(P) Probleme cu căderea părului? Iată care sunt cele mai bune soluții

De Unica.ro, pe

Căderea părului la femei poate avea mai multe cauze, de la cele de natură medicală, până la cele legate de stilul de viață sau de o anumită perioadă din viață (sarcină, maternitate, menopauză). 

Indiferent din ce cauză apare, căderea părului este neplăcută, poate provoca un sentiment de frustrare și erodează încrederea în sine a oricărei femei. 

Din fericire, atunci când nu este provocată de o afecțiune medicală, căderea părului este reversibilă prin schimbarea unor obiceiuri și a stilului de viață. Chiar și atunci când părul cade din cauze medicale, există tratamente care se pot dovedi eficiente. 

Iată ce soluții ai la îndemână dacă îți cade părul.

  1. Schimbă-ți dieta

Adesea, căderea părului se datorează unor carențe de vitamine sau nutrienți esențiali din organism. Dacă regimul tău alimentar se bazează mai ales pe alimente foarte procesate, precum cele fast-food, o schimbare de obiceiuri alimentare ar putea avea efecte benefice asupra părului.

Caută alimente cât mai naturale, care conțin biotină (ouă, pește, carne slabă, nuci), acizi grași omega-3 (somon, ton, semințe de chia) și vitamina D (iaurt, suc de portocale).

    2. Ia suplimente pentru întărirea părului

Ca să crești aportul de vitamine sau minerale, pe lângă o dietă echilibrată, poți lua suplimente alimentare, care să asigure doza zilnică recomandată din vitaminele care susțin sănătatea părului, pielii și a unghiilor. 

Cele mai recomandate suplimente sunt cele cu:

  • Vitamina A
  • Complexul de vitamine B
  • Vitamina C
  • Vitamina D
  • Vitamina E
  • Fier
  • Zinc

      3. Folosește produse speciale pentru căderea părului

Atunci când te confrunți cu căderea părului, renunță la produsele cosmetice uzuale, pline de sulfați care se depun pe firul de păr și îl îngreunează. În astfel de situații este recomandat să folosești șampoane împotriva căderii părului, pe bază de extracte de plante: brusture, ginkgo biloba, urzică sau ridiche neagră. 

Aceste extracte stimulează circulația sangvină de la nivelul scalpului și previn pierderea firelor de păr. Acum, găsești șampoane anticădere la preț avantajos în magazinele naturiste online.

     4. Renunță la tratamentele chimice pentru păr

Tratarea chimică și termică sunt cauze importante pentru căderea părului. În timp, decolorarea, vopsirile repetate, tratamentul cu keratină, coafarea cu placa sau peria electrică la temperaturi ridicate subțiază firul de păr, îl usucă și-l lasă fără vitalitate. Părul devine casant, se rărește și începe să cadă. 

De aceea, dacă te confrunți deja cu pierderi importante de păr, recomandarea este să renunți la aceste tratamente chimice și termice și să păstrezi culoarea naturală a părului tău, fără intervenții cosmetice. Chiar dacă la început poate părea greu să nu fii mereu coafată perfect, faptul că părul va începe să se regenereze ar trebui să fie o motivație suficientă.

     5. Tratament medicamentos

Pentru situațiile în care căderea părului este masivă și are cauze medicale, un tratament medicamentos este recomandat. În general, soluțiile pentru tratarea căderii părului sunt pe bază de minoxidil, o substanță activă care stimulează circulația sangvină și producerea de noi foliculi. 

Aceste soluții se aplică pe scalp o dată sau de două ori pe zi, timp de câteva luni, pentru a observa rezultatele. Uneori pot apărea reacții adverse la medicament, printre care se numără sensibilitatea la nivelul scalpului sau creșterea părului nedorit în anumite zone ale feței (frunte, perciuni). În plus, acest tratament trebuie aplicat periodic, altfel rezultatele obținute se pierd.

În concluzie, atunci când te confrunți cu pierderea părului, discută cu medicul de familie și, eventual, cu un dermatolog, pentru a afla care este cauza căderii părului. După ce identifici, cauza, nu dispera. Există soluții să-ți recapeți podoaba capilară. Dar este important să faci câteva schimbări în stilul de viață și să ai răbdare.