Sfaturi pentru o baie șic și ecologică

De pe

Ecologia şi designul interior pot face casă bună, mai ales în ceea ce privește baia, care poate fi amenajată ecoresponsabil fără a face multe investiţii. Dacă v-aţi decis să renovaţi sau să redecoraţi baia, puteţi începe prin a alege materiale şi soluţii ecologice, robinete economice şi sisteme de reciclare a apei.

Mobilierul ecologic

În procesul de amenajare a băii, o atenţie specială trebuie să fie acordată mobilierului. Specialiştii în design interior recomandă dulapioare de baie suspendate, în culori deschise, pentru a oferi senzaţia de spaţiu mai mare. Optaţi pentru materiale transparente, care lasă lumina să treacă. Mobilierul ecologic şi durabil este cel realizat din materiale precum lemn, ceramică, granit, ardezie, marmură. O soluție poate fi și reciclarea vechiului mobilier, prin diverse soluții simple, precum revopsirea sau decorarea.

Pardoseală ecologică

În general, se recomandă evitarea unor produse din materiale importate, precum bambusul, care este adus din Asia, iar transportul său are impact asupra mediului, dar și cele poluante, precum linoleumul clasic, ce poate elibera în aer ftalaţi alergeni. Cea mai bună alegere este fie refolosirea vechii pardoseli, fie utilizarea lemnului reciclat sau a unor materiale ecologice precum pluta.

Pereţi ecologici

Pentru pereți, alegeți vopsele ecologice sau gresie ceramică 100% naturală și foarte rezistentă la uzură și șocuri. Gama de gresie disponibilă pe piață este extrem de bogată, unele modele putând imita lemnul, piatra sau betonul. De asemenea, există gresie 100% naturală, produsă din materiale reciclate.

Economisirea apei

Un gest foarte important este etanșeizarea cabinei de duș, pentru a evita orice risc de distrugeri provocate de eventuale scurgeri de apă sau de dezvoltarea mucegaiului. Materiale precum sticla și cimentul sunt cele mai potrivite pentru o cabină de duș, spun specialiștii. Instalarea unui sistem care îmbină cada și dușul poate ajuta la optimizarea spațiului și a materialelor utilizate. Nu în ultimul rând, limitați fluxul de apă prin instalarea unui cap de duș cu debit redus.

Se recomandă, de asemenea, achiziționarea unor toalete cu flux redus de apă, ce pot avea un consum de maximum 4,8 litri, iar, în mod similar, poate fi limitat debitul de apă al robinetelor de la chiuvetă.

Energie verde

Înlocuiţi vechile becuri cu unele economice şi optaţi pentru aparate electronice și electrocasnice cu consum mic de energie, din clasele A, A + sau A ++. Şi mai bine, dacă este posibil, folosiţi lumina naturală cât mai mult timp, pentru a evita consumul inutil de energie. Lumina este un aliat preţios pentru amenajarea băii, mai ales dacă spaţiul este limitat. Spoturile instalate în plafon şi aplicele aşezate pe pereţi pun în valoare spaţiul, la fel şi oglinzile care accentuează profunzimea.

Plante verzi

Indispensabile pentru un interior sănătos, plantele îşi pot găsi locul şi în baie. Alegeţi plante cărora le place umezeala, care nu numai că vor purifica aerul şi vor elimina poluarea, dar vor şi înveseli atmosfera.

Produse de curăţare ecologice

În baie, igiena trebuie să fie ireproşabilă. Totuşi, sunt folosite frecvent produse de curăţare care conțin substanțe chimice agresive și, ca urmare, acest spațiu devine potențial nesănătos. Există însă câteva soluții mai naturale pentru curățarea băii. Astfel, pentru robinete fără depuneri de calcar, nimic nu este mai eficient decât oțetul alb. Este suficient doar să-l pulverizați direct pe suprafețele murdare, apoi să lăsați să acționeze câteva minute, înainte de a freca cu o cârpă curată.

În cazul pardoselilor, dacă aceasta este acoperită cu gresie, folosiți un amestec de oțet alb și ulei esențial de lămâie diluat în apă fierbinte. Pentru alte tipuri de pardoseli, utilizați același preparat, dar amestecat cu o cantitate mică de săpun negru lichid.

Pentru duș și cadă, diluați un pahar de oțet alb și o jumătate de pahar de bicarbonat de sodiu în apă fierbinte. Aplicați, folosind un burete, amestecul pe cadă sau duș pentru a îndepărta urmele de calcar și săpun.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Romstal