Solana: ce reprezintă și cum funcționează?

De Unica.ro, pe

Solana este o criptomoneda destul de populară, drept dovadă fiind comunitatea a peste 84 de mii de oameni în Telegram, iar pe blockchain-ul său au fost lansate peste 250 de proiecte. Potrivit reprezentanților Fundației Solana, debitul actual al blockchain-ului este de 60 de mii de tranzacții pe secundă, iar în viitor poate ajunge chiar și până la 710 mii de tranzacții pe secundă. Această viteză mare de procesare a tranzacțiilor se bazează pe algoritmul soluției Proof of History (PoH) și pe protocoalele de transfer de date Gulfstream și Turbine. Reieșind din aceasta, crește interesul față de Solana și de modul în care funcționează acest proiect.

Cum funcționează blockchain-ul Solana? 

Spre deosebire de Polkadot, Ethereum și altele, Solana este un blockchain de prim nivel, fără sidechain sau parachain. Reprezentanții Solana susțin că blockchain-ul lor se bazează pe algoritmul de consens PoS (Proof of Stake), dar nu toată lumea din comunitate este de acord cu acest lucru. Se crede că Solana se bazează pe algoritmul dPoS (Delegated Proof of Stake).

Solana: cum se obține viteza înaltă de procesare? 

Viteza sa mare de procesare a tranzacțiilor se bazează pe o soluție PoH, care permite sincronizarea timpului între noduri mult mai rapidă, datorită creării de ceasuri descentralizate. Ca parte a programului de lucru al nodurilor validatoarelor (Leader Schedule) și a protocoalelor de transfer de date Turbine și Gulfstream, interacțiunea dintre noduri este sincronizată. Acest lucru rezolvă problema tradițională a blocurilor orfane pentru alte lanțuri, inclusiv Ethereum, și reduce timpul de extragere a blocurilor la 0,4 secunde. Ethereum, între timp, rămâne a fi competitiv, chiar și în condițiile evoluției rapide Solana. Mulți investitori preferă să investească în ETH utilizând Bitcoin Era – o platformă care face conexiuni de calitate dintre investitori și brokeri crypto.

Accelerarea sincronizării între nodurile de pe blockchain-ul Solana îl face suficient de rapid pentru a concura cu sisteme centralizate complexe. Alte inovații ale acestui ecosistem sunt arhivatorii care realizează stocarea distribuită a datelor și optimizarea înregistrării tranzacțiilor prin Cloudbreak. Nodurile blockchain Solana sunt recompensate pentru procesarea tranzacțiilor în tokenul utilitar SOL și, spre deosebire de alte lanțuri PoS, nu are un număr minim de monede necesare pentru a crea un nod.

Background-ul istoric al Solana

Proiectul are sediul în San Francisco și a fost fondat în 2017, în 2018 a fost lansată prima versiune a rețelei de testare. Reprezentanții Solana își definesc blockchain-ul ca „un sistem public de operare la care poate participa oricine”. Pe 23 martie 2020, a avut loc licitația olandeză de jetoane Solana, particularitatea acestei vânzări era că participanții săi puteau returna până la 90% din fondurile transferate.

În iunie 2020, Fundația Solana a fost înființată pentru a promova dezvoltarea ecosistemului. Sarcinile organizației includ și efectuarea de cercetări, inclusiv cu implicarea echipelor terțe, și activităților educaționale. Pentru aceasta, Fundația Solana a primit 167 de milioane de monede SOL de la Solana Labs.

Consiliul de administrație al organizației, pe lângă CEO-ul său Anatoly Yakovenko, include un antreprenor și investitor, co-fondatorul Staking Facilities Wolfgang Albrecht, dezvoltatorul James Prestwich, un reprezentant al fondului crypto Multicoin Capital Mabel Jung și Patrick Felton.

Proiectul a atras multă atenție pe piață printre alte companii blockchain. În iulie 2020, a fost anunțat că schimbul de derivate crypto FTX va lansa schimbul descentralizat Serum pe blockchain-ul Solana. În octombrie 2020, dezvoltatorii Solana au creat o punte încrucișată cu Ethereum, care vă permite să transferați active între două blockchain-uri. În acel moment, a fost lansat primul stablecoin de pe blockchain-ul Solana USDC, iar Waves a anunțat și integrarea protocolului Gravity cu blockchain-ul Solana.

Critică 

Solana încă operează în modul testnet, ceea ce înseamnă că toate serviciile din blockchain-ul său, inclusiv DeFi, sunt predispuse la eșecuri. În decembrie 2020, a avut loc o întrerupere în timpul căreia rețeaua a fost oprită timp de 6 ore.Cu toate acestea, numărul de proiecte care utilizează blockchain-ul Solana continuă să crească. În același timp, blockchain-ul Solana nu este atât de des folosit în practică, atât de multe judecăți despre acesta sunt evaluative.

Chiar și cu toate acele neajunsuri, precum regimul de testare și unele eșecuri legate de funcționarea fiabilă a blockchainului, Solana rămâne un token popular care, cu siguranță, își va demonstra calitățile de eficiență pentru care merită a fi apreciat din plin. Pentru a reuși să investiți în Solana la un preț bun puteți utiliza Ethereum Trader. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!