Tips & tricks pentru cum să faci gătitul mai plăcut

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 06 decembrie 2021, 17:37

Chiar dacă nu suntem toți fani ai gătitului, un lucru este cert: a devenit o activitate pe care trebuie să învățăm să o deprindem, indiferent de vârstă sau sex. Sigur, e mult mai comod să optezi pentru mâncare takeaway, dar acest lucru nu e întocmai sănătos nici pentru tine, dar nici pentru…bugetul tău. Și în ce privește „talentul” pentru gătit, află că acesta nu este înnăscut – ci se deprinde în timp. 

Cel mai probabil nu îți place să petreci timp în bucătărie din mai multe motive: mirosurile, complexitatea preparatelor, faptul că trebuie să cântărești alimentele sau să verifici continuu rețetele etc. Chiar dacă nu îți dorești să devii chef în următorul an – și nici nu trebuie – poți să ajungi să capeți drag de bucătărie. Ca să-ți fie mai ușor, am întocmit un ghid de tips & tricks ca să te ajute să faci gătitul mai plăcut.

  1. Începe cu…începutul 

Aici îți povestim despre trei aspecte importante: 

  • o bucătărie curată;
  • instrumentele potrivite;
  • o rețetă simplă. 

În primul rând, o bucătărie curată va face impacta cum te simți atunci când gătești. Curăță blatul, șterge aragazul, asigură-te că nu ai în bucătărie lucruri care nu aparțin acestui spațiu. 

Un loc de lucru curat te va impulsiona să gătești – și să-ți placă. În ceea ce privește instrumentele potrivite, nu vei reuși să faci gătitul plăcut dacă încerci să tai o legumă și cuțitul nici măcar nu e ascuțit. De aceea, optează pentru instrumente calitative, durabile. 

Și acordă atenție și extra-ustensilelor de bucătărie: ce zici de un Air Fryer, de exemplu? Așa, vei găti nu doar mai sănătos, ci și mult mai ușor – multe electrocasnice de bucătărie reușesc să îți ușureze activitatea, însă vom vorbi despre asta în cele ce urmează. 

Și, un alt pilon de sprijin înspre a face gătitul un proces plăcut este să alegi rețetele potrivite: începe cu rețete extrem de ușoare, salate, paste, poate grătar – crește în dificultatea rețetelor odată cu trecerea timpului, însă pentru început rezumă-te la a face lucruri ușoare. Ce zici de clătite? 

  1. Gătește ce îți place

Cel mai ușor mod prin care poți deveni mai pasionat de gătit este să prepari ce-ți place: fie că vorbim de preparatele pe care ți le făcea bunica în copilărie, fie că vorbim de desertul favorit de acum, reprodu acasă aceste preparate – nu vor ieși perfect, însă vor fi făcute de tine, și asta te va face să devii efectiv atașat de ele, dar și să exersezi până ce se vor îmbunătăți. 

  1. Fii consistent 

Ca să ajungi să-ți placă să faci de mâncare, trebuie să gătești chiar și atunci când nu vrei deloc să o faci. Adică să te forțezi și să fii consistent. Impune-ți să iei mâncare takeaway doar o dată pe săptămână, de exemplu, pentru ca în restul zilelor să îți gătești. 

Desigur, trăim în era vitezei și e dificil să ne facem timp, însă iată cum îți poți face timp de gătit: 

  • mergi la cumpărături în weekend, cu lista clară făcută de acasă
  • tot în weekend încearcă să practici, măcar pentru prânzurile din următoarea săptămână, meal planning-ul și prep-ul. Ce înseamnă asta? Că-ți vei nota concret ce vei mânca în fiecare zi și vei găti în weekend pentru toată săptămâna. Vei economisi extrem de mult timp, pentru că vei alege mese ușoare; și vei ajunge, în final, să faci un meal prep de două ore pentru întreaga săptămână. Sună bine, nu?
  1. Ajutor din exterior 

Cu alte cuvinte, impulsionează-te forțat. Adică umple-ți feed-ul din rețelele de socializare cu oameni care gătesc și conturi culinare, salvează cât mai multe rețete pe care ți-ar plăcea să le faci, urmărește-i și pe marii bucătari ai lumii ca să te inspire. 

Și un alt ajutor exterior sunt electrocasnice bucatarie – fie că vorbim de cuptorul cu microunde, fie că vorbim de un mixer care să te ajute atunci când înveți să faci deserturi, fie că vorbim de un robot ultra-performant care va face toată treaba în locul tău, aceste electrocasnice îți vor simplifica extrem de mult munca. Iar asta nu poate fi decât bine. 

Poate te întrebi de ce-ar trebui să-mi placă să gătesc – nu e doar pentru că e mai sănătos și accesibil să îți gătești acasă, să știi, ci și pentru că va deveni oaza de relaxare a zilei. Suntem într-o fugă continuă și nu ne mai bucurăm cum trebuie de bucuriile simple; de aceea, să îți poți prepara tocănița favorită, care să te aștepte aburindă în cuptor după o zi cruntă la job, este poate singura bucurie simplă de care mai avem nevoie. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!