toții ne dorim dinți frumoși și sănătoși, dar uneori, nu mai știm ce să facem când aceștia au de suferit. Stilul de viață nesănătos, lipsa unei rutine zilnice, teama de a merge la cabinetul stomatologic, toate acestea duc la afecțiuni stomatologice severe. Una dintre acestea se numește parodontoză și este foarte des întâlnită la adulți, mai ales la vârste înaintate.

Parodontoza dentară este o afecțiune gravă, susțin medicii stomatologici. Ea poate duce în timp, inclusiv, la pierderea danturii, dacă nu este tratată și descoperită repede după ce a apărut. Alarmant este și faptul că, boala parodontală poate determina și pierderea țesutului osos de la nivelul gingiilor.

Cele mai importante cauze ale parodontozei

1. Cea mai frecventă cauză de apariție a bolii parodontale este placa bacteriană. Aceasta reprezintă, de fapt, o peliculă fină incoloră care este formată din bacterii și zaharuri, care aderă foarte bine pe suprafața dinților. Este recomandat ca ea să fie îndepărtată zilnic. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, ne vom confrunta cu apariția tartrului dentar care va determina, bineînțeles, cariile dentare. Tartrul dentar nu poate fi îndepărtat printr-un simplu periaj dentar.

De aceea, orice persoană care se confruntă cu tartrul depus pe dinți are nevoie de un detartraj profesional realizat în cabinetul stomatologic. Vă recomandăm să îl faceți în mod periodic deoarece, doar în felul acesta, puteți preveni apariția cariilor dentare, a bolii parodontale, a gingivitelor și chiar și a pierderii de țesut osos.

2. O altă cauză la fel de importantă este reprezentată de anumite afecțiuni generale ale stării de sănătate, precum dereglări hormonale, diabet zaharat, anemie, hipovitaminoza C, etc. Pot genera parodontoza și stările de menopauză, sarcina sau pubertatea. În cazul bolilor determinante, acestea trebuie foarte bine investigate și tratate la timp. Este o metodă eficientă de a preveni sau trata boala parodontală, de asemenea.

3.  Fumatul reprezintă o cauză frecventă în zilele noastre de apariție și agravare  a afecțiunii parodontale. El accelerează în mod simțitor formarea și depunerea tartrului la nivelul danturii. Pentru că suntem foarte ocupați zi de zi și pentru că nu suntem deloc atenți la ceea ce mâncăm și nu mergem des la controalele stomatologice periodice, preventive, tartrul dentar acumulat în mod excesiv, va determina apariția cariilor, în primul rând.

Ulterior, va apare și boala parodontală, care va genera infecții la nivelul gingiilor și a țesutului osos care susține dinții. Astfel boala va cauza gingivita. Medicii atenționează persoanele cu probleme dentare asupra faptului că, fumatul nu are doar consecințe locale la nivelul danturii. El afectează starea generală de sănătate și determină chiar, o scădere importantă a imunității organismului.

În felul acesta fenomenele inflamatorii se vor accentua și mai mult și tulburările de sănătate vor deveni mult mai importante. În această situație, dacă faceți parte din categoria persoanelor care nu pot renunța la fumat, este foarte recomandat să respectați cu strictețe controalele stomatologice preventive și de rutină.

O rutină de dimineață sănătoasă, mersul regulat la medicul stomatolog, prevenirea și tratarea tuturor problemelor gingivale și dentare apărute, acestea reprezintă calea spre succes: o viață fără paradontoză, deci dinți frumoși și sănătoși.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!