Strategii eficiente ca să rămâi motivată la serviciu

.

Nu este întotdeauna uşor să îţi păstrezi motivaţia în viaţa profesională, mai ales când ai de-a face cu sarcini repetitive sau când nu îţi sunt recunoscute meritele sau calităţile. Cu toate acestea, este esenţial să înţelegi că este firesc să nu îţi începi în fiecare zi activitatea având acelaşi nivel de entuziasm. Este normal să ai zile în care te simţi mai puţin inspirată sau motivată, dar, dacă la nivel fundamental îţi place ceea ce faci, atunci toate acestea sunt doar situaţii trecătoare, care trebuie luate ca atare. În plus, poţi trece mai uşor peste astfel de perioade, aplicând câteva strategii simple, dar eficiente. 

Schimbă-ţi perspectiva

În unele cazuri, te poţi simţi demotivată din cauza faptului că activitatea ta nu mai reprezintă o provocare pentru tine. Poate ai sarcini care se repetă şi atunci nu mai simţi niciun fel de entuziasm în efectuarea lor, pentru că nu îţi mai captează cu adevărat întreaga atenţie şi ai prefera să faci altceva. În astfel de situaţii, este important să-ţi schimbi perspectiva, dacă nu îţi poţi schimba atribuţiile. Ce înseamnă asta? Înseamnă că poţi ajunge la acelaşi rezultat pe căi diferite şi, chiar dacă trebuie să livrezi acelaşi produs sau serviciu, asta nu înseamnă că nu o poţi face în mod diferit. Încearcă să găseşti o abordare nouă, poate mai creativă, pentru a rezolva acelaşi sarcini şi vei vedea că provocarea te va face să te simţi un pic mai motivată. 

Planifică un concediu

Dacă simţi că ţi-ai pierdut motivaţia din cauză că, pur şi simplu, eşti foarte obosită, atunci nimic nu te va revigora mai mult decât planificarea viitorului concediu. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că planificarea unei vacanţe poate fi o experienţă aproape la fel de plăcută precum concediul în sine. Un studiu din 2014, realizat de Universitatea Cornell, a constatat că planificarea unei activităţi, un concediu de exemplu, poate face o persoană să se simtă considerabil mai fericită. Aşadar, începe să te gândeşti la următoarea vacanţă! Dacă mai ai vouchere de vacanta din 2019 şi 2020, le poți folosi până pe 30 iunie 2022 pentru a plăti rezervările pentru concediul tău de anul acesta. Numai anticiparea următorului concediu te va face să te simţi mai energică şi mai motivată!

Gândeşte-te la munca ta într-un context mai amplu

Cum se spune popular, uneori e greu să vezi pădurea din cauza copacilor. Exact acelaşi lucru se poate întâmpla şi în viaţa profesională. Chiar dacă îţi faci bine treaba, uneori este greu să vezi imaginea de ansamblu, adică felul în care ea contribuie la bunul mers, dezvoltarea şi chiar la succesul companiei. Este mai uşor să-ţi redobândeşti motivaţia atunci când simţi că munca ta este importantă. Dacă eşti într-o perioadă mai dificilă şi nu mai reuşeşti să analizezi clar impactul activităţilor tale, poţi cere perspective din partea colegilor şi superiorilor ierarhici. Discutând cu alţi colegi despre felul în care activitatea ta îi ajută sau ajută compania, poţi deveni mai încrezătoare şi mai motivată. 

Ieşi din zona de confort

În cazul în care simţi că lipsa ta de motivaţie nu este o situaţie trecătoare, ci are rădăcini mai adânci, este posibil ca ea să fie un indicator că a venit momentul să te gândeşti la următorul pas din cariera ta. Uneori este confortabil să rămâi în acelaşi post, unde cunoşti toate amănuntele, chiar dacă te simţi demotivată, dar trebuie să-ţi aminteşti că, pe termen lung, această atitudine nu-ţi aduce beneficii. Aşadar, ieşi din zona de confort şi îndrăzneşte să faci un pas spre necunoscut. Poţi discuta cu departamentul resurse umane să vezi dacă în companie există un alt post care te-ar interesa, poţi face cursuri de perfecţionare care să te ajute să creşti pe scara ierarhică sau poţi să-ţi cauţi un alt job de care te simţi mai atrasă. 

Să rămâi motivată poate fi o provocare, mai ales dacă nu există nicio recompensă imediată, însă este foarte important să găseşti perspectiva corectă şi echilibrată asupra muncii tale, dar şi să-ţi recunoşti şi să-ţi valorifici micile progrese şi, mai ales, perioadele de odihnă.

Sursa foto: Unsplash.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Edenred

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton