Sindromul de tunel carpian – Tratamentul potrivit

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 09 decembrie 2021, 00:29

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune care cauzează amorțeală, furnicături și durere în mână și braț. Se întâmplă atunci când unul dintre nervii esențiali ai mâinii – nervul median – este comprimat sau stors în timp ce trece prin tunelul carpian aflat în încheietură mâinii. Când nervul median nu are suficient spațiu sau nu este întotdeauna capabil să obțină suficient sânge și, implicit, oxigen, vă trimite creierului mesaje indicând că poate există o problemă la nivelul mâinii. Creierul produce apoi senzații de tremurături, furnicături, amorțeală și durere în mână și/sau în încheietură mâinii. Persoanele cu sindrom de tunel carpian pot experimenta, de asemenea, o senzație de arsura. Totodată, se pot confrunta cu pierderea dexterității mâinii afectate. În cazuri grave, aceasta afecțiune poate duce la atrofia unor mușchi ai mâinii. Dacă nu este tratat,  sindromul de tunel carpian poate să avanseze până la afectarea ireversibilă a nervului prin ischemie, ducând la distrugerea completă a acestuia prin demielinizare și necroza filetelor nervoase. Sindromul de tunel carpian poate fi așadar foarte debilitant. De aceea, este important că pacienții să se prezinte la un medic specializat în bolile mâinii imediat ce observă simptomele.

Cum se tratează corect sindromul de tunel carpian?

Metode nechirurgicale

  • Purtarea unei orteze specifice. Principalul remediu conservator constă în purtarea unei orteze care imobilizează încheietură mâinii în poziție funcțională, în așa fel încât să nu mai existe presiune asupra nervului median și, prin urmare, pacientul să nu se mai confrunte cu amorțeli și furnicături;
  • Injectarea unor substanțe antiinflamatoare (corticosteroizi). Remediul antiinflamator reduce umflarea și inflamația, ceea ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Fiziokinetoterapie. Pentru tratarea sindromului de tunel carpian, metodele naturiste sunt nerecomandate, deoarece reprezintă, de obicei, un dezavantaj pentru pacient, determinând întârzierea tratamentului medical adecvat.

Tratamentul chirurgical

Operația implică secționarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers și lărgirea, în acest fel, a calibrului canalului carpian. Intervenindu-se chirurgical, se elimină presiunea nefiziologica de pe nervul median în canalul carpian. Iar eliminandu-se presiunea asupra nervului, se obțin următoarele rezultate:

  • Evoluția bolii este stopată, așadar STC nu se poate agrava. Cu alte cuvinte, se evită demielinizarea și necroza filetelor nervoase, complicația cea mai de temut a afecțiunii.
  • Boala devine reversibilă, adică sindromul de tunel carpian se vindecă.

De știut ca interventia chirurgicala pentru STC este ușor de suportat de către pacient, nu durează mult (pacientul vă petrece în jur de 2 ore în clinică) și dacă este făcută la timp, este urmată de o recuperare și de un prognostic foarte bune

Sursa poza: https://bestetic.ro

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!