Sfaturi pentru o recuperare cât mai ușoară după o ruptură de ligament

De Unica.ro, pe

Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații ale corpului, având un rol important în locomoție. Pe parcursul vieții, articulația genunchiului este predispusă la o serie de afecțiuni precum cele apărute odată cu înaintarea în vârstă cum ar fi reumatismul, fie din cauză traumatică, întinderi sau rupturi de ligament sau din cauza uzurii de la nivelul articulației.

Unul dintre cele mai frecvente traumatisme ale genunchiului este ligamentul încrucișat anterior, prescurtat drept LIA. De obicei, leziunile de ligament sunt întâlnite la sportivi și pot apărea la nivelul oricărei articulații, dar de multe ori ele sunt prezente la articulația genunchiului și gleznei. Cu toate acestea, orice persoană este predispusă să facă o ruptură de ligament încrucișat, este de ajuns să te împiedici și să pui o presiune mai mare asupra genunchiului.

Tratamentul pentru leziunile ligamentului încrucișat anterior este diferit și individualizat în funcție de fiecare persoană, operația fiind indicată doar în anumite cazuri. În cazul celor ce necesită o operație, ei vor trebui să facă o ligamentoplastie. Aceasta se efectuează doar artroscopic și are scopul de a face ca genunchiul pacientului să devină stabil și funcțional, dându-i posibilitatea să-și reia activitățile, chiar și pe cele sportive.

În cazul persoanelor sedentare sau în vârstă recuperarea după o ruptura de ligament implică doar urmarea unor programe de kinetoterapie, unde sunt realizate exerciții fizice sub îndrumarea unui specialist. Totodată, este recomandată și fizioterapia, unde sunt prezente tratamente cu ultrasunete, electroterapie, magnetoterapie etc.

Dacă pacientul este o fire energică, ce practică sport la nivel recreațional, dar constant, cel mai bine ar fi să opteze pentru refacerea chirurghicală. În cazul sportivilor de performanță, refacerea ligamentului este obligatoriu, ajungând astfel la tratamentul chirurgical. În astfel de momente poate ar fi mai potrivit să apelăm la medicina sportiva deoarece ea previne și tratează afecțiunile legate de sport și exerciții fizice, sprijinind și îmbunătățirea performanței atletice.

Recuperarea după ligamentoplastie

Ligamentoplastia presupune un proces mai mare de recuperare, comparativ cu alte proceduri ortopedice.

În primele 10 zile după operație este indicat să faceți exerciții pentru menținerea extensiei și să țineți gheață pe genunchi. Această gheață contribuie la reducerea durerii și umflăturii.

Este indicat să:

·       Stați cu piciorul ridicat și să puneți gheață pe genunchi;

·       Nu trebuie să stați o perioadă lungă de timp într-o poziție fixă, mai jos decât restul corpului deoarece duce la creșterea în volum a genunchiului și piciorului;

·       Nu este indicat să călcați cu toată greutatea pe piciorul operat în primele 10 zile;

·       Trebuie să protejați suturile de apă.

·       După ce durerile s-au ameliorat, trebuie să începeți kinetoterapia.

Este important să vă adresați unui medic specialist în cazul în care credeți că aveți leziuni la nivelul genunchiului sau la nivelul oricărei articulații și totodată, să urmați sfatul de a practica kinetoterapia pentru a vă reveni cât mai rapid. Nu este indicat să practicați exerciții după bunul plac, acasă deoarece există posibilitatea ca situația să se agraveze. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!