Soia – alimentul versatil cu multiple beneficii pentru sănătate

.

Făcând parte din specia leguminoaselor și având o istorie bogată în domeniul culinar, soia este un aliment originar din Asia care este folosit în prezent în toate bucătăriile lumii. Soia este recunoscută pentru conținutul ridicat de aminoacizi esențiali și este folosită în industria medicinală în totalitate, inclusiv rădăcina. În bucătărie, însă, folosim doar boabele ce cresc în păstaie.

Cuprins articol:

Nutrienți și vitamine din compoziția produselor din soia

Câte tipuri de soia putem găsi în comerț?

Proprietățile nutritive și beneficiile pentru sănătate

Cât de sănătos este laptele de soia?

Controverse legate de consumul de soia

Soia poate fi un aliat în lupta cu diabetul

Acest aliment a fost apreciat dintotdeauna, iar pentru a spori productivitatea ei, cultivatorii au modificat soia genetic. În urma acestei decizii, soia a devenit un aliment tot mai studiat, iar unele studii au arătat că varianta care a suferit modificări nu este la fel de sănătoasă precum cea naturală. De aceea, specialiștii ne recomandă să consumăm doar soia nemodificată genetic, care nu este tratată sau care conține diverși E-uri.

Nutrienți și vitamine din compoziția produselor din soia

Indiferent de forma în care găsim această leguminoasă (muguri, boabe, tofu din soia sau lapte), soia va avea întotdeauna un conținut ridicat de vitamina C, complexul de vitamine B și multiple minerale de care organismul nostru are nevoie.

Produsele din soia sunt bogate în nutrienți și vitamine, fiind considerate o sursă importantă de proteine și alte elemente esențiale pentru o alimentație sănătoasă. Soia este o sursă excelentă de proteine vegetale, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali. Proteinele din soia sunt considerate proteine de înaltă calitate, asemănătoare cu cele din produsele animale. Totodată, conține grăsimi sănătoase precum acizi polinesaturați și mononesaturați care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. În plus, soia reprezintă o sursă vegetală de omega-3.

Conținutul bogat de fibre este un alt plus al acestui aliment care poate fi gătit într-o mulțime de moduri. Fibrele sunt responsabile pentru menținerea sănătății digestive și reglarea zahărului din sânge. Pe lângă fibre, soia mai conține și vitamina K, complexul de vitamine B și minerale ca magneziu, calciu, potasiu, fosfor, zinc și fier.

Soia - alimentul versatil cu multiple beneficii pentru sănătate

Câte tipuri de soia putem găsi în comerț?

Fiind o leguminoasă populară în Asia, cultivatorii din aceste locuri plantează soia de peste patru milenii. Culturile de soia s-au extins în toată lumea, inclusiv în țara noastră.

Cele trei tipuri de soia sunt:

  • Soia verde – boabele acestui tip seamănă foarte mult cu lintea. Conținutul de proteine este mai mic decât în cazul celorlalte tipuri. Soia verde trebuie să fie fiartă, iar germenii acesteia pot fi folosiți în salate.
  • Soia galbenă – acesta este cel mai cunoscut tip de soia. Din soia galbenă poate fi obținut atât laptele de soia, cât și tofu sau numeroase deserturi. Caloriile acestui tip sunt reduse, ceea ce-i încurajează pe cei pasionați de sport și slăbit să o aleagă.
  • Soia roșie – acest tip este recomandat pentru preparatele gătite, dar poate fi consumată și sub formă germinată.

Proprietățile nutritive și beneficiile pentru sănătate

Soia este o leguminoasă cultivată pe scară largă pentru consumul uman datorită numeroaselor sale proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate. 

Produsul vine la pachet cu o listă lungă de proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate, precum:

  • Conținut bogat de proteine

Soia este o sursă excelentă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali necesari organismului uman. Acest lucru face soia o sursă completă de proteine, ceea ce este deosebit de important pentru vegetarieni și vegani.

  • Izoflavone

Soia este bogată în isoflavone, care sunt compuși vegetali cu structură similară cu estrogenul, hormonul feminin. Izoflavonele au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și pot avea efecte benefice în prevenirea bolilor cardiovasculare, osteoporozei și anumitor tipuri de cancer.

  • Lecitină

Conține lecitină, care este importantă pentru sănătatea creierului și a ficatului și poate ajuta la menținerea nivelului sănătos de colesterol.

  • Sursă de fitosteroli

Soia conține fitosteroli, care pot ajuta la reducerea absorbției colesterolului în organism și, prin urmare, la menținerea nivelului sănătos de colesterol.

  • Versatilitate culinară

Poate fi folosită într-o varietate de preparate culinare, inclusiv tofu, lapte de soia, tempeh, natto și proteine texturate de soia, oferind o sursă de proteine vegetale pentru mai multe tipuri de diete.

Soia poate provoca alergii, așa că este esențial să se ia în considerare acest aspect înainte de a include soia în dietă. În plus, este recomandat să se consume soia în moderație și să se opteze pentru produsele din soia nemodificate genetic.

Cât de sănătos este laptele de soia?

Laptele din soia este o alternativă vegetală a laptelui care are numeroase proprietăți speciale. Din punct de vedere al gustului, această băutură este foarte asemănătoare cu laptele de vacă și are un conținut caloric asemănător. În plus față de laptele de vacă, cel din soia conține acizi grași nesaturați, acizi pe care organismul nostru nu-i poate produce. 

Poate fi folosit atât pentru prepararea deserturilor, cât și pentru diferite băuturi sănătoase. Este un ingredient des întâlnit în preparatele veganilor și vegetarienilor și este foarte apreciat de sportivi. Poate fi păstrat la fel ca laptele de vacă, în frigider sau într-un loc răcoros și lipsit de soare.

Controverse legate de consumul de soia

Sunt câteva mituri care sunt destul de populare despre soia, dar care nu au un fundament real. De aceea, în următoarele rânduri am ales să demontăm cele mai cunoscute 4 mituri despre această leguminoasă:

  1. Consumul de soia poate cauza cancer de sân

Studiile de cercetare nu au găsit nicio legătură între consumul de soia și creșterea riscului de cancer la sân. De fapt, unele studii sugerează că consumul de soia poate reduce riscul de cancer la sân.

  1. Soia poate cauza hipotiroidism

Soia conține compuși numiți goitrogeni, care pot interfera cu funcția tiroidiană dacă sunt consumați în cantități mari. Cu toate acestea, consumul moderat de soia nu a fost asociat cu probleme tiroidiene la majoritatea oamenilor sănătoși.

  1. Soia nu este o sursă completă de proteină

Soia conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, ceea ce o face o sursă completă de proteină. De fapt, soia este o sursă de proteină de înaltă calitate și poate fi o alternativă sănătoasă la carne și alte surse de proteine animale. Acest mit este și un adevărat subiect care este des discutat în lumea fitness-ului din întreaga lumea. Ba mai mult decât atât, mulți culturiști au ales să treacă complet pe dieta vegană, iar rezultatele lor sunt surprinzătoare, chiar dacă au renunțat complet la proteina de origine animală.

Soia poate fi un aliat în lupta cu diabetul

Utilizarea soiei în alimentație reprezintă o metodă eficientă de a evita diabetul. Numeroase studii arată că soia are abilitatea de a activa receptorii pentru insulină din corp. Astfel, poate preveni declanșarea diabetului în primul rând sau ajuta la o gestionare eficientă a acestei afecțiuni, dacă te confrunți deja cu ea. În plus, soia are un conținut foarte redus de carbohidrați, făcând-o un produs alimentar excelent în lupta împotriva diabetului.

O cercetare efectuată asupra rolului soiei fermentate în regimurile alimentare asiatice a dezvăluit că aceasta poate ajuta la preîntâmpinarea progresului diabetului de tip 2. Consumul de soia stabilizează nivelul glicemiei și asigură că nu există creșteri bruște ale acestuia datorită izoflavonelor conținute. Izoflavonele facilitează reglarea glucozei și diminuează rezistența la insulină în organism. Acest aspect întârzie evoluția bolii și sprijină persoanele afectate de diabet.

Surse externe:

Soia – totul despre planta minune a Asiei – AsianFood.ro

Is Soy Bad for You, or Good? – Healthline.com 

Soybeans, mature cooked, boiled, without salt – Fdc.nal.usda.gov 

Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature – PMC – ncbi.nlm.nih.gov 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton