Profită de vacanța de sărbători pentru a învăța ceva nou în carieră

Abia aștepți probabil vacanța de sărbători, relaxarea și timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni. Însă gândește-te că vei avea și momente fără vizite sau ieșiri în oraș, pe care le poți folosi pentru cariera ta. Dacă pentru 2022 ți-ai propus o schimbare în în plan profesional și îți dorești să faci primii pași în domeniul IT, profită de timpul liber pentru a învăța programare sau testare. Iată cum poți face acest lucru, astfel încât să ai timp și pentru tine!

Text: Mihaela Pascari

De ce merită să investești în studiu în această perioadă?

Mintea este precum un mușchi. La fel ca toți mușchii își pierde elasticitatea dacă nu este antrenat. De aceea este important ca într-un proces de învățare să-ți menții ritmul, să faci antrenamente zilnice. În plus, în această perioadă nu ai deadline-uri, ceea ce-ți permite să-ți aprofundezi cunoștințele și să te concentrezi pe acele aspecte unde simți nevoia de mai mult exercițiu. Iar păstrarea unei rutine de studiu te va ajuta să eviți amânarea și demotivarea, specifică începutului de an. Descoperă cum poți să te pregătești acum pentru o carieră în IT în 2022. 

Învață programare sau testare la cursuri gratuite în IT

Primul pas pentru a intra în domeniul IT este să te formezi într-un cadru organizat. eJobs organizează cursuri IT, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Înscrie-te încă de pe acum pentru 2022 și alege ce curs ți se potrivește.

Dacă ești atentă la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript.

În cadrul cursului de Tester, vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri.

În cadrul cursului de Programator JavaScript, vei învăța cum să creezi pagini web cu  ajutorul JavaScript, HTML, CSS, dar și aplicații web.

 Ce ar trebui să știi despre cursurile în IT

 • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
 • Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
 • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
 • Se întâmplă 100% online
 • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
 • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact: 0729699505

Realizează un plan de studiu

 • Ține cont de zilele când ai evenimente  sau ieșiri în oraș

Este firesc ca în sezonul acesta să respecți întâlnirile cu prietenii, însă e bine să știi în avans zilele când vei ieși și intervalele orare. Astfel îți poți planifica orele de studiu înainte de aceste ieșiri sau după ele și nu vei putea găsi mici scuze că nu ai putut învăța azi pentru că a apărut o invitație în oraș.

 • Notează sesiunile de învățare în Google Calendar

Sunt multe tentații în perioada Sărbătorilor, iar pentru a menține un ritm constant de învățare, este nevoie de un program bine definit. Stabilește perioade pentru studiu, pentru mese, pentru ieșiri cu prietenii.

 • Împarte obiectivul mare în obiective mici

Este mult mai ușor când îți împarți obiectivul mare în obiective mai mici și specifice, care sunt mai ușor de atins și îți permit să nu-ți pierzi motivația.

 
Investește timp în deprinderea cunoștințelor esențiale pentru angajare

Pentru a ști exact ce trebuie să înveți, parcurge syllabusul de curs. Aici vei găsi cunoștințele și abilitățile pe care este important să le deprinzi pentru a lucra ca programator sau tester. De asemenea, și în anunțurile de joburi pentru programatori sau testeri de pe eJobs.ro, vei găsi informații despre cunoștințele pe care angajatorii se așteaptă să le ai.  Astfel vei descoperi aspectele pe care poate nu le stăpânești bine și poți investi timp în a le dezvolta.

Alege tehnicile potrivite de studiu

Ești în vacanță și nu ar trebui să dedici studiului același timp ca la școală. Pentru a fi eficientă și pentru a-ți păstra energia, ar trebui să-ți organizezi sesiuni de 2-4 ore pentru învățare sau să folosești aceste tehnici:

 • Tehnica Pomodoro

La fiecare sesiune de studiu de 20-25 de minute, ia o pauză de 5 minute, iar după patru sesiuni de învățare, ia o pauză mai lungă de 15-30 de minute. Această tehnică este eficientă pentru că există tentația de a studia continuu sau de a încerca să remediezi anumite bug-uri și să uiți practic de pauze. Îți permite să iei pauze în mod conștient și să-ți oferi acea doză de energie de care ai nevoie pentru a continua deprinderea de noi cunoștințe.

 • Începe cu ce e mai greu

Ai putea fi tentată să amâni sesiunea de învățare pentru că ai anumite aspecte care ți se par dificile. Și să lași totul pentru noaptea, afectându-ți astfel și ritmul de somn. Însă soluția este să începi dimineața cu ce e mai greu și apoi să te bucuri și de momente de relaxare în timpul zilei.

Ia-ți timp pentru tine!
Ai la îndemână numeroase idei pentru a studia în vacanță, dar este important să te gândești și la tine. Nicio companie nu are nevoie de un coleg epuizat, prin urmare o pauză de două zile pe săptămână este binevenită. Gândește-te la activitățile care-ți dau energie și planifică-le pentru aceste zile libere.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!