Stai la casă? Ia-ți câteva măsuri de siguranță pentru o viață mai liniștită

Măsurile de siguranță a locuinței sunt în continuare foarte importante, cu atât mai mult dacă stai la casă. Proverbul „mai bine să previi, decât să tratezi” credem se potrivește foarte bine și acestui domeniu, care este unul complex, dar cu soluții adaptate fiecărui buget. 

Montează-ți uși și ferestre solide

Ușile și ferestrele casei tale comunică cu mediul exterior, așadar, alege o calitate cât mai bună a acestora și ai în vedere factorul „RC” – clasa de rezistență. 

Feroneria trebuie să se situeze măcar în clasa de rezistență „RC1”, care prevede cel puțin 4 puncte de blocare a ferestrei cu elemente din oțel și mânere blocabile, cu cheiță. Desigur, poți opta și pentru cele mai înalte niveluri de siguranță, „RC3” sau „RC4”, care prezintă minimum 16 puncte de blocare a ferestrei, dar și sticlă antiefracție. Așadar, ai în vedere aceste clase de siguranță și cere detalii în acest sens de la firma aleasă pentru montaj.

Ușile exterioare din lemn pot fi, într-adevăr, foarte frumoase, însă nivelul de securitate este redus. Cel mai indicat este să optezi pentru uși exterioare solide, precum cele cu structură din aluminiu. Totodată, nu neglija mecanismele cât mai complexe de închidere și blocare a ușii. 

Investește într-o soluție de supraveghere 

Instalează camere de supraveghere exterior, care să-ți înregistreze 24/7 activitatea din jurul casei tale. Poate fi vorba de monitorizarea curții și a intrării principale, dar este bine să asiguri și zona din spatele casei. Nu face compromisuri la calitate și ia în calcul camere cu rezoluție video Full HD, dar și să fie echipate cu lumină infraroșie, pentru utilizare în condiții de iluminare slabă, așa cum se întâmplă noaptea.

Un avantaj major al sistemului de supraveghere este că poți vedea activitatea din jurul casei tale și atunci când nu ești acasă. Poți face asta prin intermediul aplicațiilor mobile dedicate pentru smartphone sau tabletă.

Dacă vrei să configurezi un sistem de supraveghere complet, cu garanția lucrării și funcționării în orice condiții, cel mai bine apelează la firmele specializate în securitate. 

Ai în vedere iluminarea exterioară 

Curtea și grădina casei le poți ilumina cu corpuri inteligente, care au senzori de mișcare. Senzorii de lumină fac diferența între zi și noapte, iar cei de mișcare au rolul de a detecta prezența unor persoane. Este o soluție practică și la îndemână, fără a mai fi nevoie să apelezi la clasicele întrerupătoare. În plus, îmbunătățește și securitatea spațiului în care ele activează.

Pentru eficiență energetică și o durată de viață mai lungă, alege sisteme de iluminare exterioară echipate cu becuri LED, care să fie alimentate cu energie solară. 

Apelează la un sistem inteligent de management

Un sistem de management al clădirilor (BMS) se poate integra perfect și într-o casă de locuit, deși aparent utilitatea lor s-ar valorifica doar la spații de birouri, de exemplu. 

BMS-ul poate controla sistemul de securitate al casei. Prin urmare, te poate avertiza dacă există vreo ușă sau fereastră deschisă sau poate aprinde lumina în casă, în funcție de automatizările efectuate. Mai mult decât atât, siguranța locuinței înseamnă și protecție de suprasarcină curent electric sau incendii, iar un BMS te poate ajuta și în acest sens. 

Cu cât adaugi mai multe funcții și senzori, cu atât locuința ta va fi una cu adevărat inteligentă. Scenariile pe timp de zi și noapte le stabilești tu, în funcție de nevoie și preferințe. 

Asigură-ți locuința

Dincolo de măsurile de siguranță menționate mai sus, te poți gândi și la o asigurare de locuință. Deși este opțională, s-ar putea să fie o alegere care să merite, având în vedere toate investițiile făcute în confortul de acasă. 

Riscurile pe care le acoperă o astfel de asigurare pot fi dintre cele mai diverse, de la incendii, cutremur, inundații până la furt, vandalism și alte pagube. Sunt mulți asiguratori buni în piață, iar dacă te-ai decis să faci asta, citește foarte bine contractul pentru a acoperi exact cerințele care te interesează.

Desigur, niciun sistem de supraveghere sau soluție de securitate nu-ți oferă o protecție 100% în casă, dar lipsa lor poate duce la situații foarte neplăcute. 

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Spy-shop

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!